Finansinis raštingumas vaikams

Ne visi tėveliai būna patys finansiškai raštingi ir todėl mano, kad vaikams negali padėti. Tobulėti kartu su vaikas, rodyti jiems pavyzdį – štai ką gali padaryti tėvai. Vienaip ar kitaip vaikas sužino apie pinigus, geriau tegul informacija ateina iš tėvų ir būna teisinga. Pradėti galima nuo 3–4 metų, nuo pinigų atsiradimo istorijos, apsipirkimo kartu, monetų ir kupiūrų atpažinimo ir skaičiavimo. Įvairūs žaidimai parduotuvėse ne tik lavina vaikus, bet ir ugdo. Įprastai vaikams atrodo, kad pinigai gyvena tėvų kišenėse arba bankomate.

Pasakojimas apie darbą, atlyginimą ir šeimos biudžetą turėtų prasidėti jau nuo 6–7 m.

Būtina vaikams paaiškinti skirtumą tarp norų ir poreikių. Kas yra būtinosios išlaidos, be ko galima išgyventi. Tokiame amžiuje vaikams galima pradėti skirti kišenpinigius ir paaiškinti, kad kai kuriems norams verta pataupyti. Svarbu taupymo procesą paversti įdomiu žaidimu, padėti vaikui nusistatyti tikslą ir kartu pasidžiaugti, kai jis yra pasiekiamas. Teisingas kišenpinigių davimas ugdo ne tik taupymo ir kaupimo įgūdžius, bet ir planavimą. Labdaros tradicija – taip pat svarbi finansinio raštingumo dalis. Vaikas susipažįsta su realiu gyvenimu, kur mato skurdžiai gyvenančius vaikus, senelius, kurie vos suveda galą su galu, ir mokosi dalintis, suvokia finansų svarbą kitaip.

Išmokykite vaikus finansinio raštingumo

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) užsakymu atliktas tyrimas atskleidė, kad lietuviai gali atlikti paprastus finansinius reikalus, tačiau tuo daugumos žinios ir pasibaigia. Turtingesni asmenys geriau išmano finansų valdymą, bet, deja, šios žinios mažai koreliuoja su amžiumi. Gyventojams pateiktame klausimyne buvo klausimai apie taupymą, namų ūkio biudžetą, paskolas, palūkanas, pensijų planavimą, draudimą ir kitas sritis. Mokslininkai ir sociologai nustatė, kad visuomenės finansinio raštingumo indeksas šiuo metu siekia 43. Tai reiškia, kad šalies gyventojų žinios yra bazinės. Todėl būtina domėtis ir sudominti savo vaikus.

Jei vaikas nuo vaikystės mokės teisingai elgtis su pinigais, jis tikrai turės daugiau šansų būti sėkmingu ir laimingu gyvenime. Jūs galite tapti mokytoju, kuris lavina šiuos įgūdžius savo vaikams, praktiškai parodydamas kompetentingo pinigų tvarkymo pranašumą. Svarbu ne tik transliuoti, bet ir parodyti vaikams šias taisykles kasdieniame gyvenime.

Vaikai ir piniginiai sukčiavimai

Taip pat nepamirškime supažindinti vaikus su sukčiavimo, padirbtų pinigų, vagystės atvejais. Šiais technologijų laikais, kai vaikai turi asmeninius telefonus, taip pat, gali turėti asmenines debetines korteles nuo 7 m. amžiaus, tai ypatingai svarbu žinoti. Verta paminėti, kokias nuotraukas, ar filmuotą medžiagą galima rodyti, viešinti socialiniuose tinkluose, kanaluose draugams ir nepažystamiems, kokie pavojai gali tykoti tiek namuose, gatvėje ar mokykloje. Yra atvejų, kai jau ir vaikai gauna trumpąsias žinutes su įtartinomis nuorodomis ar melagingu loterijos laimėjimu – kur tai veda? Į virusines programas ar finansini nusikaltimą. Ne tik vyresnio amžiaus žmonės sulaukia melagingų skambučių, kad neva kažkas įvyko jo artimam žmogui ir tučtuojau reikalingi pinigai, tokio skambučio gali sulaukti ir vaikai, verta paminėti, į ką reikėtu jam kreiptis tokiu atveju (tėvai, policija). Neteisėtas atsiskaitymas vaiko banko kortele, kai kortelėje įjungtas bekontaktis atsiskaitymas, taip pat yra pavojingas.

Mokyklose veikia programos prieš patyčias, tačiau tai vis dar vyksta, turime kiekvienas apgalvoti ką kalbame, kad to išvengtume, nevertėtu menkinti mažesnes pajamas gaunančių šeimų, nes mokyklose vaikai draugus pradeda vertinti pagal įrenginių turėjimą, o nuskriaustieji reikalauja iš tėvų naujo telefono, ar žaidimo konsolės.

Supažindinkite vaikus su draudimų rūšimis

Labai svarbu, kad vaikai būtų supažindinami su įvairiomis draudimų rūšimis ir kam tai reikalinga, juk namus, automobilius, gyvūnus ir save draudžiame tam, kad išvengtume finansinių nuostolių, šias išlaidas reiktų įtraukti į būtinųjų mokesčių sąrašą biudžeto planavime.

Kas gali padėti?

Suprantant vaikų finansinio raštingumo svarbą, kuriamos įvairios organizacijos, padedančios tėvams šviesti savo atžalas. Vienas tokių projektų – socialinė organizacija „Finansų anatomija“, kurios seminaruose ne tik dalinami patarimai, bet ir pateikiama įrankių, kuriais tėvai gali naudotis ir taip prisidėti aktyviau prie savo vaiko finansinio raštingumo ugdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją