Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje metinė infliacija šių metų rugsėjį, palyginus su 2020 m. tuo pačiu mėnesiu, siekė 6,3 proc. Tai yra didžiausia rugsėjo infliacija Lietuvoje per pastaruosius ketverius metus. Europos Sąjungos statistikos tarnyba „Eurostat“ skelbia, kad infliacija euro zonoje šių metų rugpjūtį pakilo iki 3 proc. Tai – aukščiausias lygis nuo 2018 metų spalio.

Kai kurie ekonomistai tokį infliacijos augimą vadina popandemine hiperinfiacija, kurią lėmė visame žemyne laisvėjantys pandemijos suvaržymai, paskatinę ekonomiką ir pakėlę energijos kainas. Kol kas Europos Centrinis Bankas akcentuoja, kad aukštesnė popandeminė infliacija yra laikina ir jau rudenį pradės lėtėti.

Infliacijos įtaka šiandien ir rytoj

Investavimo ekspertų teigimu, kasdieniame gyvenime auganti infliacija reiškia, jog brangsta kasdien naudojamos prekės ir paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją