Commerzbank AG“ ekonomistas Zhou Hao teigia, kad praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai juanis pirmą kartą po pasaulio finansinės krizės smuko žemiau simbolinės 7 juanių už dolerį ribos, jis gali sustiprėti ir greitu metu pasiekti vėl pasiekti 7 juanius. Ekonomistas pridūrė, jog rinkose neatsižvelgta į galimybę, jog Kinija ir JAV po ilgų ginčų pasieks konkretesnį susitarimą, taip netikėtai pakeliant valiutos kursą.

„Investuotojams nereikėtų atmesti galimybės, kad derybose dėl tarifų netrukus sulauksime gerų žinių, – teigė H. Zhou. – Todėl patariu prekeiviams būti lankstiems, o įmonėms per daug nespekuliuoti, kai atsižvelgdamos į juanio kursą pirks dolerius.“

Rugpjūtį Kinijos valiuta pirmą kartą po daugiau kaip dešimtmečio smuko žemiau 7 juanių ribos, todėl imta nerimauti, kad kyla kapitalo nutekėjimo ir tolesnio valiutos kurso smukimo rizika. Anksčiau JAV oficialiai paskelbė Kiniją manipuliuotoja valiuta, nors ir teigė, kad užbaigus pirmąjį prekybos susitarimo etapą šį kaltinimą atsiims.

Dabar rinką stebintys specialistai nesutaria, kas laukia valiutai kirtus 7 juanių ribą. „Bloomberg“ geriausiu valiutos kurso pokyčių prognozuotoju pastaruosius du ketvirčius išrinktas H. Zhou teigia, kad kursas dėl ekonominius sunkumus keliančių Kinijos ginčų su JAV greičiausiai kris. „AxiTrader Ltd.“ Stratego Stephen Innes nuomone, po to galima laukti Azijos valiutų kurso kilimo.

Juaniai

7 juanių už dolerį ribą pasiekęs valiutos kursas „kelia labai didelę riziką, kad bus imamasi rizikingų investicijų, – teigė S. Innes, pridūręs, kad jei Kinijos ir JAV prekybos derybos smarkiai pasistūmės į priekį, valiuta iki metų galo gali atsidurti ties 6,9 juanių už dolerį riba. – Aš pirmą kartą per du mėnesius investavau į Azijos valiutas.“

Prezidentui Donaldui Trumpui pareiškus, kad Kinija sutiko nusileisti dėl valiutos politikos ir pirkti daugiau JAV žemės ūkio produktų, šią savaitę juanis pakilo į aukščiausią padėtį per du mėnesius.

Nors šis nedidelis susitarimas tapo didžiausiu proveržiu 18 mėnesių trunkančiuose ginčuose, kai kurie aštriausi nesutarimai (pavyzdžiui, JAV kaltinimas, kad Kinija vagia intelektualinę nuosavybę) vis dar neišspręsti. Kinijai pagrasinus, kad imsis atsakomųjų veiksmų, jei JAV patvirtins Honkongo protestuotojus remiantį įstatymą, trečiadienį juanio kursas vėl nukrito.

Gali būti, kad kitą mėnesį Čilėje vyksiančiame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo susitikime po smulkmenoms aptarti skirtų diskusijų D. Trumpas ir Xi Jinping pasirašys rašytinę sutartį.

Juaniai

Viliantis, kad įtampa ir toliau slūgs, kai kurie investicijų bankai prognozuoja, kad Kinijos valiutos kursas trumpą laiką kils. „Morgan Stanley“ investuotojams rekomenduoja investuoti į už Kinijos ribų pirktus juanius taikantis į 6,95 juanio už dolerį ribą, o „Bank of America Merrill Lynch“ teigė, kad trumpuoju laikotarpiu kursas gali pasiekti 7 juanių ribą. Tačiau „Citigroup Inc.“ ir „Societe Generale SA“ teigia, kad juanis liks žemiau šios ribos.

„Ilguoju laikotarpiu Kinijai reikėtų pasinaudoti valdomo nuvertėjimo priemonėmis ir taip kompensuoti aukštesnius tarifus bei skatinti eksportą, – teigė „Commerzbank“ ekonomistas H. Zhou, kuris tikisi, kad iki metų galo kursas pasieks 7,15 juanių ribą. – Vyriausybė neleis kursui greitai smukti – pavojinga riba laikoma 7,2 juanio už dolerį.“