Lietuviai NT žvalgosi Gruzijoje

Pasaulis yra atviras, labai daug keliaujame, todėl dažnas tautietis nekilnojamojo turto žiūrinėjasi ne tik Lietuvoje, bet tokiose šalyse kaip Gruzija arba Kipras. Gruzijoje vienas patraukliausių miestų investavimui į NT yra kurortas Batumis. Remiantis „TBC Capital“ tyrimais, Batumyje nekilnojamojo turto rinkoje sandorių apimtis per pastaruosius dvejus metus padidėjo 63 proc.

Turizmas nurodomas kaip pagrindinis Batumio nekilnojamojo turto variklis, pažymima, kad svečiai iš užsienio sukuria paklausą Batumio nuomos ir pirkimo rinkoje. Butų pirkėjai Batumyje dažniausiai yra iš šalių, iš kurių atvyksta turistai. Užsienio pirkėjų dalis Batumio būsto rinkoje 2018 m. sudarė 36 proc. Aktyviausi Ukrainos ir Rusijos piliečiai, po jų eina Izraelio, Turkijos ir kitų šalių piliečiai, nemažai lietuvių taip pat susidomėjo ir įsigijo NT šiame kurorte.

Gruzijos kurorto NT kainos nesikandžioja

Per vienus metus Batumyje buvo parduota daugiau nei 12 300 nekilnojamojo turto. Kalbant apie planuojamus ir vykdomus projektus mieste, naujojo bulvaro teritorija pirmauja, ten vyksta didžioji dalis statybų. Vidutinė kvadratinio metro pardavimo kaina 2016 m. buvo 518 Eur, palyginti su 560 Eur 2017 m. ir 600 Eur 2018 m.

Jei pažvelgsime į pirmąjį 2019 m. ketvirtį, pakrantės linija tradiciškai yra pati brangiausia vieta apsistoti, vidutinė kaina čia yra 1261 Eur, po to seka senasis miestas, kur vidutinė kaina – 924 Eur, o miesto centre – nuo 700 iki 446 Eur.

Kipras išlieka patraukus variantas įsigyti NT

Kaip rodo Kipro statistikos tarnyba (CYSTAT), per metus iki 2019 m. pirmojo ketvirčio šalies nekilnojamojo turto kainų indeksas pakilo 4,3 proc. Per pirmąjį 2019 m. pusmetį nekilnojamojo turto pardavimai Kipre išaugo 24,4 proc. iki 5 560 vienetų, palyginti su ankstesniais metais, po to, kai metinis kainų kilimas padidėjo 2018 m. 5,8 proc., 2017 m 23,7 proc., 2016 m. 42,6 proc.

Visuotinį būsto rinkos pagerėjimą iš dalies lemia tvirtas Kipro ekonomikos augimas per pastaruosius trejus metus. 2018 m., remiantis Kipro statistikos tarnybos duomenimis, ekonomika kilo 3,9 proc., 2016 m. augo 4,8 proc., o 2017 m. 4,5 proc. Tačiau prognozuojama, kad ekonomikos augimas sulėtės iki 2,9 proc. šiais metais ir iki 2,6 proc. 2020 m., atsižvelgiant į sulėtėjantį turizmą ir didėjančią prekybos įtampą visame pasaulyje, teigia Europos Komisija.

Kipre 70 proc. pirkėjų yra ne ES piliečiai

Pirmąjį 2019 m. pusmetį užsienio pirkėjų įsigytų nekilnojamojo turto skaičius siekė 2 482. Maždaug 70 proc. pirkėjų buvo ne ES šalių piliečiai, tačiau pastebimas sumažėjęs užsieniečių susidomėjimas nekilnojamuoju turtu Kipre.

Nors nekilnojamojo turto Kipre galima nusipirkti sumokant 900 Eur už kvadratinį metrą, tačiau 2019 m. spalio mėn. saloje ir toliau mažėjo užsienio sandorių skaičius. Užsieniečių susidomėjimas galėjo mažėti ir dėl „auksinių vizų“ skandalo. Kipras nurodomas tarp šalių, gavusių daugiausiai investicijų mainais į vizas.

Rezultatyvi ir Lietuvos būsto rinka

2019 metų pirmieji trys ketvirčiai buvo itin rezultatyvūs visai Lietuvos būsto rinkai. Per 9 mėnesius augo visi pagrindiniai būsto rinkos rodikliai – sandorių skaičius, būstui įsigyti išleistų pinigų kiekis, paskolų apimtys bei pardavimo ir nuomos kainos, skelbiama naujausioje „Ober-Haus“ būsto rinkos apžvalgoje.

Jau nuo 2017 metų nekilnojamojo turto (NT) rinka Lietuvoje tris metus iš eilės buvo savo aktyvumo viršūnėje – nuosaikus registruotų sandorių augimas buvo fiksuojamas butų bei individualių namų/kotedžų segmentuose. VĮ Registrų centro duomenimis, per 2018 metus Lietuvoje sudaryta 33676 (1,6 proc. daugiau nei 2017 metais) butų, 10948 (4,1 proc. daugiau) individualių namų/kotedžų bei 65153 (1,1 proc. mažiau) sklypų pirkimo-pardavimo sandoriai.

Lietuvai žvalgosi butų gamtos apsuptyje

Nekilnojamojo turto brokerė Aušra Greiciūtė-Vabuolienė pabrėžia, kad vis daugiau klientų Lietuvoje ieško išskirtinio būsto gamtos apsuptyje. Lietuviai vis mažiau pirmenybės teikia ekonominiams butams, kur 3 kambarių butas telpa į vos 52 kv.m.

Lietuviai nori išskirtinumo. Neseniai vyko Pažaislio apartamentų pristatymas Kaune, mano nuostabai, susirinko labai daug žmonių, svečiai įvertino šio projekto išskirtinumą, jo kokybę, klasikos ir modernizmo sintezę, neįprastą butų lubų aukštį, poroje butų siekiantį net 9 m: įsivaizduokite – jame būtų galima sutalpinti visą dviejų aukštų gyvenamąjį namą. Vilioja ir tai, kad čia ranka pasiekiamas ne tik miesto centras, bet ir Pažaislio miškas. Jei senatvėje susitaikytume su lietingomis dienomis, apniukusiu oru, tai visai puikus variantas harmoningam gyvenimui.

Užsienio NT investavimo įrankis

Lietuviai, galvodami apie gyvenimą pensijoje, visgi dažniau įvardija, kad norėtų gyventi Lietuvoje, ir žvalgosi būsto savo šalyje, o užsienio nekilnojamasis turtas dažnu atveju tampa gryna investicija, iš kurios tikimasi pasyvių pajamų ateityje.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad renkantis būstą Lietuvoje reikia atkreipti dėmesį ne tik į kainą, bet ir kokybės faktorius turėtų būti lemiamas priimant sprendimą. Vieta, statybos kokybė, jaukumas, išskirtinumas ateityje bus svarbus ne tik jei nuspręsite ten gyventi, bet ir parduodant tokį nekilnojamąjį turtą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)