Darbo rinkos naujokams tai itin sudėtingas laikotarpis. Ką daryti, jei šiuo metu ieškotės pirmojo darbo?

Svarbiausia bus turėti kantrybės. Į kiekvieną darbo vietą pretenduos daug kandidatų, tad gauti darbą nebus lengva. Tačiau galite padaryti keletą dalykų, kad šiame procese pademonstruotumėte savo charakterį ir taptumėte patrauklesniais kandidatais.

VYSTYKITE SAVO GEBĖJIMUS

Daugelis svarbių užduočių, kurias atliksite darbe, labai skirsis nuo to, ko mokėtės universitete. Kartais reikės papildomų gebėjimų, kurie nėra būtinai reikalingi norint gauti darbą jūsų srityje, tačiau tikrai padeda tapti patrauklesniais kandidatais. Gali būti, kad jūsų srityje dažnai naudojama tam tikra programavimo kalba arba programinės įrangos paketas, arba jūsų pramonės šakos įmonės dažnai naudoja tam tikrą pardavimo metodą. Pasiklausinėkite ir išsiaiškinkite, kokie gali būti tie reikalingi gebėjimai. Galite pasižiūrėti į įmonės, kurioje norite dirbti, darbuotojų „LinkedIn“ paskyras.

Kol ruošiate dokumentus prašymams, paieškokite būdų vystyti šiuos gebėjimus. Užsirašykite į internetinius kursus, skaitykite knygas ir dalyvaukite interneto forumuose su jus dominančios srities profesionalais.

Vystyti savo gebėjimus verta dėl dviejų priežasčių. Pirmoji akivaizdi – tai padeda rasti daugiau darbų, kurių reikalavimus atitinkate. O ne tokia akivaizdi priežastis – tai padeda parodyti jūsų darbo etiką. Daugelis žmonių pokalbiuose tikina: „Imuosi iniciatyvos“. Tačiau nedaugelis gali pademonstruoti, ko išmoko laukdami atsakymo dėl prašymo.

MEGZKITE RYŠIUS

Dalį darbo paieškų sudaro pastangos megzti ryšius, o tai itin sunku dabar, kai reikia nuo kitų palaikyti saugų atstumą.

Pirmiausia reikėtų padaryti vieną dalyką – rasti žmogų, jau dirbantį jus dominančioje srityje, kuris galėtų pabūti jums mokytoju. Kad jį surastumėte, pasinaudokite asmeniais ryšiais. Galbūt jūsų giminaičiai jau dirba srityje, į kurią patekti norite ir jūs? Gal turėjote mėgstamiausią profesorių, kuris turi nemažai pažįstamų? Paprašykite jų pagalbos. Universiteto karjeros centras taip pat gali parekomenduoti galimų mokytojų. Dažnai pasitaiko universiteto alumnų, pasiruošusių ištiesti ranką ką tik mokslus baigusiems studentams.

Kai rasite mokytoją, paprašykite jo, kad peržiūrėtų jūsų dokumentus ir padėtų geriau pasiruošti kalbėti apie savo patirtį ir pomėgius. Pasinaudokite jo pagalba, kad geriau suvoktumėte savo kaip kandidatų silpnybes. Net jei jis jūsų gerai nepažįsta, greičiausiai sugebės pastebėti jūsų išsilavinimo ir gyvenimo aprašymo spragas. Jis taip pat gali duoti bendrų patarimų, kokių sunkumų kyla tos srities naujokams. Kai suprasite, kokias jūsų silpnybes gali pastebėti darbuotojus samdantis vadovas, galėsite panaudoti savo laiką toms spragoms užpildyti ir išvystyti reikiamus įgūdžius (kaip jau minėta anksčiau). Kitas privalumas turėti mokytoją – jis iš savo pažįstamų gali išgirsti apie darbo vietą anksčiau, negu apie ją pranešama oficialiai.

Daugelyje profesijų taip pat egzistuoja toje srityje dirbančių profesionalų draugijos. Išsiaiškinkite, kuri (ar kurios) iš jų pačios žymiausios ir prie jų prisijunkite. Profesionalų draugijose galima rasti puikios medžiagos, pavyzdžiui, internetinių seminarų ir mokomųjų vaizdo įrašų tobulėti norintiems žmonėms. Daugelyje pateikiami ir laisvų darbo vietų sąrašai.

Tokios draugijos kartais rengia konferencijas. Prisijungę prie draugijos galėsite jose dalyvauti (dabar daugelis jų perkeltos į internetą) ir sužinoti visas srities naujienas. Taip gausite informacijos, kurią galėsite įtraukti į motyvacinį laišką arba kitaip pateikti prašyme, kad vadovai žinotų, jog sekate pramonės naujienas. Be to, jei darbo pokalbyje pademonstruosite, kad žinote savo srities tendencijas, tapsite patrauklesniais kandidatais.

PADĖKITE KITIEMS

Ilgai ieškant darbo sunkiausia todėl, kad dažnai netekama vilties. Praleidote daugybę laiko ir įdėjote daug pastangų gauti diplomą, nes jums žadėjo, kad taip galėsite pradėti svajonių karjerą. Tačiau kilus pandemijai galite imti jausti, kad visa tai beviltiška.

O dar blogiau, kad greičiausiai dar neturite stabilios dienotvarkės. Universitete labai smagu dėl to, kad kiekviena diena kitokia, o daugelis dalykų, kurių reikia norint pasiekti sėkmę, nutinka ne klasėje, tad savo dieną galite planuoti daugiausiai dėmesio skirdami vis naujai veiklai.
Tačiau ieškantis darbo daug laiko reikia praleisti neaktyviai.
Greičiausiai nemažai laiko skirsite ieškoti skelbimų, bandyti susisiekti su žmonėmis arba siuntinėti prašymus – tačiau nemažai laiko reikės paprasčiausiai laukti. O neturint dienotvarkės tai gali išmušti iš vėžių. Raskite, ką veikti.

Vien dėl to, kad niekas jums nemoka, nebūtinai reikia nedirbti. Susisiekite su vietos labdaromis, maisto bankais, religinėmis organizacijomis arba vyriausybės biurais. Paklauskite, kuo galėtumėte padėti. O tada padėkite.

Taip ne tik susikursite dienotvarkę, bet ir pagerinsite sau nuotaiką. Padedant tiems, kam reikia pagalbos, lengva pajusti daug teigiamų emocijų. Be to, taip galite susipažinti su žmonėmis, kurie galės parekomenduoti jums pagal kvalifikaciją tinkančių darbų. O papasakoję, ką veikėte kol ieškojotės darbo, galite išsiskirti iš minios darbo pokalbiuose. Svarbiausia, kad padėsite ne tik sau, bet ir kitiems, kuriems dabar labai reikia pagalbos (o tokių žmonių dabar daug).