Tos mirtinos ligos gydymą, o tuo pačiu savo sveikatą ir gyvybę, dažnai kaip taisyklė patikime žmonėms, kurie ja arba niekada nesirgo, arba buvo išgydyti. Atrodytų keista – juk net makiažo darymą norisi patikėti specialistams, o štai sveikatą atiduodame į rankas paprasčiausiems savamoksliams.

Kalbu apie nutukimą. Neskubėkite išjungti lango vien todėl, kad įsivaizduojate, kad čia ir taip viskas aišku. Nutukimas nėra „tų amerikonų/britų“ liga. Nutukusių žmonių Lietuvoje paskutiniais PSO duomenimis – daugiau nei ketvirtadalis suaugusiųjų. KETVIRTADALIS. Mes esame penkta šalis Europoje – mus lenkia tik Turkija, Malta, Jungtinė Karalystė ir Vengrija. „Tie nutukę britai“ – vos pusantro procento labiau nutukę nei mūsų gulbių ir modelių šalies suaugusieji.

Nutukimo priežasčių galima rasti daugybę – net patys nutukimai skirtingi. Vieni atsiranda – dėl vartojamų vaistų, kiti – dėl hormoninių sutrikimų, o didžiulė dalis šiais laikais tenka E66.0 – nutukimui dėl kalorijų pertekliaus. Ne veltui čia užrašiau kodą, randamą Tarptautinėje ligų klasifikacijoje. Vis naiviai tikiuosi, kad žmonėms tas kodas suveiks kaip raudona vėliava – nutukimas yra liga.

Jei ligos pasekmes – papildomus kilogramus – dar galime mėginti reguliuotis patys (tik nereikėtų ir tuoj paaiškinsiu kodėl), tai priežastis nusistatyti gali būti sudėtingiau. Taip, net nutukimas dėl kalorijų pertekliaus turi savo „dėl“.

Kažkodėl dažnai įsivaizduojame, kad tai – paprasčiausias apsileidimas ar valios neturėjimas. Neseniai iš gydytojos išgirdau patį paprasčiausią ir tobuliausią paaiškinimą šiam mitui paneigti. Ar kiekvieną dieną jums reikia nuoširdžiai stengtis, kad neprisigertumėte? Greičiausiai – ne. Geriate būtent tiek vandens, kiek jums norisi ir dažniau jo pavyksta suvartoti net mažiau nei rekomenduojama. Kodėl tada įsivaizduojame, kad kitą gyvybiškai svarbų dalyką – maistą – atsipalaidavę vartotume nesuvokiamais kiekiais?

Dabar kiek daugiau apie gydymą. Nežinau, ar priklausote tam ketvirtadaliui nutukusių Lietuvos suaugusiųjų, bet bent aš sverdama 100 kg buvau tobulas taikinys bet kuriam verslininkui, duodančiam man pažadą sulieknėti. Ši rinka – puikiausia aukso kasykla.
A. Simėnaitė

Tinkamas suvartojamo maisto kiekis – elementarus sveiko organizmo dozavimas. Deja, nuo vaikystės (ne be namiškių pagalbos) sugebame susigadinti savo alkio jausmą ir kitus natūralius organizmo siunčiamus signalus ir suaugę neretai nebežinome ar norime meilės, ar šokolado. Gal kiek plokščias ir elementarus pavyzdys, bet jis turėtų padėti suprasti, kad visapusiškai sveikam žmogui persivalgymas ir didžiulis kalorijų perteklius nėra natūralus dalykas. Sveikam žmogui nereikia „susiimti“, net „apsileidęs“ jis nenusiaubs viso šaldytuvo. Nutukimas yra liga, kurios priežastys neretai slypi mūsų galvoje, bet mes jau seniai supratome, kad galvoje slypinčios ligos – ne mažesnės, nei akivaizdžiai matomos, ar ne?

Dabar kiek daugiau apie gydymą. Nežinau, ar priklausote tam ketvirtadaliui nutukusių Lietuvos suaugusiųjų, bet bent aš sverdama 100 kg buvau tobulas taikinys bet kuriam verslininkui, duodančiam man pažadą sulieknėti. Ši rinka – puikiausia aukso kasykla.

Dažnas su dideliu viršsvoriu kovojantis žmogus jau yra pavargęs nuo tūkstančio lengvų ir sudėtingų būdų sulieknėti, todėl bet kuris metamas šiaudas gali atrodyti kaip paskutinis gelbėtojas. Bent aš, siekdama numesti svorio, ant svarstyklių visada dėdavau du dalykus: nesėkmės atveju prarandamus pinigus ir sėkmės atveju žadamą numesti svorį. 30 eurų prieš 30 kg? Visiškai sąžiningi mainai, manau, sutiksite?

Pirkau įvairiausius mitybos planus, bandžiau netikėčiausias dietas, keisčiausiuose forumuose ieškojau informacijos apie nepatvirtintų tablečių veiksmingumą. Ačiū Dievui, turėjau proto niekada tų iš Baltarusijos atvežtų kapsulių nesiimti, bet įsivaizduokite desperaciją žmogaus, kuris jau svarsto, kad neigiamą tablečių poveikį gal bus lengviau išgydyti ar su juo susitaikyti, nei su kilogramais, kuriuos turi nešiotis kasdien.

Gerai, palikime tabletes nuošalyje ir pakalbėkime apie žmones, jums prieš akis mojuojančius sertifikatais ir titulais. Nuo šypseną keliančių „ekstremalių pokyčių specialistų“ iki visai logiškai skambančių universitetines studijas baigusių dietistų – nė vienas jų neturi net moralinės teisės gydyti. Mitybos specialistai ir dietistai gali padėti jums susigaudyti ar riebalai riešutuose jums naudingesni už tuos randamus grietinėlėje, bet iš esmės – tiek.

Tikrų medicinos studijas baigusių dietologų Lietuvoje – vos virš trisdešimties. Jų pavardes lengvai rasite internete ir gal nustebsite tarp jų neatradę nė vieno influencerio. Jie į kairę ir dešinę nedalys absoliučių būdų sulieknėti, jie nepardavinės vieno ir to paties mitybos planelio internete už keliasdešimt eurų.
A. Simėnaitė

Nenustatę jūsų nutukimo priežasčių, neįvertinę ligos istorijos, jūsų kraujo ir daugybės kitų tyrimų, specialistais prisistatantys žmonės gali tik teikti rekomendacijas. Staigmena – jie niekaip neatsako už jūsų sveikatą ir tai, kas jūsų organizmui atsitiks pamėginus laikytis jų siūlomo dažnai drastiškų pokyčių reikalaujančio rėžimo.

Tikrų medicinos studijas baigusių dietologų Lietuvoje – vos virš trisdešimties. Jų pavardes lengvai rasite internete ir gal nustebsite tarp jų neatradę nė vieno influencerio. Jie į kairę ir dešinę nedalys absoliučių būdų sulieknėti, jie nepardavinės vieno ir to paties mitybos planelio internete už keliasdešimt eurų. Jie yra savo profesijos ir priesaikos įpareigoti medikai, atsakantys ir už savo reputaciją, ir jūsų sveikatą, ir gydantys jus mediciniškai patvirtintais asmeniškai jums parinktais metodais.

Ką veikti su tais planeliais esančiais internete? Nesakau, kad jie visai nenaudingi – norint sveikai maitintis ten galima semtis receptų idėjų, galiausiai – motyvacijos ar net siekti numesti kilogramą ar du, kurie jus skiria nuo vestuvinės suknelės. Dažnai sakau, kad tokie mitybos planeliai yra kaip šalikas. Žiemą tikrai naudingas, bet pūline angina sergančiam žmogui nors ir nepakenks, bet iš jo didelės pagalbos tikėtis neverta. O galimybė laukiant kol šalikas suveiks „užsidirbti“ kalną iš paskos sekančių ligų ir komplikacijų – milžiniška.

Yra vienas pigiausias ir efektyviausias būdas sulieknėti. Koks jis? Paklauskite savo šeimos gydytojo, endokrinologo, dietologo, sporto mediko, Valgymo sutrikimų centro psichiatro, su valgymo sutrikimų turinčiais žmonėmis dirbančio psichologo, paklauskite bariatrijos chirurgo, paklauskite GYDYTOJO. Greičiau, efektyviau, sveikiau ir pigiau nerasite niekur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)