Įdomu, kas ta regionų politika ir su kuo ji valgoma šiandien?

Pasak tos politikos gimdytojų, pagrindinis Lietuvos regioninės politikos tikslas – ekonominių ir socialinių skirtumų mažinimas tarp regionų ir jų viduje bei tolygios ir tvarios plėtros visoje šalies teritorijoje skatinimas. „2014–2020 m. programavimo periodu kompensacinės, socialinius ir ekonominius skirtumus mažinančios investicijos pasieks naujai išskirtas tikslines teritorijas.

Investicijų sulauks 23 vidutiniai miestai, kurie turi daugiau negu 6 tūkst. gyventojų ar yra savivaldybių centrai: Anykščiai, Biržai, Elektrėnai, Garliava, Kaišiadoris, Kalvarija, Kėdainiai, Kupiškis, Kuršėnai, Lentvaris, Molėtai, Pagėgiai, Pakruojis, Plungė, Prienai, Raseiniai, Rietavas, Šilutė, Širvintos, Ukmergė, Varėna, Vilkaviškis ir Zarasai. Tai miestai, kuriuose sparčiau negu visoje tokių miestų grupėje mažėjo gyventojų (2001–2013 m. laikotarpyje), steigėsi mažiau įmonių (2011–2013 m. laikotarpyje), o didesnė dalis darbuotojų šiuo metu dirba pramonės ir žaliavų sektoriuje“, – skelbė VRM.

Nežinau, kokia visuotinė gerovė vyrauja 22 savivaldybėse, bet Raseiniuose jos nerasi nei su žiburiu, nei be jo: ir toliau nyksta kaimai bei miesteliai, užsidarinėja renovuoti daugiafunkciai centrai-mokyklos, bujoja bedarbystė ir girtuoklystė, vyrauja nykuma ir tuštuma. Tiek žmoguje, tiek aplink jį.

Štai Lietuvos regionų plėtros kryptys Kauno regionui, kuriame turi laimės, o gal baimės, gyventi ir Raseinių rajonas:

  • Sumani pramonė ir logistika (aviacija, bioekonomika, pramonės skaitmenizacija, logistikos centrai);
  • Mokslo technologijos ir inovacijos (technologinių, medicinos, socialinių humanitarinių ir žemės ūkio mokslų kryptys; susietų paslaugų ir veiklos rangų centrai; informacinės ir komunikacinės technologijos; eksperimentinių produktų kūrimas; eko-inovacijos);
  • Sveikatos priežiūra ir sveikatos stiprinimas (infrastruktūra ir paslaugos; sveikatos ir biotechnologijų mokslai; medicininis turizmas; medicininės technologijos);
  • Kultūrinės ir kūrybinės industrijos, turizmas (turizmas; vaizduojamieji, taikomieji ir scenos menai; reklama ir leidyba; architektūra ir dizainas; kultūros paveldas, amatai; programinė įranga ir kompiuterinės paslaugos).
Valgis


Gražiai skamba, ar ne? Bet visą šitą grožį išvertus į paprastą žmonių kalbą čia sunkiai galima įžvelgti vietą suvargusiam Paupio ar Gervinės kaimo žmogeliui. Gal sunkiai matau?

Na, gal Šiluvoje, kur buvo nutūpęs popiežiaus malūnsparnis, įrengti aerodromą, kad emigrantams būtų paprastesnis grįžimas į jų naujuosius namus emigracijoje, uždaromose mokyklose įrengti „eksperimentinių produktų kūrimo“ gamyklas ar plėtoti „Kultūrines ir kūrybines industrijas“...

Pagal Raseinių rajono savivaldybės 2019 m. užimtumo didinimo programą, 2018-01-01 Raseinių rajone gyveno 20598 darbingo amžiaus gyventojai. Užimtumo tarnybos Šiaulių Klientų aptarnavimo departamento Raseinių skyriuje buvo įregistruoti 1895 bedarbių. Ir tai jau ketvirtais regionų politikos įgyvendinimo metais. 2019 m. 10 01 darbo ieškančių buvo 1829, o bedarbių 1586.

Įdomu, kiek raseiniškių emigravo? Anapilin „emigravo“ 507, svetur išvyko laimės ieškoti 1 250, tiesa, atvyko 915, bet vis tiek 335 gyventojais rajonas susitraukė. Ir tai tik oficialūs duomenys, o realybė, ko gero, dar įspūdingesnė.

Na, krentant regionų politikai į šulinį, bandoma dar mums, rinkėjams, parodyti, jog jei tai ne mėnulis, bet sūris – tai tikrai ir iš rankovės traukiama dar viena „gerovės valstybės“ korta. Ne, viskas gerai, tik aš, kaip tikra žemaitė, noriu aiškumo ir konkretumo – kada? Ir kur?

Kada? Beveik aišku – per 4 metus... Kur? Visur, tik ne regionuose. Bet nenusiminkite, aš sukūriau ir dovanoju labai konkretų planą 228 eurus gaunančiam pensininkui Antanui kasdienės gerovės konkrečiame regione Raseiniuose, Turgaus gatvėje, pavyzdinį planą. Vadovaukitės.

Antano gerovės planas 30 dienų

Pirma diena – 3 eurai (duona 0,70 ct., kiaušiniai – 78 ct., tepusis riebalų mišinys 0,90 ct, paukštienos kauliukai sriubai 62 ct). Neburbėk, Antanai, to, ką nusipirkai, tikrai užteks bent 3 dienom, juk visų 10 kiaušinių per dieną nesuvalgysi, duonos ir tepaliuko – irgi. Nebent visą sriubytę su kauliukais sušliurpsi. Ai, tiesa, prie kauliukų sriubytei dar ir bulvikės su morkyte reikia, bet juk kilogramas bulvių tik 0,50 ct, o morkos irgi tiek pat. Na, išleisim 4 eurus, bet dar liks keletas bulvių bei morkų ir rytojui.

Antra diena – 1 euras, kurį vakar palikom už bulves ir morkas. Yra dar keletas kiaušinių, duonos, tepaliuko. Užteks, ne į darbą eini.

Trečia diena – akcijinis aliejus 1,89 ir likusios bulvės. Pasikepsi ir valgysi kaip ponas. O jei dar užgersi kefyru už 0,90 ct, tai pasijusi kaip danguje.

Ketvirta diena – iškrovos diena, todėl užteks vakarykščio kefyro.

Penkta diena – dar liko 2 bulvės iš pirmos dienos, 2 kiaušiniai ir aliejaus. Viską pakepsi, suvalgysi ir visą dieną sotus būsi.

Šešta diena – 5 virtos akcijinės dešrelės 1.69, dar nuo pirmos dienos liko duonos. Valgyk ir žvenk.

Sekma diena – pusryčių nebus, nes eini į bažnyčią, juk žinai, kad išpažinties eini nevalgęs. O namuose dar liko 3 riekės duonos, tepaliuko ir aliejaus. Galvok, ką iš jų sukurti. Negali sugalvoti? Trauk tave biesas, grįždamas gali nusipirkti dar 1 kilogramą bulvių už pusę euro, pasikepsi ar išsivirsi ir galėsi valgyti kaip bajoras. Arba nusipirk miltų kilogramą už 1 eurą, prisikepsi blynų ir galėsi sau į ūsą pūsti.

Valgis

Susumuojam – 7 dienas pragyvenai beveik už 9 eurus. Padaugink iš 4 ir pamatysi, kad esi beveik turtuolis: visą mėnesį valgyti gali net už 40 eurų. Todėl skaityk nuo pradžios ir daryk kaip darei šią savaitę.

Sakai, atsibosta tas pats meniu? Kodėl tas pats? Kiaušinius gali pakeisti lašinių odelėmis – kvapas geras, o skonis – kiaulienos. Kaina – panaši. Kefyrą gali pakeisti pienu, o paukštienos kauliukus pakeisk kiaulės kaulais, o pasitaupęs gali net visą kiaulės koją nusipirkti.

Tau dar liko beveik 180 eurų, iš kurių laisvai susimokėsi už elektrą, o už vandenį ir nuotekas gali sutaupyti – šį rudenį tiek lyja, kad pasistatęs lauke kibirą gausi tiek vandens, kad ir tingiam kaimynui galėsi perleisti. Už šiukšles sumokėsi apie 8 eurus, dar apie 10 euriukų atsidėsi žemės mokesčiui, o likusius pasidėk dujoms ir malkoms. Kiek tau tų dujų ir reikia, manau, 1 baliono visiems metams užteks, juk ne ką gamini. Kefyro virti juk nereikia.

Sakai, dar reikėtų vaistams? Kam tau tie vaistai, gydyk nesigydęs, vis tiek kada nors su giltine pasibučiuosi. Kam be reikalo pinigus leisti, jei pabaiga aiški.

Reikia dar skalbiklio, muilo, šampūno ar dantų pastos? Kokio dar šampūno, užteks ir muilo, nes su juo galima ir išsiskalbti, ir nusiprausti. Pridedu 0.90 euro centų ūkiškam muilui – prauskis, plaukis ir švytėk. O kam tau ta dantų pasta, juk ir taip tik pusantro danties turi – su vandeniu pasiskalauk ir bus gerai.

Apranga, avalynė? Palauk blusturgyje penktadienio akcijų ir už kelis eurus visai žiemai prisipirksi.

Patiko? Naudokitės į sveikatą.

Taigi, ne visiems mėnulis šulinyje miražas, pensininkams – tai geltono sūrio gabalas. Tik ne visi jį ištraukti pajėgia, nes samčio ilgu kotu reikia. O čia vėl papildomos lėšos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)