Iš tam tikrų veiksnių ir įvykių daryti įžvalgas yra velniškai nedėkingas dalykas, bet žiūrim ką turim.

– NATO ištiko smegenų mirtis, prieš keletą mėnesių pareiškė vienos stipriausių kariuomenių Europoje Vyr.ginkluotuojų pajėgų vadas.

– Turkija perka rusiškas PLG sistemas S-400. Jau baigiama ruošti infrastruktūra jų koviniam budėjimui Turkijos-Sirijos pasienyje (ne itin patikimas šaltinis iš RF).

Tiesa, pastarosios šalies aikštijimaisi dėl kurdų bei Baltijos šalių gynybos plano nepasirašymas nustumtas į antrą planą vos ne tiesioginės konfrontacijos su Rusija ir visai tiesioginės-su Rusijos remiamomis Sirijos režimo pajėgomis.

– Vokietija, Pietų Europos šalys dažnai (švelniai pasakius) neužima principingos pozicijos RF atžvilgiu.

– Mūsų smėlio dėžės naujienos – pačiu nepalankiausiu metu (biudžeto svarstymo metu) buvo išviešinta apklausa apie visuomenės nuostatas gynybos finansavimo klausimais, atitinkami parlamentarų pasisakymai ir ne itin subtilus mokytojų, pensininkų priešpastatymas nacionalinės gynybos klausimais. Periodiškai, net ir Nacionalinio transliuotojo resurse pasirodanti informacija menkinanti Lietuvos kariuomenės vardą.

– Net ir Prezidentas pripažįsta: už gynybai skiriamus pinigus reikės pakovoti.

Žvelgiant iš toliau, akivaizdžiai matyti noras ir pastangos blukinti ne tik vieningo NATO paveikslo spalvas, bet ir tęsti mažų įtrūkimų „Aljanso monolite“ formavimo strategiją, pasėti abejones ir tirpdyti valią priešintis.

Nieko naujo, tiesa? Tačiau galutinis ar artimas galutiniam tikslas yra vienas.

Apsunkinti arba padaryti itin ištęstu NATO 5-jo straipsnio aktyvavimą, jei to prireiks.

Suprantama, kad aktyvuoti jį dėl Portugalijos ar Vokietijos tiesioginio užpuolimo fakto-tikimybė daugiau nei menka, turime pretendentų arčiau, prie šaltos Baltijos.

Juolab, keletas vedančiųjų Rusijos opozicijos politologų pastarosiomis savaitėmis kaip pagal šabloną prognozuoja: „Rusija tikrai kišis, gal ir karine galia į vieną ar kelias Baltijos valstybes“. Keistai, žinoma, atrodo tas vieningas choras, o ir „opozicionieriai“ Rusijoje būna arba kišeniniai arba negyvi, kad ir kaip makabriškai tai skambėtų.

Lyg ir turėtume pradėti neramiai muistytis?

Plačiosioms masėms nutapyti neišvengiamą Armagedoną ir skleisti paniką nėra itin sudėtinga-tą, tiesa, savu stilium ir į vienus vartus daro RF propagandos mašina.

Trumpuoju laikotarpiu, sąlygos palankios nebūti fatalistu-techniškai vertinant, sunkiai šarvuotas JAV kavalerijos eskadronas (batalionas) yra rakštis NATO vienybės bandytojams, prasidėsiančios pratybos Defender 2020, kurios prisotins regioną papildomomis JAV pajėgomis, taip pat užkerta kelią (paradoksas, bet kartu padidėja smulkių incidentų tikimybė) stambesniam konfliktui...tačiau jau nuo birželio viskas aprims. JAV bataliono nebebus, pajėgos pradės palikti Europą, o mes, matyt, nebūsime vis dar sukomplektavę nei vieno bataliono su koviniais „Vilkais“.

Ir iki to laiko, atitinkamai padarius papildomus namų darbus, NATO monolito skaldymo sferoje, jau galima pradėti įgyvendinti sukurtus „rusakalbių engimo Latvijoje ir/arba Estijoje su griežtu atoveiksmiu“ , „išprotėjusio pavienio dalinio vado Kaliningrade“ ar kitokius planus. Tiek hibridinius, tiek konvencinius.

Žinoma, pasiliekant galimybę „oriai atsitraukti“, „ich tam niet“ ar panašiai.

Laukiame 2020-ųjų ir ramiai ruošiamės galimiems netikėtumams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)