„Tai visiškas mitas, – sako mūsų pašnekovė Evelina Čiurlionė, labai jaunos įmonės – MB „Colifa“ savininkė. – Apstu įmonių, kurios nori darbuotojų be patirties tam, kad galėtų juos išmokyti dirbti būtent taip, kaip to darbo atlikimą įsivaizduoja įmonė. O darbuotojai, kurie jau turi darbo patirtį, turi savo įpročius ir darbo metodiką, kurią sunku pakeisti. Tačiau šioje situacijoje dažniausiai nesutampa požiūris į atlyginimą…“ – tęsia pašnekovė.

„Pačiai teko būti visose pozicijose – ieškant darbo ir neturint jokios patirties, tiek atrenkant darbuotojus dirbti įmonėje ir galiausiai būti pradedančiaja verslininke. Todėl galiu drąsiai pasakyti – sunku darbą rasti neturint patirties tiems, kurie nori gauti atlyginimą, neadekvatų jų žinioms ir sugebėjimams.

Vykdant atrankas susidūriau su kandidatais, kurie ateina vos po studijų, neturi visiškai reikiamos darbo patirties, o atlyginimo nori tolygaus tokiam, kokio nori į tą pačią poziciją pretenduojantys su patirtimi. Mokėti už studijas, kursus yra normalu, o mokytis įmonėje atlikti konkrečius darbus, įgauti žinių tokiu būdu ir už tai gauti mažesnį darbo užmokestį – nenormalu. Manau, kad jauni žmonės į darbą įmonėje ir galimybę išmokti ko nors naujo bei įgauti patirties turėtų žiūrėti kaip į savo šansą mokytis, kilti karjeros laiptais ir nustoti save vadinti „vergais“, – atvirauja Evelina.

Evelina Čiurlionė // Vlado Dobrovolskio nuotr.

– Evelina, kodėl sakote, kad jaunoms įmonėms yra sunkiau rasti klientų nei žmonėms be patirties – darbą?

– Pati esu jaunos įmonės MB „Colifa“ direktorė, todėl galiu pasidalinti patirtimi, kuo skiriasi jaunos įmonės ir jauno žmogaus požiūris į galimybę gauti „darbą“. Jaunos įmonės steigėjas yra pasirengęs dirbti 20 val. per parą ištisus mėnesius ar net metus ir realiai ne tik, kad nieko neuždirbti, bet ir pradirbti savo santaupas ir tikėtis, kad darbų rezultatai ateityje bus tokie, kokių tikimasi.

Būnant niekam nežinoma įmone yra milžiniškas iššūkis rasti klientų, nes visi klausia to paties – „kas yra jūsų klientai“. Jeigu išgirsta atsakymą – jūs būsite pirmieji mūsų klientai – iškart pasikeičia bendravimas ir dažniausiai išgirsti nieko nežadantį – mes pagalvosime. Nepriklausomai nuo to, savo paslaugas siūlai kartais už tiek, kad net neatsiperka išlaidos, tik tam, kad „gautum“ klientą. Tuo tarpu jaunas darbuotojas nėra pasirengęs dirbti viršvalandžių – jeigu už tai nebus gerai sumokama, jau nekalbu apie darbą be atlyginimo.

– Manote, kad jeigu darbuotojai be patirties dėtų tokias pačias pastangas, kaip naujos įmonės, jie greičiau gautų norimą darbą?

– Žinoma. Jeigu darbuotojai, kurie neturi patirties, bet labai nori darbo, elgtųsi taip, kaip jaunos įmonės, norinčios rasti pirmuosius klientus, – jie neabejotinai nesudėtingai rastų darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją