Čia pateikiame patarimų perliukus iš „Travel Genius“, „Bloomberg“ tinklalaidės, pristatančios geriausius dažniausių kelionių problemų sprendimus. Čia rasite ir mūsų laidų vedėjų rengtų reportažų, taip pat išmintingų patarimų iš „Antrojo sezono“ svečių – tiek neseniai viešėjusių, tiek greitu laiku pasirodysiančių – lūpų.

Su jų pagalba, būsite tinkamai pasirengę įveikti bet kokius kelionių stresus – ar jums niekaip nepavyksta galutinai apsispręsti, kur keliauti, ar nesiseka sudaryti pirkinių sąrašo, ar tiesiog reikia išmokti nepasiduoti oro uoste tvyrančiam chaosui ir nusiraminti. Kitais žodžiais tariant, jūsų paslaugoms – išlikimo per keliones gidas.

Kaip susirasti geriausią kelionės pasiūlymą net per didžiausią sezono įkarštį?

Net jeigu užsisakote paskutinės minutės kelionę, vilties yra

1. Lexie Alford, „Guinness World Records“ pripažinta jauniausiu asmeniu, aplankiusiu visas pasaulio šalis, sako, kad „Skyscanner“ yra „akivaizdžiai geriausia internetinė kelionių bendrovė, per kurią galima užsisakyti paskutinės minutės kelionę“. Ji pati patikimiausia, siūlanti daug įvairių variantų: greičiausią maršrutą, pigiausią maršrutą; kiek sustojimų kelionėje pageidaujama“. Pasak L. Alford, įmonė taip pat siūlo rinktis ekologiškesnio pasirinkimo alternatyvą. Pavyzdžiui: „Šio skrydžio metu vidutiniškai išmetama 32 proc. mažiau anglies dvideginio“.

Atostogos

2. Nebijokite derėtis. Jeigu jūsų svajonių viešbutyje yra laisvų kambarių, o gretimame viešbutyje geresnės kainos, čiupkite telefono ragelį. Viešbučių registratūros darbuotojai linkę nusileisti vardan garantuotos išankstinės rezervacijos.

3. Vadovaudamiesi ta pačia logika, pasiteiraukite, kokias nemokamas paslaugas siūlo jūsų pasirinktas viešbutis. Pervežimas į oro uostą, kambarių tarnyba, nemotorizuoti vandens sporto reikmenys – šiomis paslaugomis gali nemokamai naudotis Motis Ankaris, mados srities influenceris ir vienas iš vyriškos avalynės prekės ženklo, „Ankari Floruss“ sukūrėjų.

Išmokite daiktų pakavimo žaidimo taisykles

Atostogų įkarščio sezono metu turbūt mažiausiai norite registruoti bagažą

4. Neimkite su savimi juvelyrinių papuošalų dėžutės, auskarus galite įverti į vyno butelio kamštį, sako knygos „How to Pack“ (kaip pakuoti daiktus“) autorė Hitha Palepu.

5. Dar vienas H. Palepu nuostabus patarimas: gerai išplautas ir išdžiovintas vaistų buteliukas – puikiausia vieta nekelioninio dydžio kosmetikos priemonėms, sandarūs buteliukų dangteliai užtikrins, kad priemonės niekada neišsilies.

6. Miniatiūrinis dėmių išėmimo rinkinukas leis jums ramiai vilkėti savo drabužius, nebijant išsitepti. Įsidėkite vaikiškos pudros (riebalų dėmėms išimti), antistatinių servetėlių (maloniam kvapui išlaikyti – netgi jūsų skalbinių stalčiuje) ir dėmių išėmimo servetėles.

Atostogos

7. Nesidėkite daiktų, kurių gali pasiūlyti viešbutis. Pavyzdžiui, „Westins“ skolina sportinę aprangą, atkreipia dėmesį „Trevor Project“ vykdomasis vadovas Amita Paley. Nemažai viešbučių siūlo guminius batus lietingu oru, visą žygiams būtiną įrangą, gultą šunims ir kitus didesnių gabaritų daiktus, kurių tikrai nebūtina grūsti į lagaminą.

Būkit pasiruošę užkirsti kelią bet kokiai krizei

Kai kitiems pašlyja nervai, išlikite ramus kaip belgas

8. Prastas „Airbnb“ parinktas būstas? Bjauri orų prognozė? Kai jūsų atostogos atrodo, regis, pasuko nieko gera nežadančia linkme, svarbiausia – tinkama strategija. Neleiskite būti suklaidinami mažesnėmis kainomis. Visada galite pakeisti rezervaciją, pakoreguoti maršrutą, o jau nukakę į svetingesnę ir malonesnę vietą galėsite, jei tik panorėsite, pateikti skundą ir polemizuoti.

9. Nerimaujate dėl galimo skrydžio atšaukimo? Dėl visa ko užsirezervuokite viešbutį, sako „ABC News“ korespondentė Rebecca Jarvis. Jei paskutinę minutę būtų paskelbta apie skrydžio atšaukimą, visi pultų kaip pašėlę ieškoti kokio padoraus viešbutuko mieste – išskyrus jus, sako korespondentė.

10. Naudokite „Flighty“ programėlę, kurios dėka anksčiau už kitus sužinosite apie bet kokius skrydžių trikdymus. Taip, ji kainuoja 50 JAV dolerių per metus, bet jūs galite ją išbandyti nemokamai, taip sužinosite apie visus skrydžių atidėjimus, atšaukimus ir kitas problemas, susijusias su lėktuvais, dar prieš oficialų jų paskelbimą.

Oro uostuose ir lėktuvuose galite rasti ir spa centro paslaugas primenančių malonumų

Šeimą maloniai nustebinsite, jei išlipę iš lėktuvo atrodysite (ir jausitės) lyg už milijoną „žaliųjų“

11. Negalite patekti į poilsio kambarį? Pasidairykite oro uoste jogos kambario. Tokie kambariai nemokami, nedažnai naudojami, todėl paprastai tušti, sako „ABC News“ korespondentė R. Jarvis.

Atostogos

12. Jen Rubio, viena iš vartotojų gyvensenos prekės ženklo „Away“ įkūrėja, susikuria savo nuosavą kosmetinių priemonių rinkinuką, kad sėdėdama bet kokioje salono vietoje jaustųsi lyg skrisdama verslo klase; ji naudoja aromatinį drėkinantį rankų prausiklį iš „Byredo“ vietoj „Purell“ rankų dezinfekcijos skysčio; „Barbara Sturm“ serumą, valantį ir drėkinantį odą; ir itin patogius ausų silikoninius kamštukus iš „Savears“.

13. Ar apsiperkate „Sephoroje“? Čiupkite nemokamus mėginukus ir kraukite juos į savo rankinį bagažą. Kai nusileisite, būsite palepinti malonia staigmenėle, sako Bobbi Brown.

14. Pakavimo genijus H. Palepu pati nuolat vartoja ir rekomenduoja kokoso aliejų kaip priemonę visoms su grožiu susijusioms bėdoms spręsti, „nuo kutikulių šerpetojimo iki pagirių ar burnos perdžiūvimo skrydžio metu, – šią priemonę galėsite pritaikyti net kaip skutimosi kremą“.

15. Kokią paslaptingą priemonę naudoja aktorius, dizaineris ir Weso Andersono mūza, Waris Alhuwala, kad išvengtų pabrinkusių paakių? Preparatą H ir ledinį vandenį.

16. Tuo tarpu M. Ankaris purškiasi „Downy Wrinkle“, kuri panaikina raukšles po ilgo sėdėjimo vienoje vietoje.

Pasijauskite vietine garsenybe

Niekas nesugadina atostogų nuotaikos kaip gremėzdiškų lagaminų tąsymas

17. Metų pabaiga – geriausias laikas pasinaudoti oro linijų statusą atitinkančiais pasiūlymais, tokiais, kokius šiuo metu siūlo „Delta“. Perėję prie naujosios lojalumo programos, galėsite naudotis privalumais iki 2020 metų pabaigos – ne tik šiais metais.

Atostogos

18. Galvojate apie kelionę traukiniu? Kelionių knygų autorė Monisha Rajesh, kuri nukeliavo 45 000 mylių (72420 km) rašydama knygą „Around the World in 80 Trains“ („Aplink pasaulį 80-čia traukinių“) siūlo pasidairyti po svetainę „Seat61.com“ – „ traukinių gerbėjų vadinamąjį „Google“. Tinklalapis pateikia „po vienu stogu“ lyginamuosius duomenis – nuo maršrutų iki kainų bei patogumų.

19. Keliauninkė L. Alford pataria: „nusiųskite elektroninį laišką savo viešbučiui dar prieš kelionę ir pasiteiraukite, kokia vidutinė taksi kelionės nuo oro uosto iki viešbučio kaina. Žinodami realią kainą, galėsite pasiginčyti, jei jums pateiktų kosminę sąskaitą. Jeigu atvykę į viešbutį išvysite neįtikėtinai aukštus skaitiklio rodmenis, nemokėkite – arba pagrasinkite iškviesti policiją“, pataria ji.

Visur ieškokite pramogų – pernelyg „neįsiūbuodami valties“

20. Anot dizainerio W. Alhuwalia, kortų kaladė skirta ne tik pramogoms – jos puikia tinka mokantis naujų kalbų. Jis naudojasi jomis bendraudamas su greta sėdinčiais keleiviais iš kitų šalių, bet ši strategija puikiai tinka susėdus aplink ką tik nukraustytą stalą – ypač kai planuojate šeimos atostogas 2020 metais, tarkim, į „España“ arba „Deutschland“.

21. Rašytoja H. Palepu parekomendavo mums audioknygų bendrovės „Libro.fm“ paslaugas. Tik nepamirškite ausinių.

22. Norite susiplanuoti tobulą turistinių ekskursijų dieną, kad ir kur būtumėte – gimtajame mieste ar svetur? Išmėginkite „Journy“, kuri siūlo jums specialų pagal užsakymą parengtą maršrutą tik už 25 JAV dolerius.

23. Pritrūkote idėjų? Pasitaiko. Ar turite pieštuką? Ar kosmetinį šepetėlį? – nieko baisaus, vėliau jį išplausite. Užsisakykite kavos ar taurę vyno ir imkitės tapybos. Gėrimai bus jūsų dažai, sako Alison Mosshart, „Kills“ roko grupės vokalistė.

Jeigu kaskart eidami per viešbučio kambarius kliuvinėsite už baldų, pasielkite kaip daro kosmetikos pasaulio legenda ir naujoji viešbučio verslo savininkė Bobbi Brown: paprašykite personalo išnešti neįtikusį baldą. Dažniausiai jie gali tą padaryti ir padaro.
Bloomberg

Turtuolių ir garsenybių apsipirkimo paslaptys

24. Paišlaidaukite, pasidovanokite sau dovaną – arba nudžiuginkite ką nors iš artimųjų? Iš didelio pirkinio, tarkim, „Birkin“ rankinės PVM sutaupytos lėšos padengs viso savaitgalio Paryžiuje išlaidas, sako virtuvės šefas Ericas Ripertas.

25. Per atostogas neleiskite vaikams pirkti visko, ką mato jų akys ir ko trokšta jų širdys. Liepkite jiems nufotografuoti suvenyrus ir kitus daikčiukus, kuriuos jie nusižiūrėjo, tada, likus dienai iki kelionės namo, peržiūrėkite visą sąrašą. Taip išsirinksite vieną ar du daiktus, kurie jiems tikrai patinka, sako „Disney“ ekspertė Susan Veness.

26. Būkite strategiški apsipirkdami oro uostuose, sako „Away“ J. Rubio. „Jeigu ieškote poros „Gucci“ vyriškų batų, jų kainos Niujorke ir „Gucci“ Londono Hitrou oro uoste gali skirtis 200- 300 dolerių, – 35 proc. skirtumas, beprotybė! O jeigu dažnai keliaujate per tuos pačius oro uostus –tarkim, per Padėkos dieną ir Kalėdas. – įsigykite iš parduotuvės pardavėjo verslo kortelę. „Šiose prabangiose oro uosto parduotuvėlėse – rinktinė kolekcija, nes ten nėra daug vietos, bet jos gali užsakyti prekių iš kitų parduotuvių ir jums pasaugoti.

27. Dar vienas itin mėgstamas žingsnis: pasidairyti asmeninių apsipirkimo paslaugų tarptautiniuose oro uostuose (taip, tokios paslaugos egzistuoja!). „Jūs užsisakote ją iš anksto, nurodote, kokias parduotuves norėtumėte aplankyti ir kiek laiko turite. Tada asmeninis apsipirkimų asistentas pasitinka jus po saugumo patikros ir vedžioja jus iš terminalo į terminalą, kol apsiperkate“.

Atostogos

Visur jauskitės kaip namie

Nes ne visi yra – ar nori būti – „namie per atostogas“

28. Brodvėjaus žvaigždė Shcele Williams neturi laiko prastai kavai, tad ji, kad ir kur keliautų, su savimi vežasi „French Press“ kavinuką (mums šis patinka: ekspreso gerbėjmas yra ir „nanopresso“ funkcija“).

29. Kelionėje įmanoma išlaikyti įprastą miego režimą. Fitneso guru Taryn Toomey, – kuri griežtai pasisako prieš mobiliuosius telefonus miegamajame, – renkasi nediduką, medinį žadintuvą. J. Rubio iš „Away“ propaguoja USB maitinamą baltojo triukšmo aparatą iš „Aurola“. „Čia svarbu atitinkama refleksų sistema, – sako ji. – Kad ir kokioje pasaulio vietoje būčiau, kad ir kokiame kambaryje apsigyvenčiau, vos tik aparatas įjungiamas, mano smegenys akimirksniu atsipalaiduoja“.

30. Viešbučių kambariuose nedidukės drabužinės su vos keliomis pakabomis varo iš proto mados verslininką M. Ankarį. Jis prašo pristatyti į jo kambarį laikiklį su papildomomis pakabomis, idant jis galėtų sukabinti visus savo kostiumus, matyti bendrą vaizdą ir neišleisti iš akių nė vienos detalės.

31. Jeigu kaskart eidami per viešbučio kambarius kliuvinėsite už baldų, pasielkite kaip daro kosmetikos pasaulio legenda ir naujoji viešbučio verslo savininkė Bobbi Brown: paprašykite personalo išnešti neįtikusį baldą. Dažniausiai jie gali tą padaryti ir padaro.

32. Įsidėkite į lagaminą ilgintuvą. Pasak „Trevor Project“ vadovo A. Paley‘io, jis tikrai jums pravers ieškant, kur pakrauti telefoną. Kad ir kur miegotumėte, kištukinis lizdas jums bus pasiekiamas visada ir visur, - kur esate įpratę, prie lovos, ant kriauklės krašto ar kažkur viduriuke.