Vilniuje, kitaip nei Kaune, prostitutėms savo lizdus rusai leido sukti tik priemiesčiuose. 1913 m. Kaune legaliai „dirbo“ 113 prostitučių, slaptai – 44, gyvavo 4 bordeliai, kuriuose plušėjo 51 moteris. Iš jų 74 sirgo sifiliu, o 87 kitomis venerinėmis ligomis. Tais metais ligoninėse nuo sifilio gydėsi 451 žmonės, o nuo kitų venerinių ligų (gonorėjos, minkštojo šankerio ir triperio) – 293. Caro kareiviai dažniausiai užsikrėsdavo triperiu – iki beveik 53 proc. visų susirgusiųjų.

Prostitucija vešėjo ne tik Kauno gubernijos centre bei didesniuose miestuose, bet ir giliausiose provincijos vietelėse. Antai „Vilniaus žinios“ 1905 m. rašė, jog Skuodo apylinkėse būta daug sergančių sifiliu ir niekas nežinojo, iš kur ta „limpančioji“ liga atsiradusi, bet ji vis labiau plito. Vieni gydydavosi Telšiuose, o kiti traukdavo pagalbos į Liepoją. Greičiausiai ją platino Skuodo „tetulytės“, nes, kaip rašo „Vilniaus žinios“, 1907 m. gruodį, išvykstant rusų dragūnams, jos „savo riksmu pripildė visą miestą <...> alpstančios merginos traukė už kojų kareivius nuo arklių.“ Kaip nerėksi, jei uždarbis išjoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)