Žydų ultraortodoksų bendruomenės tampa viruso židiniu tiek Niujorke, tiek Izraelyje, po to, kai daugelis gyventojų, gerbiamų rabinų paliepimu, nusprendė nepaisyti socialinio atstumo laikymosi nurodymų, kurie prieštarauja jų religiniam gyvenimo būdui. Kai kurie šių rabinų jau keičia kursą.
Donaldo Trumpo administracija neseniai išskyrė JAV Niujorko valstijos Roklando apygardą su jos didele žydų ultraortodoksų bendruomene kaip teritoriją, kurioje viruso plitimas yra vienas iš sparčiausių visoje Jungtinėse Valstijose. Praėjusią savaitę Izraelis žengė precedento neturintį žingsnį uždarydamas Bnei Braką, žydų ultraortodoksų miestą su 210 000 gyventojų, esantį netoli Tel Avivo.

Aklavietė dėl socialinio atstumo atspindi gilėjantį konfliktą tarp religinės ir pasaulietinės valdžios, vykstantį viso pasaulio mastu, vyriausybėms visomis išgalėmis stengiantis pažaboti viruso plitimą. Religinės bendruomenės atsakingos už karščiausius ligos židinius tokiose šalyse kaip Pietų Korėja, Prancūzija, Indonezija ir Iranas, ir net šoktelėjus mirčių skaičiui, Jungtinių Valstijų evangelikai ragina didelius susibūrimus per Velykas.

Žydų ultraortodoksų bendruomenėse aršiai priešinamasi nurodymams uždaryti mokyklas ir stabdyti veiklą religinių mokslų grupėse, pamaldas sinagogose, taip pat ir masines ceremonijas, tokias kaip vestuvės ir laidotuvės. Virusas šiose bendruomenėse gali plisti lengviau ir dėl to, kad šeimos čia, pagal Biblijos nurodymus, paprastai didelės ir yra linkusios gyventi itin glaudžiai, daugelis vyrų užuot dirbę, studijuoja religinius tekstus.

Patvirtintas užkrečiamumo lygis Bnei Bake sudaro 0,7 proc., kai tuo tarpu visos šalies mastu jis yra mažesnis nei 0,1 procento. Izraelis skelbia apie daugiau nei 9 000 patvirtintų koronaviruso atvejų ir 59 mirtis.

Virusu užsikrėtė ir žydų ultraortodoksų sveikatos ministras Yaakovas Litzmanas, dėl to, saugumo sumetimais, saviizoliuotis buvo priverstas premjeras Benjaminas Netanyahu ir kiti pareigūnai. Izraelio televizija pranešė, kad Y. Litzmanas dalyvavo grupinėse pamaldose, nepaisydamas savo pačios ministerijos nurodymų, ir kovo mėnesį atsisakė matuotis temperatūrą prieš parlamento prisaikdinimo ceremoniją ir prieš interviu televizijai. Ministras paneigė sąmoningai pažeidinėjantis nurodymus. Tas faktas, kad kai kurie žydai ultraortodoksai iš pradžių nebaudžiamai galėjo nepaisyti taisyklių, gali liudyti apie jų partijų politinę įtaką. Nors jie sudaro 12 proc. visų 9,1 milijono Izraelio gyventojų, B. Netanyahu per beveik visą savo politinę karjerą remiasi žydų ultraortodoksų partijomis, mėgindamas išsilaikyti valdžioje.

Žydų ortodoksų užsikrėtimas

Šių metų kovo pabaigoje 400 laidotuvininkų atėjo palaidoti vieną garsų rabiną, tačiau policija tam nepasipriešino. Maždaug tuo pat metu dešimtys žydų ultraortodoksų dalyvavo vieno Bnei Bak mero giminaičio vestuvėse.

Politiniai lyderiai susimovė dėl žydų ultraortodoksų bendruomenės, sakė Yairas Shelegas, „Makro Rishon“, savaitraščio, atspindinčio nacionalines žydų pažiūras, straipsnių autorius. „Žydų ultraortodoksų politikai iš pat pradžių nepranešė, kad nėra jokio kito pasirinkimo kaip tik izoliuotis, nes baiminosi bendruomenės reakcijos, – interviu sakė Y. Shelegas. – B. Netanyahu bijojo suerzinti savo koalicijos partnerius. Faktai kalba patys už save.“

Niujorke, JAV protrūkio epicentre, Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo svarsto apie galimybę įvesti komendanto valandą šalies regionuose, labiausiai nukentėjusiuose dėl koronaviruso. Kaip skelbia agentūra „Jewish Telegraphic Agency“, be Roklando apygardos, keturiose Bruklino apylinkėse su vyraujančiomis žydų ultraortodoksų bendruomenėmis, mirštamumas nuo koronivurso yra ypač didelis.

„Mes visada susiburiame tiek švęsdami, tiek gedėdami, – sakė Mona Motal, Roklando miesto Ramapo valdytojo žydų ultraortodoksų personalo vadovė. – Kai nėra galimybės to daryti, visiems labai sunku, bet čionykštei bendruomenei – tai itin nelengvas iššūkis.“

Dauguma iš 90 000 žydų ultraortodoksų Ramapo gyventojų šiuo metu laikosi socialinio atstumo, sakė M. Montal. Religiniai vadovai kasdien kalbasi su policija ir politikais, rabinai platina naujausią informaciją, jau veikia ir karštoji koronaviruso linija kalbantiesiems jidiš, kalba, kuria daugiausia kalba žydų ultraortodoksai.

Žydų ortodoksai

Tačiau pastangos užtikrinti saugias laidotuves išlieka „iššūkiu“, sakė ji. Reaguodama į sugriežtintus apribojimus Izraelyje, policija pastatė barikadas prie įvažiavimo į Bnei Braką, o kariuomenė nusiuntė karių, kurie prižiūrėtų, kad taisyklės būtų įgyvendinamos tinkamai, taip pat pristatytų maistą rizikos grupėms priklausantiems gyventojams. Vyriausybė įrengė priežiūros centrus infekuotiems gyventojams užmiestyje, bet daugelis lieka Bnei Brake, skelbia žiniasklaida.

Kitose žydų ultraortodoksų teritorijose pastangos priversti laikytis taisyklių sukėlė neramumų. Policija plūstama dėl nutraukiamų pamaldų, o gelbėjimo tarnybų darbuotojai, kurie atvyko į Jeruzalės rajoną atlikti gyventojams koronaviruso testų, buvo apsvaidyti akmenimis, pranešė žiniasklaida.

„Visada yra tokių, kurie neklauso, kurie įsitikinę, jog viską žino geriau už valdžią, – sakė Lioras Alperovitchius, Holokausto tyrinėtojas, gyvenantis Bnei Brake. – Kad virusas išplistų, nereikia 210 000 žmonių. Užtenka, kad pora šimtų žmonių nueitų tai į laidotuves, tai į vestuves.“