„Jaučiame šoką, pyktį ir liūdesį“, – sako Johnas Nathanas, Naujosios Anglijos veipinimo asociacijos prezidentas.

Gubernatoriaus Charlie Bakerio skubos tvarka priimtas nutarimas tapo iki šiol agresyviausiu politiniu veiksmu, siekiant sustabdyti plaučių negalavimo epidemiją ir visoje šalyje tarp nepilnamečių išplitusį nikotino ir marihuanos veipinimą. Draudimo poveikis jaunai Masačusetso veipinimo pramonei gali suteikti įžvalgų, ką daryti vartotojams ir įmonėms, jei panašių veiksmų imtųsi ir kitos valstijos, nes panašu, kad federaliniai reglamentai bus griežtinami.

Keliolika JAV valstijų ir miestų jau ėmėsi veiksmų arba svarsto žingsnius, kaip apriboti prieigą prie elektroninių cigarečių. Penktadienį įsitraukė ir Vašingtono gubernatorius Jay'us Inslee, pareikalavęs valstijos sveikatos departamento uždrausti aromatizuotus veipinimo produktus – įskaitant gaminius su THC. Marihuanos rekreacinis vartojimas Vašingtone yra teisėtas.

Pasak Tony Abboudo, Vašingtone įsikūrusios Nacionalinės veipinimo asociacijos vykdomojo direktoriaus, Masačusetso veipinimo pramonėje dirba 2500 darbuotojų, kurių bendras metinis atlyginimas siekia 131 milijoną dolerių. Pramonės atstovai skundžiasi, kad gubernatoriaus įsakyme nebuvo išskirtos atsakingos parduotuvės, aptarnaujančios tik suaugusius, vyresnius nei 21 metų asmenis, ir būtiniausių prekių parduotuvės bei degalinės. Pastarosios įstaigos taiko žemesnius patikrinimo standartus ir parduoda tokias prekes, kaip San Francisko kompanijos „Juul Labs Inc.“ gaminiai, kurių sudėtyje yra didelė priklausomybę sukeliančio nikotino koncentracija – ir pridėtiniai skoniai, kurie pritraukia jaunesnius klientus.

Rūkymas

Įvairūs draudimai ir apribojimai, įgyvendinami visose Jungtinėse Valstijose, kiša koją naujai įsikūrusioms įmonėms, pastaraisiais metais pradėjusioms prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų priedais. Nors anksčiau veipinimas buvo vertinamas kaip priemonė, galinti padėti suaugusiems rūkaliams mesti rūkyti, ilgainiui požiūris pasikeitė: visų pirma, elektroninės cigaretės ypač išpopuliarėjo tarp paauglių – maždaug vienas iš keturių aukštesniųjų klasių moksleivių per pastarąsias 30 dienų bent kartą veipino, teigia JAV sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų sekretorius Alexas Azaras, – ir antra, užfiksuotas paslaptingos, greitai plintančios plaučių ligos protrūkis.

„Mes nekalbame apie didžiuosius tabako gamintojus; kalbame apie buvusius rūkalius, – sako J. Nathanas apie savo asociacijos narius Masačusetso valstijoje. – Tai vyrai ir moterys, kurie pasitelkę šią technologiją metė rūkyti ir pradėjo nuosavą verslą. Jie kasdien atsibunda su viltimi padėti kitiems padaryti tą patį, o dabar yra priversti užsidaryti.“

Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo skubos tvarka išleido įsakymą uždrausti aromatizuotų elektroninių cigarečių pardavimus; sveikatos apsaugos pareigūnai pradėjo jį vykdyti spalio 4 dieną. Nepaisantys draudimo mažmenininkai gali užsitraukti net 2000 dolerių baudą už kiekvieną pažeidimą. A. Cuomo planuoja paraginti įstatymų leidėjus kitais metais patvirtinti galutinį minėtų produktų draudimą; dabartiniai apribojimai galios 90 dienų.

A. Cuomo įsakymas „pragaištingas“ pramonei, teigia Niujorko valstijos veipinimo asociacijos techninės analizės direktorė Spike Babaian. Ji tvirtina, kad jos grupė įstatymų leidėjus įspėjo, jog yra rizika, kad veipintojai dabar vėl pradės rūkyti tradicines cigaretes.

Rūkymas

„Tačiau taip pat yra rizika, kad žmonės, nenorintys grįžti prie rūkymo, nuspręs susimaišyti produktą namuose ir šitaip sukurs nelegalią rinką, kuri anksčiau neegzistavo, – pabrėžė S. Babaian. – Juodosios nikotino rinkos iki šiol nebuvo, nes galėjai jo įsigyti bet kurioje parduotuvėje.“

Tuo tarpu federaliniai sveikatos apsaugos pareigūnai penktadienį pranešė, kad beveik 77 proc. pacientų, patyrusių su veipinimu susijusių plaučių pažeidimų, vartojo produktus, kurių sudėtyje yra THC – psichoaktyvaus marihuanos ingrediento, dar kartą pabrėždami, kad tokie veipinimo įtaisai ir skysčiai yra pagrindiniai plintančios epidemijos įtariamieji.

„Dabartinis protrūkis verčia susirūpinti dėl produktų, kurių sudėtyje yra THC“, – per pokalbį su žurnalistais pažymėjo JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų direktoriaus pavaduotoja Anne Schuchat.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad agentūra negali atmesti galimybės, jog visi nikotino turintys produktai yra rizikingi, ir pridūrė, kad nebuvo vieno bendro produkto ar medžiagos, kurį būtų vartoję visi pacientai, besiskundžiantys plaučių pažeidimais.

Kai Michaelo Portelle'o senelis mirė nuo plaučių vėžio, dukra paragino jį mesti rūkyti. Jis nutarė išbandyti veipinimą, kad atsijunkytų nuo cigarečių, ir prieš metus nusipirko parduotuvę „New England Vapors“, įsikūrusią Voburno mieste Masačusetso valstijoje. Vyras teigia, kad jį pritrenkė netikėtas ir ekstremalus Ch. Bakerio įsakymo pobūdis.

„Per minutę, vos vienu rašiklio brūkštelėjimu mūsų gyvenimas pakrypo į blogąją pusę, – skundėsi jis „Bloomberg Radio“. – Praradau viską. Nebegalėsiu namuose įsijungti šviesos. Galbūt gubernatorius Bakeris apmokės mano sąskaitą už elektrą? Tai mūsų gyvenimas.“

Rūkymas

Sauguso mieste Masačusetso valstijoje gyvenantis Behramas Agha, kuriam kartu su šeima priklauso keturios veipinimo parduotuvės, nutarė ieškoti teisybės. Jis teigia, kad Ch. Bakerio įsakymas privertė jį atleisti 11 darbuotojų.

B. Aghos advokatas Craigas Rourke patvirtino, kad nedelsdamas kreipėsi į Safolko aukštesnįjį teismą Bostone. C. Rourke taip pat teigė, kad rengia federalinį ieškinį, į kurį bus įtraukti ir kiti parduotuvių savininkai, kreipęsi į jį pagalbos.

Ketvirtadienį Ch. Bakeris žurnalistams pareiškė, kad parduotuvių savininkai gali laisvai kreiptis į teismą, tačiau jis yra pasirengęs savo įsakymą ginti. „The Boston Globe“ penktadienio numeryje gubernatorius prisipažino, kad tai nebuvo lengvas sprendimas ir kad jis supranta, jog tai sukels ekonominių sunkumų. Tačiau išklausęs ekspertų nuomonės jis nusprendė, kad galimai mirtinų padarinių nepaisymas atneštų daugiau žalos ir pavojų negu draudimas.

Net tose valstijose, kur apribojimų nėra, veiperių galimybės nusipirkti prietaisų ir papildymų ėmė svyruoti. Rugsėjį „Walmart Inc.“ pranešė, kad sustabdys elektroninių cigarečių pardavimą visose JAV parduotuvėse. Visoje veipinimo pramonėje kilo sumaištis. „Juul“ praėjusią savaitę pranešė, kad jos generalinis direktorius atsistatydino, o kompanija sustabdė visus rinkodaros ir lobizmo veiksmus.

Spartus elektroninių cigarečių išpopuliarėjimas sukėlė būgštavimų, kad nuo nikotino priklausomi vartotojai, įskaitant nepilnamečius, gali sugrįžti prie tradicinių cigarečių. Remiantis IRI duomenimis ir „Bloomberg Intelligence“ interpretacija, pernai cigarečių pardavimai pirmą kartą per penkerius metus nukrito 1,8 proc., o elektroninių rūkymo priemonių pardavimai išaugo daugiau nei dvigubai.