Universiteto atstovai savo ruožtu pranešė atidedantys renginį, o Sociologijos katedra kreipėsi į profesorę su prašymu pateikti planuotos sakyti kalbos kopiją. Po kelių dienų jai buvo pranešta, kad nubalsuota atšaukti jos gautą kvietimą dalyvauti renginyje be jokių papildomų paaiškinimų. J. Phoenix teigė esanti neįtikėtinai supykusi ir giliai nuvilta tiek dėl jos reputacijai padarytos žalos, tiek ir dėl akademinės laisvės.

Esekso universiteto prorektorius kreipėsi į darbo ir diskriminavimo teisės srityse dirbančią Akua Reindorf, kad būtų ištirtas šis nutikimas, o po 18 mėnesių, šių metų gegužės viduryje, universitetas savo tinklapyje išpublikavo teisininkės atlikto darbo ataskaitą. Joje teigiama, kad Esekso universiteto priimtas sprendimas pažeidė J. Phoenix teisę į saviraiškos laisvę, sprendimas neleisti jai sakyti kalbos ir įtraukti į juodąjį sąrašą taip pat buvo nepateisinamas. Teisininkės parengtoje ataskaitoje universitetui rekomenduojama atsiprašyti J. Phoenix ir teisės profesorės Rosos Freedman iš Redingo universiteto, kurios dalyvavimas Holokaustui atminti skirtuose savaitės renginiuose buvo atšauktas dėl jos požiūrio į genderinį identitetą (galiausiai Esekso universitetas dalyvauti jai vis dėlto leido).

A. Reindorf ataskaitoje akcentuojamas iššūkis, kylantis dėl transgenderizmo dogmos, iš JAV universitetų pasklidusios po visus anglakalbio pasaulio universitetus