Apie tai, kaip atsirado šios tvirtos idėjos, kaip prie jų susiformavimo prisidėjo politikai, visuomenė, žiniasklaida, istorija ir kaip viskas vystysis toliau, delfi.lv pasikalbėjo su rusų politologu Vladimiru Pastuchovu.

V. Pastuchovas – politologas, publicistas, teisininkas, Londono universiteto koledžo mokslo darbuotojas, buvęs Rusijos Federacijos (RF) Konstitucinio Teismo pirmininko patarėjas, buvęs Teisių ir viešosios politikos instituto direktorius mokslo reikalams. Nuo 2008 m. gyvena Londone. Dažnas neseniai uždarytos radijo stoties „Echo Moskvy“ svečias, rašo straipsnius naujienų portalams polit.ru ir republic.ru.

– Kai mes su jumis paskutinį kartą kalbėjomės rudenį, aptarėme rinkimų į Rusijos Valstybės Dūmą rezultatus. Iš dalies jie parodė „Krymo konsensuso“ (didžiulio V. Putino palaikymo po 2014-ųjų Krymo aneksijos – „Delfi“ past.) pabaigą. Ar galima teigti, kad „Krymo konsensuso“ pabaiga tapo viena iš naujo karo priežasčių? Ar dabar yra sąlyginis „Donbaso konsensusas“?

– „Krymo konsensuso“ efekto pabaiga, bet jokios abejonės, tapo viena priežasčių sukelti karą. Čia toks atvejis, kai, nebegaunant mažos heroino dozės, nusprendžiama susileisti didelę. Jeigu „sėdi ant adatos“, savo jėgomis vargu ar nulipsi, užtat dozę gali laisvai didinti be niekieno pagalbos.