Fotografas A. Didžgalvis 2018 metais keletą mėnesių praleido su Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT, seniau buvo žinoma kaip VAD) pareigūnais. Objektyvo pagalba fotografas leidžia mums žvilgtelėti į kasdienį šios slaptos tarnybos gyvenimą.

VAT yra viena iš trijų slaptų Lietuvos tarnybų. Kitos dvi – VSD (fotoreportažą iš VSD galime pamatyti ČIA) ir STT. „VAT yra matomiausi, jie vieninteliai, kuriuos galima pamatyti šalia mūsų politikų“, – sako A. Didžgalvis.

Fotografas pasakoja, kad dirbdamas žiniasklaidoje, jis vis matydavo VAT pareigūnus. „Dirbdamas juos mačiau praktiškai kiekvieną dieną ir man pasidarė įdomu, kaip viskas atrodo iš vidaus“, – teigia A. Didžgalvis.

Anot jo, VAT pareigūnų pagrindinis darbas – laukimas. „Jų visa darbo esmė – nuolatinis laukimas. Jie visada laukia: laukia, kol baigsis derybos, laukia grėsmės. Jų darbas yra visada visko laukti“, – sako fotografas.

Kviečiame pamatyti, kaip A. Didžgalvio akimis atrodo VAT gyvenimas:

Ministras papuolė į spąstus. Vos už kelių metrų nuo jo sprogo granata. Prie jo tučtuojau pripuolė apsaugininkai: taip prasideda evakuacija į už kampo laukiantį šarvuotą limuziną. „Ginklas devyni, vipas sužeistas“, – pasigirsta riksmai racijų ausinėse. Pasilenkęs ministras mikliai tempiamas iš įvykio vietos. Šalia esantys pareigūnai įtemptai žvalgosi į kiekvieną kampą, bėga link kortežo. Staiga pasipila šūviai, iš šalia stovėjusio mikroautobuso staigiai išsiveržė trys juodi vyrai ir nuginkluoja teroristą. Jį, pasirodo, sėkmingai suvaidino mokymų instruktorius, kolegų švelniai šaukiamas Volodia. Štai taip rutininę situaciją, šalia Vilniaus esančiame poligone, simuliuoja paslaptingiausia mūsų šalies jėgos struktūra. Laimei, savo kietumą demonstruojanti tik pratybose ir varžybose, o ne visų akivaizdoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)