Tai priemonės, kurių Kinija ėmėsi siekdama pažaboti plintantį naująjį koronavirusą 2019-nCoV, kuris, kaip įtaria mokslininkai, atsirado 11 mln. gyventojų turinčio Uhano turguje. Manoma, kad 2019-nCoV yra koronaviruso, rasto pas šikšnosparnius ir kito nežinomos kilmės koronaviruso kombinacija, o pas žmogų pateko iš gyvačių. Neseniai pranešta, kad Kinijos mokslininkai jau ėmėsi kurti vakciną nuo naujojo pneumonijos sukėlėjo, nes virusas išskirtas šių metų sausio 7 d.

Naujasis koronavirusas jau pareikalavo 106 aukų, tarp kurių ir vienas gydytojas, o užsikrėtimo naujuojų virusu atvejų užfiksuota per 2820. Viruso sukeltos pneumonijos atvejai jau užfiksuoti Australijoje, Japonijoje, JAV, Malaizijoje, Nepale, Pietų Korėjoje, Prancūzijoje, Singapūre, Tailande, Šri Lankoje ir Vietname. Vieną atvejį patvirtino Vokietija. Vakarų valstybės šiuo metu jau pradeda evakuoti savo diplomatus ir piliečius, kurie gyvena ir dirba Uhano mieste. Savo padalinius labiausiai viruso pažeistame regione uždaro ir žinomos vakarų kompanijos. Susirgimai pliūptelėjo kaip tik per kinų Naujuosius, tad stipriai nukentėjo ir verslo planuojamos pajamos. Kyla nuogastavimų, kad išleisti atostogų į tėviškes darbuotojai dėl epidemijos negalės grįžti į savo darbo vietas.

Anot Pasaulinės sveikatos organizacijos, didžiausią dalį (72 proc.) užsikrėtusių naujuoju koronavirusu sudaro asmenys, vyresni nei 40 metų, o du trečdalius - vyrai. Naujuoju minėtas virusas vadinamas dėl to, kad tai yra artimas anksčiau epidemiją sukėlusio viruso SARS „giminaitis“. SARS irgi koronavirusas. Kaip ir MERS. Be jų koronavirusų grupei priklauso apie 40 rūšių virusų, kurie gali būti pavojingi naminiams gyvūnams, o taip pat ir žmogui (6 rūšys). Koronavirusai gali žmogui sukelti įvairias ligas: nuo plačiai paplitusio peršalimo iki atipinės pneumonijos, o taip pat virškinimo trakto uždegimo. Koronavirusai kalti dėl 4-20 proc. ūmios respiratorinės virusinės infekcijos sukėlimo.

Nors naujajam virusui šiuo metu skiriamas itin didelis dėmesys, pasaulyje XX ir XXI a. būta kur kas pavojingesnių epidemijų, nusinešusių ne vieną šimtą tūkstančių ir netgi dešimtis milijonų gyvybių. O naujasis sukėlėjas, palyginti su kitais virusais, bent jau kol kas neatrodo itin pavojingas. Tiesa, baiminamasi, kad 2019-nCoV gali mutuoti ir pavirsti daug pavojingesne atmaina, kuri konkuruotų su 1918 m. pasaulį nusiaubusiu ispaniškojo gripo virusu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)