Lee gyvenimo istorija nėra eilinė. Gimusi beveik lygiai prieš 113 metų New Yorke, imigrantų iš Airijos (mama) ir Vokietijos (tėvas) šeimoje, Lee buvo daili mergaitė. Jos tėvas supažindino ją su fotografijos pagrindais ir pats fotografuodavo dukrą... pusnuogę. Nuotraukos sudomino tuometinį žiniasklaidos magnatą Conde Nastą (dabar jo įkurta įmonė valdo tokius mados žiniasklaidos ženklus kaip Vogue, Vanity Fair, New Yorker) ir 19-metė Lee tapo grožio industrijos dalimi. Nemanau, kad ji būtų tapusi tuštutės manekenės simboliu, bet kokiu atveju, mes to niekada nesužinosime, nes 1929 metais jos atvaizdas pasirodė moteriškų higieninių įklotų reklamoje ir jos karjera modelių pasaulyje buvo baigta. Taip, trečiajame dešimtmetyje JAV visuomenė buvo pakankamai puritoniška.

Lee, tiesa sakant, dėl to per daug nenusiminė, ją pačią daugiau traukė fotografija ir konservatyvioje Amerikoje jai pasidaro maža vietos.

Nukeliavusi į Paryžių, Lee susipažino su žinomu fotografu ir tapytoju Man Ray – tapo jo studente ir... meiluže bei mūza. Įkūrusi savo foto studiją jauna moteris įsisuka į bohemos gyvenimą. Jos prieškaris pažymėtas bendravimu su Pablo Picasso, poetu Jean Cocteu ir kitais žinomais to meto menininkais, vedybomis su Egipto verslininku bei kelionėmis po įvairius žemynus. Tačiau didžiausia jos aistra buvo fotografija. Vėliau garsėjusius savo eksperimentus fotografijos srityje, karo pradžioje atstojo priešingybių fiksavimas – modeliai, prabangūs rūbai, prožektorių šviesos ir... kaip oficiali „Vogue“ fotografė ji įamžino Londono bombardavimą nacių pajėgomis, napalmo naudojimą St.Malo, Paryžiaus išvadavimą, nacių stovyklų žiaurumus Dachau ir Buchenvalde, mirusius vaikus Vienoje ir Vengrijos Premjero László Bárdossy egzekuciją...

1945 metų balandžio 30 dieną Miunchene Lee Miller atvyksta į jai nurodytus apartamentus, nusispiria Dachau koncentracijos stovyklos purvu aplipusius batus ir pasineria į asmeninę A. Hitlerio vonią. Nusiprausus, atsigula į Evos Braun lovą ir tik ryte, pabudus sužino, kad jos maudynių metu kažkur Berlyne, apartamentų savininkas A. Hitleris nusižudė.

Kraupūs vaizdai ir stresas negalėjo neatsiliepti sveikatai. Po karo, grįžus į Britaniją, Lee buvo nustatyta „klinikinė depresija“, vėliau žinoma kaip PTSS (Potrauminio streso sindromas). Bėdos su alkoholiu ir siautulingi vakarėliai. Lee nuo nuosmukio išgelbėjo žinia, kad ji laukiasi. Nuo Sero Roland Algernon Penrose – istoriko, poeto ir aistringo siurealistinio meno kolekcionieriaus, II pasaulinio karo metu daug padėjusio britų pajėgoms kamufliažo kūrime. Karo pabaigoje R. Penrose buvo Karališkųjų karo inžinierių Kapitonas.

Porai gimė sūnus Antony, fotografas, šiuo metu kuruojantis tiek motinos archyvą, tiek tėvo kolekciją.

1977-aisiais Lee Miller mirė nuo vėžio.

Jau vyresniame amžiuje, paklausta kas ją pastūmėjo tapti fotografe, sau būdingu atsainiu stiliumi ji atsakė: „Po velnių, aš tik norėjau pažiūrėti kaip viskas atrodo iš šono..“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)