Levas Gudkovas – tiek, sovietinių laikų, tiek šiandieninės Rusijos sociologas, nuo 2006 iki 2021 metų vadovauja Jurijaus Levados vardo sociologinių tyrimų centrui, geriau žinomam tiesiog kaip „Levados“ centras. Taip pat žurnalo „Vestnik obščestvenovo mnenija“ vyriausiasis redaktorius, filosofijos mokslų daktaras.

2016 metais „Levados“ centras – didžiausia nepriklausoma viešosios nuomonės tyrimų agentūra Rusijoje – įtrauktas į „užsienio agentų“ sąrašą. Toks Rusijos valdžios sprendimas kaip reikiant apkarpė veiklos finansavimo galimybes: valstybiniams užsakovams su „užsienio agentu“ dirbti griežtai draudžiama.

Prasidėjus karui Ukrainoje užsakymų dar sumažėjo, tad, prisipažįsta L. Gudkovas, „šiuo atveju tikrai nežinau, kiek ilgai dar mes pratempsime, juolab, kad gali uždaryti be pagrindo ir net be perspėjimo“. Visgi, nepaisydamas visų sunkumų ir grėsmių, „Levados“ viešosios nuomonės tyrimų centras dirba ir toliau, vykdydamas apklausas, kurių rezultatai padeda susidaryti objektyvų Rusijos visuomenės nuomonės vaizdą.

– Pavasarį vyko arši diskusija dėl pirmųjų rusų apklausų, kaip jie vertina vadinamąją „specialiąją operaciją“, rezultatų: dauguma netikėjo, kad rusai gali taip palankiai vertinti karą ir sakė, kad karo sąlygomis sociologiniai tyrimai kaip tokie iš viso neįmanomi. Ar iš tikrųjų karo sąlygos ir cenzūra formuoja apklausų rezultatus? O gal iš profesinės pusės niekas nesikeičia?