„Teslaboy“, „Valhalla“, „Fluidiz“ ir „Zangezz“ – tai to paties asmens – Latvijos piliečio Jevgenijaus Birino – slapyvardžiai, kuriais jis naudojosi tamsiajame internete. J. Birinas per vadinamą narkotikų prekybos centrą „ValhallaGroup“, veikusį tamsiajame internete, ir padedamas jam pavaldžių jaunų Estijos piliečių, organizavo didelio kiekio narkotikų pardavimus Šveicarijoje, Suomijoje, Latvijoje bei Estijoje.

Sumaniai struktūruotas ir pelningas narkotikų verslas buvo nutrauktas, kai Estijos centrinei kriminalinei policijai (CKP) vieną po kito pavyko nustatyti J. Birino „narkotikų prekybos centro“ vadeivas ir pasiųsti juos už grotų. Harjumos apskrityje ir likusioje Estijos dalyje faktiškai egzistavo trys grupės, tamsiajame internete prekiavusios narkotikais. Centrinė kriminalinė policija ir valstybinis prokuroras V. Verte tarpusavyje jas vadino habais (angl. hub), kitaip tariant, mazgais – centriniais narkotikų sandėliais.

Iš viso Estijoje skirtingu metu buvo suimti ir baudžiamojon atsakomybėn patraukti trijų grupių – Habo – 1, Habo – 2 ir Habo – 3 – nariai. Pats J. Birinas šiuo metu taip pat yra suimtas ir laukia teismo už nusikaltimus, susijusius su narkotikais, kurie buvo padaryti Estijoje bei Latvijoje.

Istorija prasidėjo prieš tris metus


Tačiau pradėkime nuo pradžių. Istorija, kurią pasakosime, CKP dėmesį patraukė prieš trejus metus, 2018-aisiais, kai stebint tamsųjį internetą, policijos pareigūnų monitoriuose pradėjo figūruoti „Tesla“ ir „Teslaboy“ pasivadinę vartotojai, savo parduotuvėse Estijos rinkai siūlę narkotikus. Narkotinių medžiagų asortimentas buvo labai platus, o pats ilgiausias pristatymo laikas Estijos teritorijoje siekė 48 valandas. Sprendžiant iš narkotikų kiekio, po šiais slapyvardžiais slėpėsi ne mėgėjai, o tarptautinio lygio profesionalai. Per palyginus trumpą laiką šis tinklas galėjo pristatyti dešimtis kilogramų kvaišalų – į bet kurią vietą ir bet kokį kiekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją