Pirmą kartą šis tekstas Delfi portale publikuotas 2023-05-22.

Gegužės 27 dieną H. Kissingeriui sukanka šimtas metų. Nerasite kito žmogaus, sukaupusio tiek patirties tarptautinių santykių srityje – iš pradžių šias žinias siurbė į save kaip XIX amžiaus diplomatijos akademikas, o vėliau kaip patarėjas Amerikos nacionalinio saugumo klausimais bei valstybės sekretorius, o pastaruosius 46 metus – tiek kaip konsultantas, tiek kaip monarchų, prezidentų ir ministrų pirmininkų atstovas. Ir šiandien H. Kissingeris sunerimęs. „Abi šalys įtikėjusios, jog kita jai kelia strateginę grėsmę. Šiuo metu esame dviejų supervalstybių konfrontacijos kelyje“, – sako jis.

Balandžio pabaigoje „The Economist“ aštuonias valandas kalbino H. Kissingerį ir aiškinosi, ką daryti, kad Kinijos ir Amerikos konfliktas nevirstų karu. Ekspertas jau sunkiai vaikšto, bet mintys greitos ir aštrios kaip visada. Remdamasis naujausiomis savo knygomis – apie dirbtinį intelektą ir aljansų prigimtį – jis ir toliau mieliau žvelgia į ateitį, nei kapstosi praeityje.

H. Kissingerį labai neramina faktas, jog Kinija ir Amerika intensyvina konkurenciją dėl pranašumo technologijų ir ekonomikos srityse. Net ir Rusijai vis sparčiau sukantis Kinijos orbitoje, o karui nustelbiant rytinį Europos flangą, ekspertas baiminasi, kad būtent dirbtinis intelektas, o kas kitas Kinijos ir Amerikos kovoje dėl įtakos įpūs naujos ugnies. Visame pasaulyje galios ir technologinio karo pagrindo pusiausvyra kinta taip sparčiai ir tiek daug skirtingų aspektų vienu metu, jog šalims ima stigti atspirties principo, kuriuo galėtų remtis tvarkos nustatymui. Jeigu tokio neras, gali imtis jėgos: „Šiuo metu esame klasikinėje prieškarinėje situacijoje, kokia buvo ir prieš Pirmąjį pasaulį karą, kai nė viena pusė neturi erdvės didesnėms politinėms nuolaidoms, ir kai bet koks pusiausvyros pažeidimas gali turėti katastrofiškų padarinių“.