Šveicarijoje vykdomas eksperimentas, galintis padėti išvengti panašių nelaimių. Dviejų kilometrų atkarpoje, Ziefen gyvenvietėje, prie stulpų sumontuotos perspėjimo sistemos, fiksuojančios laukinius gyvūnus, artėjančius prie kelio. Jeigu pastebimi žvėrys, pradeda mirksėti oranžinės lemputės, įspėjančios apie galimą pavojų, dėl ko vairuotojai sumažina greitį.

Dvejų metų eksperimentas baigsis rudenį, tačiau efektyvumas matomas jau šiandien. Nuo eksperimento pradžios kelyje neužfiksuota jokių rimtų incidentų. Statistika yra pakankamai tiksli, kadangi šalyje privaloma pranešti apie susidūrimus su laukiniais gyvūnais ir sulaukti pareigūnų, kitu atveju dėl pasišalinimo iš eismo įvykio bei žiauraus elgesio su gyvūnais gresia baudžiamoji atsakomybė. Vairuotojams rekomenduojama imtis ir kitų saugumo priemonių, tamsiu paros metu ar švintant pasirinkti saugų greitį, naudoti ultragarsinius švilpukus.

Kita priežastis, dėl ko žūva stirnų jaunikliai, – pievų šienavimo darbai. „Wildlife Switzerland“ vadovas Simonas Meieris apskaičiavo, jog šienaujamose pievose mirtinai sužalojama apie 15 proc. jauniklių. Stirniukus, priklausomai nuo geografinės padėties, patelės atsiveda nuo gegužės vidurio iki liepos vidurio. Tai yra per patį pievų šienavimo piką.

Einsiedelnp regione, Šveicarijoje, bendruomenė pradėjo spręsti šią problemą ir parengė vaizdo įrašą, kuriame pasakojama, kaip išgelbėti stirniukus. Naudojamos atbaidymo priemonės, taip pat prieš šienavimą šukuojami laukai, gyva savanorių grandine, esant galimybei, laukai stebimi iš drono su termovizine kamera. Ūkininkui pakanka susisiekti su medžiotojais, kurie padeda išspręsti problemą. Dažniausiai jie perkelia stirnų jauniklius į saugią vietą. Apie tai daugiau galite sužinoti peržiūrėję žemiau esantį vaizdo įrašą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją