Formaliai vykdomasis komitetas naujų narių priimti negalėjo, todėl buvo išlyga, kad šios šalys priimamos laikinai, iki kitų metų viduryje turėjusio vykti FIFA kongreso. Tačiau šie niuansai nebuvo reikšmingi – svarbiausia, kad Lietuvos vardas po daugiau negu 50 metų vėl buvo tarp kitų Europos ir pasaulio valstybių. Skaičiuojant kiekvienos rinktinės aukščiausios ir žemiausios vietos skirtumą, absoliuti lyderė yra Juodkalnija. Ji per beveik ketverius metus sugebėjo pakilti per 183 pozicijas – iš 199-os į 16-tą. Svarbu pažymėti, jog taip žemai juodkalniečiai buvo atsidūrę tik todėl, kad paskelbę nepriklausomybę startavo nuo pat apačios. Panašią patirtį anksčiau turėjo Bosnija ir Hercegovina, kuri iš 173 vietos per 17 metų pakilo net į 13-ąją, t. y. per 160 pozicijų. Iš tų rinktinių, kurios reitinguojamos nuo reitingo sudarymo pradžios, didžiausią šuolį (155 pozicijomis) atliko Žaliojo Kyšulio Salos. Tačiau šis pakilimas truko beveik 14 metų. Daug įspūdingesnis Centrinės Afrikos Respublikos pasiekimas – per trejus metus iš žemesnės nei 200-osios vietos ji sugebėjo pakilti į geriausiųjų 50-tuką. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje į FIFA įstojo ir daugiau šalių: Baltarusija, Ukraina, Armėnija, Gruzija, Kroatija, Slovėnija, Namibija, Pietų Afrikos Respublika, Sent Kitsas ir Nevis, Kaimanų Salos bei kitos. Iškilo poreikis, ar bent jau smalsumas, suprasti, kokio pajėgumo yra naujosios rinktinės. Pirmasis FIFA pasaulio rinktinių reitingas buvo paskelbtas 1992 m. gruodį. Jame penkias aukščiausias vietas užėmė Vokietija, Italija, Brazilija, Švedija ir Anglija. Iš 165-ių tuo metu reitinguotų rinktinių Lietuva užėmė 93 vietą ir lenkė Latviją (99) ir Estiją (132). Antrojo reitingo teko laukti daugiau negu pusmetį, o nuo 1993-iųjų rugpjūčio šis sąrašas atnaujinamas reguliariai – kas mėnesį ar kas du. Šiuo metu iš 211 FIFA narių yra reitinguojamos 210 rinktinių. Kuko Salų ekipa pastaruosius kelerius metus buvo neaktyvi, dėl to ji į reitingą neįtraukiama.

Didžiausi šuoliai

Skaičiuojant kiekvienos rinktinės aukščiausios ir žemiausios vietos skirtumą, absoliuti lyderė yra Juodkalnija. Ji per beveik ketverius metus sugebėjo pakilti per 183 pozicijas – iš 199-os į 16-tą. Svarbu pažymėti, jog taip žemai juodkalniečiai buvo atsidūrę tik todėl, kad paskelbę nepriklausomybę startavo nuo pat apačios. Panašią patirtį anksčiau turėjo Bosnija ir Hercegovina, kuri iš 173 vietos per 17 metų pakilo net į 13-ąją, t. y. per 160 pozicijų.

Iš tų rinktinių, kurios reitinguojamos nuo reitingo sudarymo pradžios, didžiausią šuolį (155 pozicijomis) atliko Žaliojo Kyšulio Salos. Tačiau šis pakilimas truko beveik 14 metų. Daug įspūdingesnis Centrinės Afrikos Respublikos pasiekimas – per trejus metus iš žemesnės nei 200-osios vietos ji sugebėjo pakilti į geriausiųjų 50-tuką.

FIFA reitingo istorija

Skaudžiausi kritimai

Absoliuti reitingo lyderė pagal neigiamą pozicijų skirtumą yra Kuveito rinktinė. Ji iš 24 vietos nukrito net į 189-tą. Tiesa, šį nuosmukį lėmė tai, kad šalies futbolo asociacija buvo suspenduota ir nuo 2015 iki 2017 m. Kuveitas nežaidė nei oficialių, nei draugiškų rungtynių.

Moldova ir Kuba per maždaug dešimtmetį prarado atitinkamai 138 ir 136 pozicijas. Bet labiausiai verta vėl atkreipti dėmesį į Centrinės Afrikos Respubliką, kuri yra abiejuose dešimtukuose. Pakilusi į 49 vietą, ji per dar trumpesnį laiką sugebėjo nukristi 121 pozicija ir 2015-ųjų liepą buvo jau tik 170-ta.

FIFA reitingo istorija

Baltijos šalių ekstremumai

Lietuva, Latvija ir Estija negali pasigirti tokiais dideliais viražais. Bet visų trijų šalių nacionalinių komandų tendencijos yra gana panašios: prieš dešimt­metį – iš žemumų kilimas aukštyn, o pastaruoju metu – kritimas į dar didesnę duobę.

Estijos rinktinė nuo 2008 iki 2012 m. iš 137 vietos šoktelėjo į 47-tą, tuomet pasiekusi didžiausią pergalę savo istorijoje – antrąją vietą Euro 2012 atrankos grupėje. Kelią į finalinį turnyrą estams tik atkrintamosiose rungtynėse užtvėrė Airija. Vis dėlto per kitus šešerius metus Estija nugarmėjo į 130 poziciją.

Latvijos aukščiausia vieta nesutapo su jų sėkminga kampanija į 2004 m. Europos čempionatą. Po istorinio pasirodymo žemyno pirmenybėse rinktinės rezultatų kreivė leidosi. Tai atsispindėjo reitinge, kai netrukus latviai smuktelėjo į 111 poziciją. Paskui per dvejus su puse metų Latvija pašoko į rekordinę
45-ąją, bet pastaraisiais metais daugybė pralaimėjimų lėmė, kad mūsų kaimynai buvo nukritę į 148 vietą.

Visgi didžiausias Baltijos valstybių rinktinių reitingų skirtumas priklauso Lietuvai. 2004 m. atsispyrę nuo tuometinio dugno – 118 vietos, lietuviai po ketverių metų pasiekė visų trijų šalių rekordinę 37 poziciją. Bet 2017 m. gruodžio reitingas užfiksavo, kad mūsiškiai per 9 metus prarado net 112 pozicijų ir atsidūrė trečiojo 50-tuko pabaigoje.

FIFA reitingo istorija

Nauja skaičiavimo metodika

Pasaulio rinktinių vietas reitinge lemia ne tik rezultatai aikštėje, bet ir formulė, naudojama skaičiuojant reitingo taškus. Ieškodama vis geresnių variantų, FIFA metodiką keitė keletą kartų. Iš pradžių buvo naudojama labai paprasta sistema: 3 taškai už pergalę, 1 – už lygiąsias. 1999 m. buvo įvesta daugiau faktorių: pelnyti ir praleisti įvarčiai, namų ar išvykos rungtynės, mačo svarba, regiono pajėgumas ir kiti. 2006 m. metodika buvo dar patobulinta, į skaičiavimus įtraukiant nebe paskutinių aštuonerių, o tik ket­verių metų rezultatus. Įmušti ir praleisti įvarčiai bei mačo vieta neteko reikšmės, taip pat buvo pakoreguotas regiono ir varžovų pajėgumo skaičiavimas.

2018 m. sistema buvo dar sykį pakeista. Dabar ji remiasi Elo metodikos, naudojamos šachmatų žaidėjų reitingams sudaryti, modifikacija. Formulė, taikoma kiekvienoms rungtynėms, yra tokia:

FIFA reitingo istorija

Pavyzdys:
Lietuvos rinktinė Europos čempionato atrankos rungtynes praėjusių metų kovo mėnesį pralaimėjo Liuksemburgui 1:2. Lietuva prieš rungtynes turėjo 1111 taškų, Liuksemburgas – 1276. Todėl mačo tikėtina baigtis yra: 1 / (10^(-(1276 - 1116) / 600) +1) = 0,65. Kitaip tariant, buvo 65 proc. tikimybė, kad laimės Liuksemburgas.
Mačo (žemyno pirmenybių kvalifikacija) svarba pagal FIFA nustatytus koeficientus šiuo atveju yra 25, taigi mačo reitingo taškai = 25 * (1 - 0,65) = 8,75.
Tad Liuksemburgas po šių rungtynių iš viso surinko 1276 + 8,75 = 1284,75 taško, o Lietuva turėjo 1111 - 8,75 = 1102,25 taško.

Reitingo keistenybės

Football-rankings.info tinklalapyje rašantis Eduardas Ranghiucas prieš 2014 m. pasaulio čempionato Europos zonos atrankos burtų traukimą reitinge pastebėjo klaidą. Komandoms suskirstyti į krepšelius buvo naudojamas 2011 m. liepos mėnesio FIFA reitingas, kuriame Velsas ir Farerai užėmė vienodą poziciją (112), bet Velsas buvo nurodytas pirmiau, nors Farerų rinktinė buvo surinkusi 0,07 taško daugiau.

FIFA savo oficialiame reitinge suapvalina surinktus taškus, tad jeigu dvi komandos turi jų vienodai, abi dalijasi tą pačią vietą. Tai buvo ypač svarbu, kadangi viena komanda turėjo atsidurti penktame burtų krepšelyje, o kita – paskutiniame, šeštame.

E. Ranghiucas informavo Farerų Salų futbolo asociaciją, kuri kreipėsi į FIFA, ir galiausiai komandos buvo sukeistos vietomis. Tačiau FIFA savo klaidos iki galo nepripažino ir paaiškino, kad tiesiog patikslino komandų eiliškumą pagal abėcėlę.

Ankstesnis reitingas turėjo keistą savybę, kad draugiškų rungtynių dažnai nevertėjo žaisti. Pagal tą sistemą per pastaruosius 12 mėnesių surinkti reitingo taškai būdavo dalijami iš sužaistų rungtynių skaičiaus. Kadangi draugiški mačai turėjo mažesnį svorį, tai reiškė, kad kai kuriais atvejais, t. y. prieš silpnesnį varžovą, net ir pergalė galėjo sumažinti komandos surinktų taškų vidurkį, nekalbant apie lygiąsias ar pralaimėjimus.

2015 m. spalį Velso rinktinė pakilo į rekordinę 8 vietą, kai dar 2011-aisiais buvo 117-ta. (Beje, ji yra viena iš penkių rinktinių – šalia Austrijos, Jugoslavijos, Kroatijos ir Paragvajaus, kurios pabuvojo tiek pirmajame reitingo dešimtuke, tiek antrajame šimtuke.) Nuo 2014 m. birželio iki 2015 m. lapkričio „Drakonai“ nesužaidė nė vieno draugiško mačo. Per tą laiką atrankoje į 2016 m. Europos čempionatą Velso rinktinė iškovojo šešias pergales ir triskart sužaidė lygiosiomis, įskaitant keturis surinktus taškus prieš reitingo pirmajame ketvertuke tuomet buvusią Belgiją. Šie rezultatai lėmė, kad Velsas 2018 m. pasaulio čempionato atrankos burtuose pateko į pirmąjį krepšelį ir tapo pirmąja Europos rinktine, per ketverius metus iš žemiausio burtų krepšelio šoktelėjusia į aukščiausią.

Gali būti, kad Velso rinktinė pasimokė ir iš savo kaimynės Anglijos. 2013 m. spalį „The Guardian“ atliko išsamius skaičiavimus, atskleidusius, kad jeigu anglai nebūtų žaidę tiek daug draugiškų rungtynių likus mažiau nei metams iki pasaulio čempionato burtų traukimo, jie reitinge būtų aplenkę Šveicariją ir patekę į pirmąjį krepšelį. Tačiau Anglija išmėgino jėgas su Švedija, Airija, Škotija ir Brazilija (dukart), laimėjo du mačus ir spalio mėnesio reitinge buvo 10-ta. Tuo laikotarpiu Šveicarija sužaidė tik trejas draugiškas rungtynes ir užėmė 7 vietą. Burtai lėmė, kad šveicarai grupėje gavo Prancūziją, Ekvadorą ir Hondūrą, o Anglija pateko į mirtininkų kompaniją su Urugvajumi, Italija ir Kosta Rika. Stiprūs varžovai išsiuntė anglus namo jau po grupių etapo, o Šveicarija nesunkiai pateko į aštuntfinalį.

Nors FIFA kalbėjo apie tai, jog naująja Elo formule paremtas reitingas geriau atspindės realų rinktinių pajėgumą, nedaug trūko, kad po 2018 m. pasaulio čempionato pirmą kartą skelbiamas reitingas taptų pajuokos objektu. FIFA buvo pažadėjusi atnaujintą reitingą paviešinti liepos mėnesį, pasibaigus pasaulio pirmenybėms. Matematiką mėgstantys futbolo gerbėjai netruko suskaičiuoti, kad pagal iš anksto paskelbtą metodiką liepos mėnesio lyderėmis turėjo būti Vokietija ir Brazilija.

Savaime suprantama, kad jei tokį sąrašą, kurio viršuje puikuojasi grupės barjero neįveikusi rinktinė, o naujieji pasaulio čempionai yra už trejetuko ribų, FIFA paskelbtų kaip „patobulintą“, sulauktų rimtos kritikos, kurios dažnai reitingų atžvilgiu ir taip netrūksta. Todėl FIFA nusprendė apskritai neskelbti reitingo tą mėnesį, o rugpjūčio reitingas, kuriam jau neturėjo įtakos Vokietijos triumfas 2014-aisiais, atrodė žymiai labiau atitinkantis rinktinių rezultatus Rusijos stadionuose.

FIFA reitingo istorija

Kur naudojamas FIFA reitingas

FIFA siekia, kad nacionalinių rinktinių reitingas būtų naudojamas kuo dažniau įvairiuose turnyruose. Juo visada remiamasi sudarant pasaulio čempionato atrankos grupes ar komandų poras. Nuo 2018 m. jis tapo dar svarbesnis ir traukiant finalinio etapo burtus: anksčiau reitingas lėmė tik pirmojo krepšelio komandas (kiti krepšeliai buvo sudaromi remiantis geografiniu principu), o dabar – visų keturių krepšelių.

FIFA reitingą savo kontinentinių čempionatų finaliniams etapams naudoja Afrikos, Azijos, Pietų Amerikos futbolo konfederacijos. Tiesa, afrikiečiai žemyno čempionato atrankose rinktines į krepšelius skirsto pagal kitą formulę, atsižvelgdami į oficialiuose turnyruose pasiektus rezultatus per pastaruosius penkerius metus. Taip pat FIFA reitingas buvo naudojamas jau panaikintame Konfederacijų taurės turnyre. Visais atvejais turnyro šeimininkams taikoma išimtis – nepriklausomai nuo užimamos pozicijos jų rinktinė būna pirmajame krepšelyje.

UEFA su šiuo reitingu iki šiol reikalų turėjo tik pastarąjį dešimtmetį ir tik tada, kai reikėdavo organizuoti pasaulio čempionato atranką. Žemyno pirmenybių kvalifikacijose ir finaliniuose etapuose burtų krepšeliai būdavo sudaromi pagal UEFA nacionalinių rinktinių koeficientus. Dabar šie koeficientai nebeskaičiuojami – 2020 m. Europos čempionato atrankos burtų krepšelius lėmė pozicijos UEFA Tautų lygoje, o finaliniame etape krepšeliai buvo sudaryti pagal užimtas vietas ir surinktus taškus atrankos grupėse. 2022 m. pasaulio čempionato kvalifikacijoje vėl turėtų būti naudojamas Tautų lygos, o ne FIFA reitingas.

Nebeegzistuojančių rinktinių pasiekimai

Jugoslavija
Po didžiosios Jugoslavijos subyrėjimo likusi serbų ir juodkalniečių valstybė išlaikė senąjį vardą dar dešimtmetį. Dėl to, kad ilgą laiką buvo pašalinta iš tarptautinių varžybų, Jugoslavija 1994 m. gruodį buvo nukritusi į 101 poziciją. Tačiau pasiekti pirmąjį dešimtuką prireikė vos ketverių metų. Jau 1998 m. pabaigoje Jugoslavija pakilo į 6 vietą. Nuo 2002-ųjų gruodžio vietoje Jugoslavijos reitinge atsirado Serbijos ir Juodkalnijos pavadinimas. Prieš 2006 m. pasaulio čempionatą Juodkalnija paskelbė nepriklausomybę, o Serbija paveldėjo ankstesnės šalies rezultatus ir tų metų liepos mėnesį užėmė 36 vietą.

Čekoslovakija
Ši rinktinė paskutinį kartą FIFA reitinge buvo įrašyta 1993 m. gruodį. Aukščiausiai ji buvo pakilusi iki 15 vietos, žemiausiai nukritusi į 21-ą. Čekijos rinktinė pirmą kartą reitinguota tik 1994-ųjų kovą (sausį reitingas nebuvo skelbiamas, o vasarį čekai dar nebuvo sužaidę nė vienų rungtynių). Įdomus atvejis buvo su Slovakija, kuri reitinge atsirado dar 1993 m. lapkritį, taigi du kartus sąraše buvo ir Čekoslovakijos, ir Slovakijos rinktinės.

Nyderlandų Antilai
Po 2010 m. referendumo ši Nyderlandų Karalystės sudėtinė dalis buvo išformuota ir suskilo į penkias šalis: Kiurasao ir Sint Martenas gavo didesnę autonomiją, o trys kitos salos (Boneras, Sint Eustatijus ir Saba) įgijo specialių savivaldybių statusą. Tik viena jų – Kiurasao – liko FIFA nare ir perėmė ankstesnės rinktinės istoriją. Nyderlandų Antilų vietos svyravo nuo 98-os iki 188-os, o paskutinį kartą reitinge ši rinktinė buvo 2010 m. gruodį.

Pietų Jemenas
Paslaptingiausia rinktinė, apie kurią informacijos rasti nelengva. Šiuo metu FIFA puslapyje apskritai nebėra istorinių reitingų – seniausias čia skelbiamas tik 2007 m. rugpjūčio mėnesio. Tačiau šio teksto autorius prieš keletą metų (kai dar buvo galima rasti visą archyvinę informaciją) pastebėjo, kad pirmieji penki skelbti reitingai (1992 m. gruodžio ir 1993 m. rugpjūčio, rugsėjo, spalio bei lapkričio) turėjo trūkumą – buvo praleistos atitinkamai 138, 146, 147 ir 148 vietos. Kituose interneto tinklalapiuose taip pat nebuvo informacijos apie šį netikslumą, bet reitingų ekspertas iš Football-rankings.info patvirtino, jog tose pozicijose turi būti Pietų Jemenas, arba oficialiai – Jemeno Liaudies Demokratinė Respublika. Ši šalis gyvavo iki 1990 m., kai susijungė su Šiaurės Jemenu (Jemeno Arabų Respublika). Pietų Jemeno rinktinė paskutines septynerias savo rungtynes (1 pergalė, 1 lygiosios ir 5 pralaimėjimai) sužaidė 1988–1989 m., tad 1993-aisiais, atsižvelgiant į šiuos rezultatus, ji dar galėjo būti reitinguojama. Susivienijusios valstybės Jemeno rinktinė formaliai laikoma Šiaurės Jemeno istorijos tęsėja, todėl reitinge Pietų Jemeno nebeliko.

2020 m. balandžio mėn. reitingas

1. Belgija
2. Prancūzija
3. Brazilija
4. Anglija
5. Urugvajus
6. Kroatija
7. Portugalija
8. Ispanija
9. Argentina
10. Kolumbija
...
66. Albanija*
...
87. Baltarusija*
...
104. Estija
...
118. Kazachstanas*
...
131. Lietuva
...
137. Latvija

* Lietuvos varžovai 2020-2021 m. Tautų lygos C divizione

Straipsnio autorius: Mantas Stirbys