– Rengiate spaudai knygą „Laimės ekonomika“, tad ar joje rašote ir apie šeimos gyvenimą?

– O kaip gi kitaip – rašant apie laimingesnę visuomenę būtina paminėti ir laimingas šeimas. Šeima yra seniausia visuomenės institucija, atsiradusi anksčiau nei kitos (valstybė, kariuomenė, Bažnyčia). Šeimos vertė yra tiek asmeninė, tiek ir visuomeninė, nes šeima labiausiai lemia gyventojų atkūrimą, daugiausia vaikų gimsta šeimoje. Šeima kuria ateities visuomenę, todėl ir visuomenės investicija, teigia Nobelio ekonomikos premijos laureatas Jamesas Josephas Heckmanas, į ją yra pati pelningiausia, papildanti socialinės apsaugos sistemos veikimą, užtikrinanti būsimas pensijas, leidžianti „taupyti“ lėšas, skiriamas policijai ir kalėjimams, palaikanti svarbią piliečių gyvenimo kokybei ir laimei instituciją. Kitas ekonomistas Gary Stanley Beckeris pateikė apskaičiavimus, įrodančius, kad investicija į socialinį kapitalą, kurio vienu iš pasireiškimo būdu yra darni šeima, pelningesnė nei investicija į vertybinius popierius ar auksą.

Kuriantys šeimą žmonės tikisi, kad šeima jiems leis geriau patenkinti savo poreikius. Tiek pat pagrįsta kalbėti apie su šeima susijusius bendruomenės ir visuomenės lūkesčius, kad šeima atliks jai priskirtus uždavinius, atliks savo funkcijas. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)