Centrine knygos teze jos autorius pavadino Holokausto virsmą industrija, kai su Amerikos vyriausybės sutikimu žydų elitai ėmė eksploatuoti per Antrąjį pasaulinį karą nugalabytų tautiečių ir nedaugelio išlikusiųjų kančias. Ir faktais (logiška – suprato, į ką leidžiasi) rodė, kaip primenant būtas ir nebūtas Holokausto istorijas buvo sukurtas specialus mechanizmas išspausti milijardines sumas iš Vokietijos pramonininkų ir Šveicarijos bankininkų. Ir kad tik niekinga šių sumų dalis pasiekė Holokaustą išgyvenusias aukas.

Ilgainiui įkarštis dėl knygos ėmė atlėgti, nors visiškai neišblėso – Niujorko žurnale „First Things“ britų istorikas Williamas Rubinsteinas apibendrino taip: „Neprisimenu kitos panašios knygos, kuri būtų vienu metu tokia gera ir prasta.“ Holokausto industrijos vertinimas ilgainiui nusistovėjo iki daugiau mažiau subalansuoto, galiausiai į jos atstovus imta žiūrėti „tik“ kaip į verslininkus.

Panašu, tas „ilgainiui“ laikytinas privaloma bet kokio proceso matrica. „Kol kas“ neapsireiškus ir neįsitvirtinus visų/kitokių vertinimų įvairovei, kažkokioje ateityje stosiantį sisteminį „balansą“ be problemų užima „nevertybiniai“ galvojimo/veikimo motyvai bei algoritmai. Ir čia be „business as usual“ – niekaip.

Matyt, tinka ir koronavirusui – jei būta „Holokausto industrijos“, kas trukdo dabar skleistis „koronaviruso industrijai“?

Taigi – apie koronavirusu grįstą (politinę) savireklamą, melą, kuris realiai žudo, informacines manipuliacijas, siekiant uždirbti ar kitokios (pavyzdžiui, galios) naudos.

Planetoje plušama prie vakcinos nuo COVID-19, tai ilgas, nepigus darbas, ir pagal optimistinius scenarijus labiausiai tyrimuose pažengusios farmacijos kompanijos visas tris klinikinių tyrimų serijas baigs ne anksčiau kitų metų pradžios.

„Holokausto industrija: kaip išnaudojama žydų kančia“

Maskvos aukštosios ekonomikos mokyklos profesorius Vasilijus Vlasovas ryšium su vakcina pateikia analogiją su raketinėmis technologijomis. Vokiškų technologijų pagrindu Amerika ir SSRS po Antrojo pasaulinio karo varžėsi, kuri pirma išsiverš į kosmosą. Sovietai nurėžę visus įmanomus kampus iš pradžių lenkė amerikiečius, po kalaitės Laikos iškart išskraidinę Jurijų Gagariną (laimei, viskas baigėsi sėkmingai). Vėliau Amerika perėmė lyderystę ir siuntė astronautus į Mėnulį.

Vakcinų kūrimas ne mažiau technologiškas nei raketų gamyba. Farmacijos kompanijos lenktyniauja dėl pirmumo, rizikuoja milžiniškais pinigais, vyriausybės amortizuodamos riziką sudaro su jomis avansines sutartis atvejui, jei vakcina po privalomų tyrimų pasirodys esanti veiksminga ir saugi. Tuomet ji jau bus nupirkta iš anksto sutartomis kainomis.

Dabartiniame etape lenktynes lemia ir nepriekaištingas technologinis procesas, ir organizaciniai-politiniai žaidimai, į kurių instrumentarijų „kampų nurėžimas“ įeina. „Vakcinų lenktynėse“ kai kurios vyriausybės gali sankcionuoti nesaugios ir neveikiančios vakcinos gamybą.

Pasak V.Vlasovo, Rusija ir šį kartą „nurėžė kampus“, kai rugpjūčio 11 dieną prezidentas Vladimiras Putinas pranešė apie pirmos pasaulyje rusiškos vakcinos „Sputnik V“ registraciją dar iki klinikinių tyrimų trečios fazės. Masinės vakcinacijos „Sputnik V“ startu nurodomas spalis.

Savotiškus „Sputnik V“ piruetus atskleidęs interneto leidinys „openmedia.io“ (10 08) nurodė, jog pagreitintą jos kūrimą bei sertifikavimą lėmė kūrėjų asmeniniai ryšiai, valstybės lėšų perskirstymas bei viešieji ryšiai. Pirmą dotaciją (100 milijonų rublių) akademiko Nikolajaus Gamalėjaus mokslinių tyrimų centrui „vakcinų lenktynėse“ su „Rospotrebnadzor“ dalyvaujanti Rusijos sveikatos apsaugos ministerija suteikė perskirsčiusi valstybinė agentūros „Dom.RF“ lėšas, kurias ši planavo išleisti medikų apsaugos kostiumams.

Irgi lemtingą vaidmenį „išsukant“ „Sputnik V“ suvaidino fondo „Innopraktika“ direktorės pavaduotoja Natalija Popova, įtikinusi preparatu pasiskiepyti viršininkę ir draugę (kartu studijavo Maskvos valstybiniame universitete), V.Putino dukterį Kateriną Tichonovą. N.Popova „savo ruožtu“ yra sena N.Gamalėjaus tyrimų centro vadovo Aleksandro Gincburgo pažįstama.

Kaip sėkmingas viešųjų ryšių projektas „Sputnik V“ jau įvyko, net jei nepavyko kaip vakcina. Kaip nurodė vienas „openmedia.io“ šaltinių, nesėkmė – nieko baisaus, iki žiemos vis tiek rasis viena ar dvi veiksnios vakcinos. Svarbiausia, kad Rusija – vėl planetos lyderė.

Daugiau nei pusė rusų leidinio „Spravochnik vračia“ apklaustų gydytojų pareiškė nepasitikį „Sputnik V“, ir farmacijos kompanijos ragino neskubėti, mat pasaulyje bandoma keliasdešimt vakcinų, iš kurių šešios testuojamos dalyvaujant dešimtims tūkstančių savanorių. Todėl greita registracija neišves Rusijos į „vakcinų lenktynių“ lyderes, o tik sukels nereikalingą grėsmę potencialiems rusiškos vakcinos vartotojams.

Norman Finkelstein

„Openmedia.io“ pateikia ir kontekstinį šios istorijos apibendrinimą, kurį galima laikyti moralo pastišu. Viena ypač greito Kremliaus įtikėjimo „Sputnik V“ galiomis priežasčių gali būti ta, kad A.Gincburgas siejamas su tarp Rusijos elito labai populiariais jaunystės eliksyro kūrimo projektais. N.Gamalėjaus centro verslo partnerių mokslininkų Ataullachanovų šeimos vienas atstovų Fazoilas Ataullachanovas vasarą net anonsavo nemirtingumo galimybę.

Pretekstai rizikai lenktyniauti dėl vakcinos nesiriboja pinigais. Antros kadencijos siekiantis Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas pageidauja vakcinos ir net ją anonsuoja spalį, prieš prezidento rinkimus lapkričio 3 dieną. Rugsėjo 7-ąją spaudos konferencijoje prezidentas apkaltino demokratus atsainiu požiūriu į jo pasisakymus, kad patikimos vakcinos galima tikėtis iki rinkimų, po to, kai demokratų kandidatė į viceprezidentus Kamala Harris interviu televizijai CNN rugsėjo 5-ąją pareiškė, jog D.Trumpas taip nori būti perrinktas, kad pasirengęs ignoruoti profesionalų ekspertizę, net daryti jiems spaudimą ir banaliai užčiaupti.

Svarbiausias JAV imunologas Anthonis Faucis rugsėjo viduryje patikino nejaučiąs spaudimo, jo teigimu, vakcina kuriama laikantis visų procedūrų, jos galima tikėtis 2021-ųjų pradžioje.

Sunku pasakyti, kaip bus, spalio ne kiek ir liko. Vis dėlto „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas interviu televizijai „Fox News“ rugsėjo 20-ąją nurodė manąs, jog Amerikos Maisto ir vaistų administracija nebeatrodo patikima dėl politinio spaudimo. Bet „Microsoft“ įkūrėjas interneto „trolių“ pats apkaltintas koronaviruso platinimu, nors fondas „Bill & Melinda Gates Foundation“ pažadėjo iki 100 milijonų dolerių kovai su COVID-19.

Koronavirusą galima vertinti ir kaip savarankišką politinį „žaidėją“. Priešrinkiminio spalio atžvilgiu Amerikoje esama nusistovėjusio posakio „spalio siurprizas“, kuris reiškia paskutiniu momentu „šastelinčias“ nenumatytas aplinkybes, supainiojančias rinkimų kampaniją. 2016-ųjų spalį Federalinio tyrimų biuro direktoriaus Jameso Comey įsikišimas, ryšium su įtarimais valstybės sekretorei Hillary Clinton netinkamai tvarkius darbo korespondenciją (naudojosi asmeniniu eletroniniu paštu, iš kurio dingo 30 tūkstančių laiškų), neabejotinai smogė kandidatei rimtą smūgį.

Šį spalį smogė COVID-19, infekavęs D.Trumpą ir virš 30 jo patarėjų bei Baltųjų rūmų darbuotojų. Prireikė skubios prezidento evakuacijos į ligoninę, nepaisant lyg ir greito išgijimo, istorija nesibaigė, atšaukti antri kandidatų debatai, respublikonams tebegresia kandidato praradimas prezidento rinkimų tiesiojoje. Ir dėl koronaviruso skirtumas tarp D.Trumpo ir demokratų kandidato Joe Bideno apklausose spalio pradžioje buvo pasiekęs 16 proc. J.Bideno naudai.

Tiesa, antgamtinė COVID-19 kaip savarankiško politinio „žaidėjo“ versija pasaulyje galutinai įsitvirtinusios verslo logikos sąlygomis ironiška lygiai kaip ir makabriška.

Dar vienas su „koronaviruso industrija“ sietinas tematinis klodas. Tiksliau, masyvas.

Europos Sąjungos (ES) išorės veiksmų tarnyba kovo 18-ąją perspėjo, kad Rusijos valstybinė žiniasklaida vykdo dezinformacijos kampaniją koronaviruso tema. Tarnybos ataskaitoje nurodyta, kad ES specialioje duomenų bazėje nuo sausio 22 dienos užfiksuota beveik 80 dezinformacijos apie COVID-19 atvejų. Balandžio 14-ąją Amerikos gynybos ministerija ne pirmą ir ne paskutinį kartą šiais metais informavo apie Rusijos, Kinijos ir Irano bei jų specialiųjų tarnybų pastangas naudotis koronavirusu skleidžiant suklastotas žinias į Vakarus.

Kompanija „Google“ paskelbė antrą šių metų ketvirtį pašalinusi 78 su Rusija susijusius „YouTube“ kanalus bei tris interneto dienoraščius, kurie anglų bei rusų kalbomis skelbė suklastotas žinias apie Rusijos politiką Sirijoje bei kovą su COVID-19 pandemija Amerikoje, ES, Lietuvoje, Ukrainoje.

Rugsėjo 2 dieną Jungtinės Valstijos atsisakė dalyvauti vakcinos nuo koronaviruso kūrimo tarptautiniuose projektuose su Pasauline sveikatos organizacija (PSO) bei Kinija. Kaip argumentavo apie tai pranešęs Baltųjų rūmų atstovas Juddas Deereas, Amerika tęs kovos su infekcija pastangas su tarptautiniais partneriais, bet be korumpuotų PSO ir Kinijos.

Arūnas Spraunius

Būtų keista, jei Maskva ar Pekinas net pandemijos akivaizdoje neklibintų demokratijų vienybės. Skelbiama, kad demokratija neveikia, arba peršama mintis, esą koronavirusą sukūrė žmonės, o Vakarai jį pavertė ginklu. Dar – kad pandemija siekiama mažinti žmonių skaičių Žemėje, jog pasinaudoję ja planetos elitai įves tironiją.

„Taiwan News“ vasario 7-ąją citavo kinų milijardierių (nuo persekiojimo tėvynėje priversto reziduoti užsienyje) Guo Wengui. Šis paties ir buvusio prezidento D.Trumpo patarėjo Steve`o Bannono įkurtame interneto puslapyje paskelbė, jog koronavirusas sukurtas JAV laboratorijose.

Iš kitos pusės, žinomas JAV respublikonų senatoriaus Tomo Cottono pareiškimas sausio 31-ąją, kuriame daroma prielaida, jog virusas galėjo būti dirbtinai sukurtas kinų „superlaboratorijoje“. „The Washington Times“ kovo 20-ąją remdamasis buvusiu Izraelio karinės žvalgybos karininku Daniu Shohamu darė prielaidą, kad Uhano virusologijos institutas (WIV) už 280 metrų nuo vietos jūros ir kitų produktų turgaus, iš kur esą koronavirusas ėmė plisti, tikėtinai galėjo netiesiogiai prisidėti prie kinų biologinio ginklo kūrimo.

Kinijos užsienio ministerijos atstovas Lijian Zhao kovo 13-ąją savo „Tvitteryje“ parašė, kad infekciją į Uhaną galėjo užnešti amerikiečių kariškiai.

Internete klajojo „hipotezė“ apie kinų šnipę, kuri esą išvogė koronavirusą iš Nacionalinės mikrobiologijos laboratorijos Kanados Vinipege ir pristatė jį WIV, kur vietiniai tyrėjai jį netyčia „paleido“. Kinų mokslininkė Xiangguo Qiu tikrai buvo išsiųsta iš Kanados už migracijos taisyklių pažeidimą. Bet apie tai pranešęs „GreatGameIndia“ redaktorius, „Foreign policy“ žiniomis, bendradarbiauja su „Globalizacijos tyrimų centru“ Monrealyje, kurį NATO identifikavo kaip Rusijos ir Sirijos propagandos platintoją.

Sausį Rusijos armijos finansuojama televizija „Zvezda“ ir laikraštis „Izvestija“ citavo buvusiu Jungtinių Tautų (JT) biologinio ginklo komisijos nariu prisistatantį Igorį Nikuliną, pasak kurio, Kiniją ir Rusiją supa Pentagono arba JAV farmacijos korporacijų kontroliuojamos amerikiečių biolaboratorijos, kurioms finansuoti išleidžiami milijardai dolerių. Visur, kur jų esama, kyla nežinomų ligų protrūkiai. Vaizdo siužetų apie amerikietišką koronaviruso prigimtį bei karinį jo taikymą nesunku rasti „YouTube“ paskyrose „Segodnia Live“ arba „Moskva 24“.

Britai po šių ir daugybės „giminingų“ žinių įsteigė specialų padalinį kovai su sąmokslo teorijomis bei dezinformacija apie koronavirusą. Su COVID-19 susiję gandai, manipuliacijos jau gyvena „savo gyvenimą“, nepriklausomai nuo jas paleidusiųjų intencijų.

JT ir PSO tenka raginti neprarasti budrumo, kai nusikaltėliai „įdarbino“ pandemiją – parduoda vaistų klastotes, prisistatę PSO atstovais siekia išgauti potencialių aukų asmeninius duomenis. Kiberntinio saugumo kompanija „Check Point“ informuoja apie augantį skaičių sukčiavimų, kai elektroniniais laiškais koronaviruso tema adresatams diegiamos kenkėjiškos programos.

Būtų keista, jei Maskva ar Pekinas net pandemijos akivaizdoje neklibintų demokratijų vienybės. Skelbiama, kad demokratija neveikia, arba peršama mintis, esą koronavirusą sukūrė žmonės, o Vakarai jį pavertė ginklu. Dar – kad pandemija siekiama mažinti žmonių skaičių Žemėje, jog pasinaudoję ja planetos elitai įves tironiją.
A. Spraunius

Niu Džersio valstijos policija fiksavo atvejus, kai nusikaltėliai prisistatę JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro darbuotojais mėgino gyventojams parduoti prekes užkeltomis kainomis ar kitaip apmulkinti. Vasario pabaigoje interneto prekybos milžinė „Amazon“ iš katalogo pašalino virš milijono esą nuo koronaviruso gelbėjančių produktų. Ir taip toliau.

Birželio 10-ąją pristatydama Europos Komisijos (EK) ataskaitą apie dezinformaciją koronaviruso tema ЕK vicepirmininkė Věra Jourová nurodė, kad melaginga informacija, manipuliacijos žmonių baimėmis gali ir užmušti. Jau rudenį žurnale „American Journal of Tropical Medicine and Hygiene“ paskelbti rezultatai tyrimo Bangladešo, Australijos, Tailando, Japonijos tyrėjų. Išanalizavę 2276 pranešimus viešojoje erdvėje 87 valstybėse, jie nustatė, kad 1856 jų buvo klastotės, kurios užmušė 800 žmonių, beveik 6 tūkstančius „pasiuntė“ į ligonines. 60 žmonių neteko regėjimo patikėję, esą nuo COVID-19 gelbėja alkoholis, galvijų šlapimas, didelis kiekis česnako etc.

PSO generalinis direktorius Tedrosas A. Ghebreyesusas Muncheno saugumo konferencijoje vasario 2-ąją prabilo ir apie koronaviruso pandemijos, ir infodemijos grėsmę, nes suklastotos žinios apie virusą plinta greičiau už jį patį. PSO daugiau laiko gaišta informacijos apie COVID-19 tikrinimui nei pačiai COVID-19.

Nesibaigiančioje gėrio ir blogio priešstatoje – kaip visada, maždaug paritetas. Tiesa, kol stos teksto pradžioje minėtas apmąstytas „balansas“, keliasdešimt ar keli šimtai tūkstančių žemiečių dėl COVID-19 pandemijos paliks šią nuostabiai nuodėmingą planetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)