Teisus GianLuca ar ne, spręskite jūs. Mano galva, Italijos dailioji lytis labiau savimi pasitiki, galbūt todėl sulaukusios amžiaus vidurio tiesiog pražysta. O šiomis moralinės klauzūros dienomis net didžiausios konkurentės susitaikė ir vienos kitoms pataria, kaip karantino metu nepalūžti. Likti gražioms, nepriklausomai nuo amžiaus.

Kasdien karantino metu įsijungiu RAI I popietės programą „La vita in diretta“ – „Gyvenimas iš įvykio vietos“. Laidos vedėjai Alberto ir Lorella ne tik pateikia Italijos ir kitų pandemijos kamuojamų valstybių statistiką. Šioje laidoje mane jaudina kita. Per skaipą kalba garsios Italijos moterys – kino, televizijos garsenybės. Kiekvieną popietę – vis kita. Su kai kuriomis ne kartą esu susitikusi Milano mados savaičių metu, Romos aukštosios mados vakarėliuose, kalbinusi interviu. Šiandien išskirsiu tas, kurioms, kaip sakė GianLuca, per 50. Ir daugiau.

Jei ne pandemijos karantinas, Italija savo garsenybių niekada nebūtų parodžiusi kasdienybėje, iš arčiau. Natūralių, be grimo, be specialiai TV laidai ar mados prezentacijai sukurtų suknių, aukštakulnių, šukuosenų.

Jei ne karantinas, niekas nebūtų galėjęs praskleisti uždangos į jų namų interjerus. Duoti interviu in diretta – tiesiogiai – reiškia atidengti savo nenufotošopintą intymumą, parodyti savo gyvenimą tokį, koks yra, iš pagrindų.

Kai dar lankiau vidurinę mokyklą, mano gyvenimo užtaisas buvo kinas. Labiausiai dievinau Italijos kinematografiją, mistikos kupinus Michelangelo Antonioni ir Luchino Visconti, Federico Fellini filmus. Mane tiesiog varė iš proto Sophios Loren, Ginos Lollobrigidos, Claudios Cardinale grožis, bet labiausiai – figūros formos. Tobuli išmatavimai 90–60–90 italėms tarsi buvo būtini ir visai natūralūs. Apvalūs klubai, virstantys iš dekoltė biustai, bitės talijos, išskirtinis grakštumas. O drabužiai... Tai buvo mano nemigo naktų gražiausios svajonės. Gundantys žvilgsniai, moteriškas išdidumas, isteriški iššūkiai, nuginkluojantys vyrus. Ne, visai nepanašūs į kitus iš indų filmų. Jos nepanašios ir į kitų tautų liesas, tačiau nepatrauklias moteris.

Italės ekrane neturėjo lygių. Bet kuria kaina siekiau panašumo į jas.

Barbara D Urso

Dabar, karantino metu, į jas žiūriu ne kino teatro salėje ar televizijos laidoje. Jas matau kasdienybėje. Šiandien, tiesa, nuo mano minimų laikų praėjo beveik keturi dešimtmečiai. Primenu, mano atrinktos laidos „La vita in diretta“ pašnekovės jau peržengė penktąją dešimtį. Štai trumpa amžiaus statistika.

Aktorei Sofijai Loren – 85.
Aktorei Ginai Lollobrigidai – 92.
Aktorei Monicai Bellucci – 55.
TV subretei Albai Parietti – 58.
TV laidos vedėjai Barbarai d'Urso – 62.
TV žurnalistei Paolai Perego – 54.
TV laidos vedėjai Federicai Panicucci – 52.

Kaip minėjau, kino ir televizijos žvaigždės kalba iš savo namų. Tarkime, Gina Lollobrigida gyvena Romoje, Appio Latino prestižiniame kvartale, priešais San Sebastiano arkos vartus, įkomponuotus imperatoriaus Aureliano sienoje. Kiek kartų vaikščiojau senuoju Via Appia Antica trinkelių grindiniu, niekada neteko pažvelgti pro vartus vidun. Su gražuole Gina pasikalbėjau tik keletą kartų aukštosios mados savaitės metu ir žinojau, kad už metalo vartų – nuostabaus grožio vila su botanikos sodu, palmėmis ir bananmedžiais apsodintais baseinais, tarp kurių vaikštinėja rožiniai flamingai. Spauda rašė, kad Gina draugauja su kitoje grindinio pusėje esančios privačios valdos savininku dizaineriu Valentino. Prieš kelis dešimtmečius, kai apsigyvenau Romoje, buvo kalbama, jog garsusis Romos aukštosios mados kūrėjas kviečia Lolo (taip ji vadinama Romoje) į savo vilos parką pajodinėti baltais arkliais.
Gina Lollobrigida

Šiandien Gina kalba per skaipą. Jos veide – subtili šypsena, šukuosena – stambios garbanos, kaip visada, ji įspūdinga. Už nugaros – molbertas, pradėtas tapybos darbas, retkarčiais į kadrą pakliūva majordomas, keičiantis Ginai išplautus teptukus.

Ištisą šimtmetį kovojusios dėl populiarumo dvi konkurentės Gina Lollobrigida ir Sophia Loren, suvaidinusios pagrindinį vaidmenį to paties pavadinimo juostoje „Amore, pane, fantasia“ („Meilė, duona, fantazija“), pagaliau netrokšta viena kitai mirties. Gina iš Romos perduoda linkėjimus savo amžinai nemicai – priešei, gyvenančiai JAV. Štai kokia naujiena: pandemija sujungė visus, nesvarbu, kuriame pasaulio kontinente. Gina kartoja – tapykite, tapykite, tapykite.

Klausydamasi Sophios Loren balso už aktorės nugaros ekrane matau milžinišką baltų lentynų biblioteką. Bet man nerūpi niekas, išskyrus aktorės talijos plotį. Baltos odos minkštasuolio fone aktorė sėdi grakščiai kaip balerina. Piniginės principu sumestos suknelės klostės ant didingo biusto, kaip visada suveržtas juosmuo. O dangau, Sophios talija – nepasikeitusi. Veide – tie patys dieviški skruostikauliai, putlios lūpos.

Sophia Loren

Monica Bellucci kalba iš rustico stiliaus namų – vilos pietvakarių Prancūzijos pajūryje. Stilinga nauja šukuosena, trumpai kirpti juodi plaukai, tos pačios išskirtinio grožio švelniai parausvintos lūpos. Šalia – dvi dukros, 15-metė Deva ir 9-erių Leoni. Pandemija Monicai sutrukdė filmuotis naujoje juostoje „The girl in the Fountain“, suvaidinti garsiosios „La Dolce Vita“ filmo aktorės Anitos Ekberg vaidmenį, bet priminė, kad ji – dviejų dukterų motina. Šiomis karantino dienomis, kai vyriausybė neleidžia net išeiti pasivaikščioti prie jūros, Monica nuolat gamina. Bet jos išskirtinės kūno formos po mėnesį trukusio karantino – nepakitusios.

Monica Bellucci

Albos Parietti išriesti sėdmenys aptempti naujausio modelio „Nike“ baltomis sportinėmis kelnėmis su metalizuota bronzos apdaila. Skaipo ekrane nuolat šmėžuoja kiti šeimos nariai. Albos itališkoje šeimoje – visos trys kartos. Ekrane pasirodo ir svarbiausias jos šeimos narys – „auksinis“ Labradoro veislės kvapą sulaikęs šuo.

Alba Parietti

Barbaros d'Urso dekoltė pulsuoja iš fluorescensinių vitaminų spalvos trikotažo marškinėlių, ekrane vaizdas staiga nutolsta: sukryžiuotas pėdas dengia brangakmeniais ir žvyneliais dekoruotos „Gucci“ šlepetaitės.

Paola Perego avi balto sniego „Cafe'Noir“ snikerius su pitono apdaila. Šis modelis tik prieš pat karantiną pasirodė Milano Via della Spiga gatvės vitrinoje. TV žvaigždė – šiek tiek uždususi nuo lipimo laiptais.

Federica Panicucci rankose laiko padėklą su garuojančiais spagečiais. Ji stovi virtuvėje, į kadrą pakliūva visas jos virtuvės arsenalas – keptuvių, lėkščių, kiaurasamčių, samčių kupinas ūkis. Federicos nepadažytų lūpų kampučiai pakilę į viršų, skruostikauliai trykšta sveiku raudoniu, nosis suprakaitavusi nuo spagečių gaminimo.

Kiekvienai šių moterų laidos vedėja užduoda tuos pačius klausimus: kaip išgyventi pandemiją; kaip išlikti puikios formos; kuo užsiimate šiomis dienomis; ką norėtumėte pasakyti ateinančioms kartoms?

Deduosi į galvą jūsų išmintį, dailiausios Italijos moterys. Išbandysiu jūsų patarimus, juk esate pavyzdys visai pasaulio dailiajai lyčiai. Galbūt ir lietuvėms.

Štai keletas išgyvenimo receptų:

1. Viena aktorių neabejoja, kad geriausias fizinės formos testas – sportinė apranga. Apsitempi kelnes, įlendi į marškinėlius, štai ir būdas pasitikrinti savo formas prieš veidrodį. Ji nė nesvajoja, kad per šventę Santa Pasqua itališko „staltiesės ritmo“ nepažeidė, nes patiekalų, tradicinių Velykų valgių juk gamino daugybę. Kam nors gal būtų drama tie keli kilogramai pilvo, šlaunų srityje. Na, ir kas... Tai tik ritmo sureguliavimo klausimas. Siūlo įsispirti į mėgstamiausius snikerius, juk tokius visos turi, užsimesti striukę ir pirmyn – į lauką. Būtinai pademonstruoja, kaip bėgant taisyklingai kvėpuoti. Štai taip – įkvėpti pro nosį, jokiu būdu ne pro burną, juk maledetta prakeiktoji korona sklando ore, ir... iškvėpti pro burną. Užverčia akis į viršų ir siūlo pastebėti, kad gatvėse smogas, – kur kas mažesnis nei anksčiau. Ar pastebėjote? Žinoma. O gal ir ne... Kodėl tuomet nepasidžiaugus čirškiančiomis milžiniškomis papūgomis ir kitais pavasario paukščiais? Ir dar vienu fantastišku pandemijos reiškiniu. Ar matote, mielos draugės, kad nebereikia stabčioti prie šviesoforų ir suprakaitavus laukti? Juk gatvės tuščios, eismo nebėra. Ir tyliai nusijuokia: che bello, koks grožis – juk tylu ir švaru aplinkui. Girdėjote, gamta atsigauna, didmiesčių gatvėmis vaikštinėja paukščiai, laukiniai žvėrys, prie Elbos krantų pastebėtas 20 metrų ilgio banginis. Tik pagalvokite... Gamta atgimsta.

2. Kita duoda patarimų bėgiojant lauke. Kada bėgiojate? Ankstų rytą, vakarop? Pavargote? Nepersistenkite. Prisiminkite, kad jums jau per 50. Trūksta tonuso? Štai ten, kvartalo gale, ką tik pražydo akacijos, pakelkite galvą, įkvėpkite oro. O! kitoje sienos pusėje – zagara, žydi apelsinmedis, pauostykite, štai – glicinijų kekės, nuskinkite vieną šaką, įkvėpkite. Medituokite. Neskubėkite... O kur nuostabusis rozmarinas? A, prie bažnyčios – vazonuose. Nuskinkite šaką, patrinkite tarp pirštų, įkvėpkite, pauostykite.

3. Trečia įsitikinusi, kad be dvasios reikalų, be maldos niekaip karantino neištversite. Kodėl neužsukus į vidų – bažnyčios durys nuolat atviros, viduje tuščia. Nuostabu. Niekas jums melstis netrukdo. Pamąstykite – jūsų kančios prieš Kristaus... Dėkokite, dar kartą dėkokite už vakarykščią dieną, už tai, kad išlikote, kad dirbate. Kad darbo vis daugiau, ne mažiau. Juk viskas priklauso tik nuo jūsų noro išreikšti save. Melskitės už jūsų įkvėpimą, mokslo progresą ir dieną naktį dirbančius medikus. Prašykite ramybės jūsų šeimai ir atleidimo jūsų priešams. Perdonaci, Gesu.

4. Dar kita bėgimo trasą siūlo pratęsti ant daugiabučio laiptų. Priartėjus prie lifto durų siūlo būtinai pasitikrinti pulsą – juk nesate sporto klubo supermenės. Tapkite savo pačios medikėmis. Ar nepamiršote, kad net liesame kūne gali būti užsikimšusių kraujagyslių? Prisimenate Bolonijos kardiologo eksperimentą – lieknos švedės ir storulės neapolietės lavonų atliktus pjūvius? Tai štai, nors jūsų mityba – Viduržemio jūros dieta, vis dėlto cholesterolio kiekis po švenčių padidėjęs. Todėl neperlenkite lazdos. Jei tonusas neapleido, lėtai šokuokite laiptais pirmyn, galvodamos apie jūsų sėdmenų ir šlaunų raumenis, ach, tie kieti kaip marmuras sėdmenys. Koncentruoti dėmesį – labai svarbu. Stabtelėdamos aikštelėse įkvėpkite oro. Jei neišgalite bėgte iki šešto aukšto, sulėtinkite ritmą. Pailsėkite. Namuose nepalikite likimo valiai rankų raumenų – jie lengvai nudrimba. Du litro buteliai vandens, T pozicija, sukamieji judesiai. Dešimt ir dešimt. Tikrai gana.

5. Nepamenu kuriai jų, bet vienai iš moterų vonios kambarys ir iš vakaro pasiruoštos aromaterapijos bei šveičiamosios priemonės yra išgyvenimo būtinybė. Pasinerkite į karštą vonią, kurioje, o, dangau, ne, ne Kleopatros pamėgtas asilų pienas, o kelios taurės japoniškos sakės, pagulėkite besimėgaudamos aromatu pusvalandį. Juk mes, italės, geriau už kitas pasaulio moteris mokame išgyventi būseną dolce far niente – saldžiai nieko neveikti. Vėliau patrinkite veidą espreso kavos tirščiais, o kūną – smulkia druska su cukrumi ir rozmarinais bei mėtomis. Pagulėkite, giliai kvėpuodamos ant minkštasuolio vonios kambaryje. Išsitepkite visą kūną brangiausiu tyru alyvuogių aliejumi, vėl nusiprauskite, išsitepkite alyvuogių aliejaus kremu. Atgimsite iš naujo.

6. Dar kitą labiausiai ramina ne, ne raminamieji vaistai, o išskirtinis garderobas, tad dėvėkite švelnius kašmyro, angoros, moherio, flanelės megztukus, kelnes, kojinaites. Malonus verpalas jūsų kūną visą dieną turi maloniai dirginti. Išsirinkite iš komodos minkščiausio šilko satino – seta sattinata – apatinį trikotažą, apie kurį žinosite tik jūs ir dar kas nors, jei jums nepritrūks tonuso. Komforto būsenos pojūtį jausdavote bent kartą per savaitę kosmetikos kabinete. Dabar, pandemijos metu, jūsų garderobas privalo jus švelniai glamonėti. O pačios turite save glostyti ir dievinti. Tik tada būsite švelnios, ištvermingos, visi mylės jus. Jūs mylėsite visus.

7. Kažkuri primena: nuolatinio kramtymo, o tai reiškia nutukimo, priežastis – intelektualinės veiklos trūkumas. Dirbkite, rašykite, kurkite. Anksčiau trūkdavo laiko? Dabar puikus momentas įgyvendinti svajones, rašyti pandemijos dienoraštį, savo unikalias, į kitų nepanašias mintis. Tai puikiai veikia sielą. Štai ji skaito savo rašinius laiptinės, balkono kaimynams. Tai kas, kad per atstumą, juk kalbėtis niekas neuždraus. Dalykitės. Diskutuokite, ginčykitės.

8. Vienos, kitos ir trečios išsigelbėjimas – virtuvė. Patarimas – gaminkite. Visos kalbintos italės neabejoja, kad pagrindinė gražių formų priežastis – išmanymas apie maistą, apie tai, kuris produktas yra aukštos kokybės, o kuris – prastas, neužtikrinantis sotumo ir sveikatos. Štai Sophia Loren iki šių dienų kasdien sau ruošia makaronų (pastos) patiekalą. Bet tik al dente, kietos formos, kuri „į kūną neina“. Tik 80 g per dieną. Ir primena: jokių scarpetta, t. y. padažo laižymo duonos „batuku“. Duona, kad ir kokia būtų Dievo dovana, kurią reikia valgyti kasdien, kurią privalu pabučiuoti ir padėkoti Dievui, kad jos duoda, vis dėlto nedera su makaronais. Nepažeiskite itališko ritmo taisyklės valgyti daug tik vakare. Ir priešingai – labai lengvai ir tik angliavandenius ryte. Kaip moko geriausi mūsų italų dietologai – psichologai, nors kartą per dieną sėskite prie staltiese uždengto stalo kartu su šeima. Mokykite savo atžalas gaminti ir valgykite, ragaukite, diskutuokite apie vyno paslaptis tik prie stalo. Jei jūsų vaikai išmanys tai, ką supratote jūs, niekada nesukels jums streso tapę anoreksijos arba nutukimo aukomis. Argi ne tai suteikia jums laimės? Gaminkite visi kartu. Plaukite indus visi paeiliui, panašiai, kaip nešate šiukšles ir vedžiojate šunį.

9. Dar viena įspėja – nepervarkite lyg nukankintas šeimos arklys. Po pietų atsiduokite siestos malonumui, pažiūrėkite mėgstamą TV serialą. Juk taip esate ištroškusios estetikos, gražių interjerų, mados... Kur kitur šiandien, karantino metu, galite patenkinti šią jūsų silpnybę? Svajokite, kad netrukus karantinas baigsis ir jūs vėl iš komodos išsitrauksite naują rankinę, saulės akinius, auskarus. Neleiskite niekam siestos metu jūsų trukdyti: tai – pagarbos jūsų asmenybei ženklas. Be pagarbos namie nebus ramybės.

10. Beveik visos siūlo: sutvarkykite namų biblioteką. Juk tiek daug metų svajojote tai padaryti. Štai jūsų laikas. Lėtai imkite po vieną knygą, nubraukite dulkes, pavartykite, įrašykite knygos pavadinimą į jūsų bibliotekos archyvą. Prisiminkite, kada ją skaitėte, apie ką ji. Kur tuo metu buvote, su kuo? Sutvarkę biblioteką atidėkite į šalį labiausiai jums patikusias knygas, kurias skaitėte jau du tris kartus. Šis pandemijos laikas skirtas ne vien naujiems atradimams. Išgyvenkite dar kartą senų jums patikusių knygų istorijas, prisiminkite, kokias emocijas išgyvenote skaitydami anksčiau.

11. Kažkuri siūlo – persodinkite visas savo gėles. Tiek metų svajojote tai padaryti. Štai jūsų laikas. Iš kiekvienos terasos, kiekvieno balkono suneškite visus vazonus į holą, išverskite žemes, sumaišykite su naujomis, nuplaukite lapelius, nurinkite senus, pasodinkite atgal į vazonus. Po lapeliais pabarstykite kavos tirščių – jie gėlėms suteikia ypatingos energijos. Pakalbėkite su jomis ir jos jums atsakys. Išplaukite visus terasos kampus, nuvalykite dulkes, nušluostykite langines ir stiklus, išblizginkite plyteles vašku. Prisipirkote turguje naujų gėlių – naujomis spalvomis pagyvinkite kompozicijas.

12. Vienai pasisekė labiau už kitas. Ji tikrai netaps insulto auka, mat sporto klubo šokių mokytojas internete paskelbė breiko pamoką. Ji pasinaudos. Jei pamokos nėra, tai darykite pačios namuose, prieš veidrodį. Susiraskite internete mėgstamos muzikos. Atsiduokite palaimai, deginkite stresą, šokite. Padėkokite bendramintėms internete. Pasikalbėkite feisbuke su jomis. Jūsų laukia nuostabi savaitė. Nebijokite jos. Ramiai sulauksite savaitgalio. Jam numatykite pasigaminti ką nors ypatingo. Sugalvokite ką nors itin estetiško aperityvui prie taurės proseko. Estetiški užkandžiai įkvėps fantazijos kitiems dalykams sukurti. Negalvokite apie kalorijas, neskaičiuokite, jūs esate moteris – ne kompiuteris. Jei pradėsite nekęsti savęs, keikti savo kilogramus, apie dailias formas nesvajokite. Gyvenate tam, kad šypsotumėtės. Ir teiktumėte džiaugsmo kitiems.

Per vakarienę išgerkite taurę aukštos kokybės vyno, ne, ne stiprių gėrimų. Ir atsipalaiduokite.

Štai ir viskas. Surašiau tai, ką „La vita in diretta“ man priminė. Ką pati kasdien bandau padaryti. Esu tikra – tai yra mano minimų Italijos moterų amžinos jaunystės paslaptis. Visos jos viduje – jaunos mergaitės.

Nepykite ant GianLucos, jo pastabų mūsų moterims. Juk nėra to blogo, kas neišeitų į gera.

Kaip ir pandemija, kuri padėjo susitaikyti didžiausioms konkurentėms. Ištiesti solidarumo ranką, patarti viena kitai, išklausyti.

Juk visos plaukiame ta pačia valtimi.

Argi ne svarbiausia – išplaukti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)