Prieš šventes, žinoma, biudžetas kvepalams susitraukia, todėl šį kartą nusprendžiau pasidairyti po parduotuves ir sudaryti sąrašą dėmesio vertų kvepalų iki 50 eurų. Juk rašiau, kad ir nišos būna ne tokios brangios, ir dizainerių kvepalai ne visi prasti. Ir dabar tai įrodysiu – maža, gal ir jums pravers ieškant šventėms kvepalų ir nenorint jiems išleisti krūvos pinigų. O gal kils idėjų dovanoms (nors kvepalų dovanoti, ypač menkai pažįstamam žmogui, iš tiesų nepatartina, mat galite prašauti labai pro šalį).

Šiam sąrašui atrinkau tik tokius kvepalus, kuriuos galima įsigyti Lietuvoje. Tik parduotuvių pavadinimų nerašysiu (jei tai bus įmanoma) – čia asmeninė nuomonė, o ne kokia tai reklama.

Kai kurie kvepalai čia nurodomi kaip moteriški, kai kurie – unisex, arba tinkantys abiem lytims. Vis dėlto net ir kaip moteriškus pozicionuojamus kvepalus, ar bent jau kai kuriuos iš jų, naudoti drąsiai galėtų ir vyrai, jei tik kvapas patiktų. Nes, kaip jau esu rašiusi, visi kvepalai iš esmės yra unisex ir tas skirstymas lytimis – tik rinkodaristų išmislas. Žodžiu, kvėpintis galima bet kam ir bet kokiais kvepalais, svarbiausia, kad patiktų pačiam.

Taigi, negaištant laiko, štai kokie kvepalai man pasirodė verti dėmesio.

1. Zara – A Mochi Atelier In Tokyo

Zara – A Mochi Atelier In Tokyo // Gamintojo nuotr.

Tiesą sakant, iš „Zaros“ kvepalų linijos šiame sąraše bus net du aromatai. Kad šie mados namai turi ką pasiūlyti, supratau dar tais laikais, kai parfumerija domėjausi tik iš tolo. Dauguma kvapų laikosi išties neblogai, o ir patys kvapai malonūs. Vieną kūrinį, „Woman Gold“, 2016-ųjų metų versijos, seniau net labai mylėjau, leipdavau nuo komplimentų kiekvieną kartą jais pasikvėpinus, o kaina buvo tiesiog juokinga – gal 10 eurų už 100 ml. Šiais laikais „Zara“ irgi turi kvepalus tokiu pavadinimu, tačiau tai nebėra tas aromatas, kurį mylėjau. Pakeistas ir buteliukas, ir pats kvapas – nelikę jokio panašumo! Būčiau žinojusi, kad mano meilės taip greit neliks prekyboje, būčiau 10 buteliukų atsargai užsipirkusi. O dabar lieka tik sapnuoti tą kvapą.

Bet grįžkim prie to, kas šiandien pasiekiama. Iš tiesų paskutiniu metu „Zara“ išleidžia ir įdomesnių kvapų. Mano galva, net bandoma mėgdžioti niša, nors ir visai ne nišinėmis kainomis. Vienas tokių pavyzdžių – „A Mochi Atelier In Tokyo“. Šie kvepalai turėtų kvepėti mochiais (japoniškais ryžių pyragėliais). Natų piramidėje nurodomos kriaušės, ryžių ir santalmedžio natos. Ar kvapas iš tiesų primena egzotiškąjį desertą? Užuominų tikrai yra, vis dėlto, ryžių nata nurodoma, bet man pačiai kvapas panašesnis į sakės. Šie kvepalai saldūs ir jaukūs, truputį pudriniai, lengvai nešiojami. Ir ne tokie, kuriuos galima užuosti ant kas antro praeivio.

Skirta: moterims
Išleidimo metai: 2020
Parfumeris: Fabrice Pellegrin (beje, sukūręs ir Juozo Statkevičiaus pirmuosius kvepalus).
Kaina: 15,95 Eur už 100 ml.

2. Nicolai Parfumeur Createur – Angelys Pear

Nicolai Parfumeur Createur – Angelys Pear // Gamintojo nuotr.

„Nicolai Parfumeur Createur“ – pakankamai neblogai žinomas nišinės parfumerijos prekės ženklas, kurio įkūrėja užaugo garsiųjų Guerlainų šeimos namuose. Kvepalų ji buvo apsupta visą gyvenimą, tad per tą laiką spėjo suprasti, kas patinka pačiai ir, užuot prisijungusi prie šeimos verslo, sukūrė savo kvepalų namus.

„Angelys Pear“ skirti ir vyrams, ir moterims. Natų piramidėje įvardijamos bergamotės, nupjautos žolės, juodųjų serbentų viršutinės natos, kriaušė, jazmino absoliutas, koriandras – viduryje ir pačiulio esencija, ąžuolo kerpės bei muskusas bazėje. Kvapas gaivus, lengvas, o kriaušė, įvardijama sudėtyje, nėra saldi ir lipni. Puikus pasirinkimas, kai norisi kažko, kvepiančio natūraliai, „gamtiškai“.

Skirta: moterims ir vyrams
Išleidimo metai: 2020
Parfumerė: Patricia de Nicolai
Kaina: 50 Eur už 30 ml.

3. Ariana Grande – Cloud

Ariana Grande – Cloud // Gamintojo nuotr.

Kad ir kokia būtų parfumistų nuomonė apie garsenybių kvepalus, gerai paieškojus, čia irgi galima rasti visai neblogų variantų. O ir piniginės tokie radiniai dažniausiai nesudraskys.

Tarp įvairių apžvalgininkų, kritikų, o ir pačių vartotojų, daug dėmesio sulaukė būtent dainininkės Arianos Grande linijos kvepalai „Cloud“. Tačiau visai ne todėl, kad išsiskiria savo originalumu – greičiau priešingai. Tiesiog tai – garsiojo „Baccarat Rouge 540“ vadinamasis klonas. Nors lyginant natų piramides kvapai nei iš tolo nepanašūs, galutinis rezultatas puikiai atskleidžia, kas įkvėpė sukurti „Cloud“. Abu kvepalai labai saldūs, nors čia tą saldumą suteikia plakta grietinėlė, o ne degintas cukrus, abiejuose kvepaluose jaučiasi ir „medicininė“ nata. Aš pati visada esu tik už originalą, nes „klonų“ nemėgstu iš principo – sulig kiekvienais kvepalais man norisi atrasti ką nors naujo, o kopija niekada tiksliai neatkartos kiekvienos savo „mūzos“ aromato subtilybės. Tačiau tiems, kam nesinori išleisti daugiau nei 200 eurų už „Baccarat Rouge 540“, „Cloud“ – visai nebloga alternatyva.

Skirta: moterims
Išleidimo metai: 2018
Parfumeris: Clement Gavarry
Kaina: 29,95 už 30 ml.

4. Rochas – Byzance

Rochas – Byzance // Gamintojo nuotr.

Pirmą kartą „Byzance“ išleistas dar 1987 metais, tačiau prieš metus pasirodė nauja jau klasika tapusio kvapo versija (tiesa, nelabai panaši į pirmąją). Parduotuvėse šiuo metu parduodamas būtent naujasis variantas, todėl šiame sąraše rašau apie jį.

Jei pabandytumėte įsivaizduoti, kas yra moteriškas kvapas, greičiausiai tai būtų kažkas tokio, kaip „Byzance“. Pudra, gėlės, vanilė, vaisiai susideda į saldų ir labai malonų aromatą. Natose – kriaušė, nerolis, bergamotės, heliotropai, rožės, frezijos, vanilė, muskusas ir baltoji mediena. Sakyčiau, saugus ir tiesiog malonus pasirinkimas. O ir buteliukas visai išvaizdus.

Skirta: moterims
Išleidimo metai: 2019
Parfumeriai: Maurice Roucel ir Aliénor Massenet
Kaina: 49,95 už 40 ml.

5. diptyque – Philosykos

diptyque – Philosykos sausi kvepalai // Gamintojo nuotr.

Tai, apie ką rašau šiame punkte, nėra standartiniai purškiami kvepalai, nes siūlomo kvapo nei tualetinio, nei parfumuoto vandens kaina netilptų į 50 eurų. Tačiau aromatu vis tiek galima mėgautis ir juo kvepėti naudojant sausus kvepalus. Net keletą tokių savo kolekcijoje turi prancūzų nišinės parfumerijos namai „diptyque“. Jų kūriniai puikiai vertinami kritikų, pelnantys apdovanojimus, tad tikrai verti susipažinti.

„Philosykos“ aromatas yra vienas populiariausių šio prekės ženklo kūrinių. Natose karaliauja figos: ir vaisius, ir lapai, ir pats medis nurodomas piramidėje. Bet tai toli gražu nėra tiesiog vaisinis kvapas – jam charakterio, gilumo suteikia natose esanti mediena ir pipirai. Aromatas gaivus, neperkrautas, o jį pamėgti – labai lengva.

Skirta: vyrams ir moterims
Kaina: 42 Eur.

6. Zara – SRPLS FRGRNC 01

Zara – SRPLS FRGRNC 01 // Gamintojo nuotr.

Šis radinys mane netgi labai maloniai nustebino. Tai kvapas, kuris nėra nuvalkiotas ir ne eilinis miniai skirtas aromatas. Natose – ir rausvieji pipirai, ir mediena, ir frankincensas, su bazėje nurodomais muskusu, ambra ir sakais. Dūminis ir įdomus, ypač jei vertiname kaip dizainerių kvapą. Tai saugus pasirinkimas ieškant kažko rytietiško, šildančio ir jaukaus. Išsilaikymas ir šleifas nėra stebuklingi, tačiau už tokią kainą, manau, negaila ir dažniau pasipurkšti – svarbu pats kvapas.

Beje, tai vieni iš nedaugelio Lietuvoje prieinamų „Zaros“ kvepalų, kurie pozicionuojami kaip unisex. Šiuo klausimu šis prekės ženklas dar ganėtinai konservatyvus. Moteriški kvepalai – gėlytės, vyriški – mediena. Tačiau JAV jau prieinama nemažai šio gamintojo aromatų, skirtų abiem lytims, kurių aprašymai skamba visai viliojančiai. Tikiuosi, atkeliaus jie ir iki Lietuvos.

Skirta: vyrams ir moterims
Išleidimo metai: 2018
Parfumeris: Marc Zini
Kaina: 29,95 Eur už 100 ml.

7. Calvin Klein – CK One

Calvin Klein – CK One // Gamintojo nuotr.

Jei prieš tai aprašyti kvepalai man, ir, gali būti, jums buvo naujas atradimas, tai šie nenustebins nieko. Manau, galiu drąsiai rašyti, kad tai – jau klasika tapęs aromatas. „ CK One“ – vieni pirmųjų šiuolaikinių kvepalų, kurie rinkai buvo pristatyti kaip skirti abiem lytims. Su šio kvapo išpopuliarėjimu ėmė plisti ir unisex koncepcija šių dienų parfumerijoje.

Ar tai, kad „CK One“ taip gerai visiems pažįstamas, reiškia, kad jie blogi? Tikrai ne. Vis dėlto kvepalai turi tokią savybę – jų gaminimas dažnai būna nutraukiamas dėl įvairių priežasčių, dažniausiai dėl to, kad nepateisina lūkesčių, nebūna labai perkami ir minia neima dėl jų alpti (gerąja prasme). Tokie kvepalai tiesiog užleidžia lentynas kitiems kūriniams, nes čia, kaip ir visur, konkurencija milžiniška. Todėl, kai aromatas rinkoje išlieka ne vieną ir ne du dešimtmečius, galima sakyti, kad gamintojai kažką padarė teisingai. Ir tą kvapą galima dievinti arba jo nekęsti, bet tai nekeičia fakto, kad tai yra kažkuo geras gaminys.

Skirta: moterims ir vyrams
Išleidimo metai: 1994
Parfumeriai: Alberto Morillas ir Harry Fremont
Kaina: 43,95 Eur už 50 ml.

8. Molinard – Cuir

Molinard – Cuir // Gamintojo nuotr.

Mano galva, „Molinard“ – visiškai nepelnytai nuvertinamas nišinės parfumerijos prekės ženklas. Šie kvepalų namai įkurti dar 1849 metais, ir iki pat šiol juos valdo viena šeima, iš kartos į kartą. Sakoma, kad net Anglijos karalienė Viktorija savo laiku buvo „Molinard“ odekolono gerbėja.

Šiais laikais šių gamintojų kvepalai pakankamai prieinami – kainos nėra kosminės, ypač palyginus su prabangiąja niša.

Kvapas „Cuir“, kaip galima suprasti iš pavadinimo, kvepia oda. Įprastai nesu didelė odos natos gerbėja, bet šiuose kvepaluose ji labai gražiai paskaninta gėlėmis, citrusais, prieskoniais ir ambra, todėl ant kūno skleidžiasi išties maloniai. Tiesa, reikia paminėti, kad, nors tai ir unisex kvapas, jis labiau linksta į vyrišką pusę, todėl moteriai, kuriai nepatinka sunkūs kvepalai, šie gali ir neįtikti, todėl jų dovanoti tikrai nepatarčiau.

Skirta: moterims ir vyrams
Išleidimo metai: 2015
Parfumeris: Thomas Fontaine
Kaina: 39,95 už 30 ml.

9. Narciso Rodriguez – Narciso Rouge

Narciso Rodriguez – Narciso Rouge // Gamintojo nuotr.

Šis kvapas man asmeniškai patinka. Labai labai patinka. Tiesą sakant, esu didelė „Narciso Rodriguez“ gaminių gerbėja. Kol kas nebuvo nei vieno šio dizainerio aromato, kuris man nebūtų patikęs. Visi jie išsiskiria savitu muskusu, kuris suteikia jaukumo. Kai pasikvėpinu „Narciso Rodriguez“ kvepalais, jaučiuosi saugiai, užtikrintai, patys aromatai man tokie mieli ir net guodžiantys. Kai būna labai liūdna, pasikvėpinu „Poudree“ ir man tai tarsi suprantančio žmogaus apkabinimas. Tikriausiai, skamba keistai, bet taip, kvepalai gali guosti – kaip ir sukelti kitas emocijas.

Tuo tarpu „Rouge“ renkuosi tada, kai noriu atrodyti seksualiai ir viliojančiai, taip pat, kai reikia sustiprinti pasitikėjimą savimi. Jais kvepėdama jaučiuosi taip, tarsi kalnus galėčiau nuversti, o visas pasaulis būtų man po kojom.

Natose – vilkdalgis, bulgariška rožė pradžioje, muskusas, tuberoza ir apelsinų žiedai viduryje bei tonka pupelės, vanilė, kedras, santalmedis ir vetiveris bazėje. Nors jaučiuosi truputį išaugusi iš gėlinių kvapų fazės ir prie tokių linkstu vis rečiau, bet šiems aš, tikriausiai, niekada negalėsiu atsispirti.

Skirta: moterims
Išleidimo metai: 2018
Parfumerės: Nadege le Garlantezec ir Sonia Constant
Kaina: 39,98 už 20 ml.

10. Versace – Crystal Noir

Versace – Crystal Noir // Gamintojo nuotr.

Šie kvepalai – vieni populiariausių iš visų „Versace“ aromatų. Nors nemažai šių mados namų kvapų kvapomanų bendruomenėje yra nuvertinami, šis – vertas pagyrų, bent jau mano nuomone.

Tai yra tas kvapas, kurio niekada neturėjau, nors norėjau. Pamenu, buvau dar tik ką įkopusi į savo dvidešimtmetį, kai rinkausi pirmus savo brangius „dizainerio“ kvepalus – o ne bevardžius pigiukus už 20 litų. „Versace“ tada man atrodė kaip parfumerijos Olimpas (gali būti, kad buvau labai paveikta savo draugės, kuri būtent šios firmos kvepalus buvo gavusi dovanų). Kaip bebūtų, kai pirmą kartą galėjau sau leisti juos nusipirkti, rinkausi tarp „Crystal Noir“ ir „Vanitas“. Pasirinkau pastarąjį, nes pardavėja mane įtikino, jog pirmas variantas per daug vakarinis, jei renkuosi kvapą kasdienai. Dabar, aišku, juokinga, kad tai buvo priežastis, kodėl nepasiėmiau labiau patikusių kvepalų, nors ir „Vanitas“ teikė daug džiaugsmo. O vėliau pasinėriau į parfumerijos pasaulį, ėmiau atrasti vis daugiau ir daugiau nebandytų, nematytų kvepalų, pradėjau kaupti kolekciją, bet taip norėto „Crystal Noir“ niekada ir nebeįsigijau, ir pamiršau. Tik kažkada sutikta kolegė priminė man apie juos, kai atėjo išsikvėpinusi šiais kvepalais. Ir, pripažinsiu, man jie vis dar patinka.

Pats kvapas susideda iš prieskonių, kokosų, gėlių natų, paryškintas muskusu ir santalmedžiu. Iš tikrųjų, malonus aromatas, kurį labai lengva mėgti.

Skirta: moterims
Išleidimo metai: 2004
Parfumeris: Antoine Lie
Kaina: 49 Eur už 30 ml.

Kvapnių atradimų!

***

Daugiau kvapnių istorijų, nuotraukų ir kvepalų aprašymų rasite mano šviežioje Instagram paskyroje @kristinakiiscents.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)