BDAR nėra taikomas asmens duomenų tvarkymui, kai asmens duomenis tvarko fizinis asmuo, užsiimdamas išimtinai asmenine ar namų ūkio veikla. Tokia veikla negali būti susiejama su profesine ar komercine veikla.

Vaizdo stebėjimo atvejai, kuomet BDAR reikalavimai netaikomi

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija rekomenduoja, kad vaizdo duomenų tvarkymo atveju, atsižvelgiant į tvarkomų asmens duomenų specifiką, laikytina, kad tvarkymas išimtinai asmenine ar namų ūkio veikla apima tuos vaizdo stebėjimo atvejus, kai:

1. Fizinis asmuo stebi tik jam priklausančią teritoriją ir (ar) patalpas, t. y. į jo vaizdo fiksavimo įrenginių stebėjimo lauką nepatenka viešosios vietos (gatvė, parkas, stovėjimo aikštelės, kt.) ar kitiems asmenims priklausanti teritorija ir (ar) patalpos, išskyrus, kai šioje teritorijoje ar patalpoje reguliariai lankosi fizinio asmens samdomi darbuotojai (pavyzdžiui, auklės, slaugės ir pan.);

2. Į fizinio asmens įdiegtų vaizdo stebėjimo įrenginių lauką patektų ne jam nepriklausanti teritorija ir (ar) patalpos, tačiau fizinis asmuo ėmėsi techninių priemonių jam nepriklausančios teritorijos ir (ar) patalpų nuasmeninimui: vaizdo išliejimui (angl. blur), paslėpimui, užtušavimui ar kt., todėl vaizdo stebėjimo įrenginiais kiti vaizdo duomenys nėra renkami ar kitaip tvarkomi;

3. Fizinis asmuo vykdo vaizdo stebėjimą savo asmeninių švenčių metu (vestuvių, gimtadienių, kitų pokylių) ar atostogų metu, fiksuojant save ar kitus šventės dalyvius ir nesiekiant fiksuoti nesusijusių asmenų.

Remiantis teismų praktika, Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) nusprendė, kad:

1. Išimtinai namų ūkio veikla užsiimantys fiziniai asmenys privalo neperžengti privataus ar šeimos gyvenimo ribų, o taip akivaizdžiai nėra tvarkant asmens duomenis, kai jie paskelbiami internete ir tampa prieinami neapibrėžtam asmenų skaičiui.

2. Išimtinai asmenine ar namų ūkio veikla negali būti laikomas vaizdo stebėjimas, jei jis apima ne tik duomenis tvarkančio asmens privačios nuosavybės erdvę, bet ir viešąją erdvę (net jei tik iš dalies).

Visais atvejais, vykdant vaizdo stebėjimą, turi būti gerbiamas šeimos narių, lankytojų privatumas. Kai BDAR reikalavimai netaikomi, asmens teisė į atvaizdą, privataus gyvenimo neliečiamumą gali būti ginama kreipiantis į teismą civilinio proceso tvarka.

Ar bus taikoma namų ūkio veiklos išimtis vykdant vaizdo stebėjimą privačios nuosavybės erdvėje, tai priklausys nuo kelių veiksnių, į kuriuos turi būti atsižvelgta, norint padaryti išvadą. Vadovaujantis ESTT sprendimu, fizinis asmuo atliekantis vaizdo stebėjimą privačioje nuosavybėje, privalo įvertinti, ar jis turi tam tikrų asmeninių ryšių su duomenų subjektu (fizinis asmuo, kurio duomenys tvarkomi), ar stebėjimo mastas ir dažnumas indikuoja jo profesinę veiklą ir galimą vaizdo stebėjimo neigiamą poveikį duomenų subjektams.

Kokie BDAR reikalavimai bus taikomi, jei į fizinio asmens įdiegtų vaizdo stebėjimo įrenginių lauką patektų jam nepriklausanti teritorija ir (ar) patalpos?

Jei fizinio asmens vaizdo stebėjimo įranga fiksuoja vaizdus, esančius už jo privačios nuosavybės ribų, pavyzdžiui, kaimynų nuosavybę ar viešąsias erdves, tuomet jam taikomi BDAR. Valstybinės duomenų apsaugos inspekcija pateikė, kokie reikalavimai šiuo atveju taikomi vaizdo stebėjimui:

1. Sprendimas dėl vaizdo stebėjimo bendrojo naudojimo patalpose ir (ar) namo teritorijoje priimamas butų ir kt. patalpų savininkų dauguma.

2. Asmens duomenų saugumo pažeidimų žurnalas.

3. Vaizdo duomenų tvarkymo taisyklės / vaizdo duomenų apsaugos politika ar kt. analogiško turinio dokumentas.

4. Informacinės lentelės apie vykdomą vaizdo stebėjimą.

5. Ribota prieiga prie vaizdo duomenų.

6. Bendrų duomenų valdytojų tarpusavio susitarimas (tik tuo atveju, jeigu vaizdo stebėjimą vykdo keli fiziniai asmenys bendru sutarimu).

Atsakomybė už vaizdo stebėjimo vykdymą, kai BDAR reikalavimai netaikomi

Visais atvejais, vykdant vaizdo stebėjimą, turi būti gerbiamas šeimos narių, lankytojų privatumas. Kai BDAR reikalavimai netaikomi, asmens teisė į atvaizdą, privataus gyvenimo neliečiamumą gali būti ginama kreipiantis į teismą civilinio proceso tvarka. Atsakomybė už nusikaltimus žmogaus privataus gyvenimo neliečiamumui numatyta Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)