1. Daniel Keyes „Gėlės Aldžernonui“

„Gėlės Aldžernonui“ – iš asmeninių patirčių suaustas amerikiečių psichologo D. Keyes romanas apie drąsų eksperimentą su žmogaus smegenimis. Žemo intelekto savininkas Čarlis pasirenkamas bandomuoju triušiu siekiant išplėsti žmogaus intelekto ribas pasitelkus chirurginę operaciją. Su laboratorijos pele Aldžernonu jau sėkmingai išmėginta operacija nenuvilia mokslininkų ir Čarlis ne tik patobulėja, bet ir pranoksta savo intelektu statistinį Žemės gyventoją. Žinoma, ne veltui egzistuoja posakis „norėjome kaip geriau, gavosi kaip gavosi“. Tiek peliuko Aldžernono, tiek pagrindinio herojaus intelektas ilgainiui ima regresuoti. Nuo pat pirmųjų D. Keyes romano puslapių juntamas subtilus ironijos šydas, kurį nuėmus pamatytume vienareikšmišką kaip chirurgo skalpelis tiesą – žmogus gali daug, bet gamta pajėgia dar daugiau, todėl kas benutiktų, neturėtume pamiršti humanizmo.

„Goodreads“ reitingas: 4.14

Autorės įvertis: 4


2. Stivenas Kingas „Tylos zona“

Stivenas Kingas su romano „Tylos zona“ pagalba pravers jums paranormalybės duris. Bet ar jūs tam pasiruošę? Pagrindinis knygos herojus Džonis pasiruošti neturėjo kada. Neįprasti jo paties proto triukai Džonį užklupo be jokio išankstinio įspėjimo. Gebėjimas numatyti ateitį, prisilietus prie žmogaus „išsiurbti“ iš jo asmeninio gyvenimo, patirčių, baimių ir vilčių kratinį – visa tai Džonis gavo kaip dovaną arba prakeiksmą iš aukščiau. O gal iš čia pat? Tiesiai iš savo smegenų. Paslaptingų, iškalbingų ir turinčių savąsias tylos zonas. Galite mėgti Stiveno Kingo stilių, galite jo nemėgti ir visai neskaityti, tačiau Kingas pasaulį savo literatūra jau užkariavo ir nieko čia nepadarysi. Beje, ši intriguojanti ir smegenų veikimą įdomiai nusakanti istorija yra ekranizuota tiek filmo, tiek serialo pavidalu bei įtraukta į serialą „Castle Rock“.

„Goodreads“ reitingas: 3.93

Autorės įvertis: 4.5

3. Aleksandras Beliajevas „Profesoriaus Douelio galva“

Jei aukštėliau minėti amerikiečiai drąsiai žengė fantastikos keliu, rusų rašytojas A. Beliajevas tai atliko su dar didesne drąsa. Pamesti galvą bent kartą gyvenime tenka kiekvienam žmogui, tačiau ar kada mėginote įsivaizduoti nuolatinį savarankišką galvos gyvenimą be kūno? Profesoriaus Douelio asistentas daktaras Kernas ilgai nedvejojo, kai nusprendė, kad jo vadovo galva galėtų gyventi be kūno. Žinoma, tam buvo svarbus motyvas – išsaugoti profesoriaus žinias ir tęsti medicinos pasauliui svarbius mokslinius tyrimus. Moralinius ir psichologinius smegenų be kūno (arba smegenų su nauju kūnu) gyvenimo klausimus Kernas paliko gvildenti skaitytojui. „Profesoriaus Douelio galva“ – įtraukiantis ir sausais moksliniais faktais skaitymo kelionės neapsunkinantis kūrinys, kurį perskaičius norisi išbučiuoti savo galvą, dėkui dievui, vis dar esančią savo vietoje.

„Goodreads“ reitingas: 4.08

Autorės įvertis: 5

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)