Nėra kito taip išpopuliarinto pilietinio karo laikų dalinio. O juk tai buvo kazokų dalinys, smagiai kertantis priešą ir lygiai taip pat smagiai plėšikaujantis ar net žudantis savus politrukus. Visa esmė, kas sukosi aplink šitą armiją. Josifas Stalinas ir Klimentas Vorošilovas. Tai jie pasidarė istoriją – kaip jiems patogiau. Pasakojant šios armijos istoriją derėtų nepamiršti ir ūsų – visi pasakojimo personažai ūsuoti.

Isaakas Babelis

Vienintelis beūsis iš visų, veikusių aplink Pirmąją raitelių armiją. Šis rašytojas iš Odesos labai iškreiptu būdu mėgo revoliuciją. Pats būdamas trumparegiu žydu dalyvavo kazokiškosios Pirmosios raitelių armijos žygiuose ir ypač tame tragiškame žygyje per Ukrainą į Lenkiją, siekiant įžiebti revoliucijos ugnies visame pasaulyje. Pasaulinei revoliucijai likusi tik menka kliūtis – ponų Lenkija ir Pilsudskis. Tai Pirmosios raiteliai jau jojo visiškai atsipalaidavę. Jų išsižioję laukė visi Vakarų fronto raudonieji vadai. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)