Toks elgesys patvirtina ankstesnių tyrimų atskleistą išmaniųjų telefonų poveikį mūsų gyvenimams. Viena vertus, telefonai suteikia mums galimybę rinktis, kur ir kaip dirbti bei palaikyti ryšį su aplinkiniais. Kita vertus, kai nuolat esame pasiekiami, darbo dienos ilgėja, o mes nebesugebame atsitraukti nuo telefonų. Daugelyje tyrimų užduodamas klausimas: ar tai mes valdome savo prietaisus, ar jie – mus.

Tačiau mūsų tyrime į šį reiškinį bandoma pažvelgti iš kitos pusės. Užuot aptarinėję pernelyg dažno naudojimosi telefonu pasekmes, norėjome išsiaiškinti, ar darbuotojai nori atsikratyti savo priklausomybės nuo telefonų. Uždavėme klausimą: ar darbuotojai stengiasi kontroliuoti, kiek laiko praleidžia prie telefonų? Jei taip, kokiomis strategijomis naudojasi ir kokių tikslų siekia?

Ištyrėme grupę „LinkedIn“ vartotojų parašytų viešų komentarų po straipsniu, kuriame aptariama rizika, kylanti pernelyg dažnai naudojantis telefonu, kai bendraujame su kitais. Straipsnyje buvo patariama stengtis kitų akivaizdoje nesinaudoti telefonu 21 dieną (sakoma, kad tiek laiko reikia norint suformuoti naują įprotį). Per kelis mėnesius straipsnis peržiūrėtas 168 000 kartų, 2 900 kartų paspausta „patinka“ ir paliktas 941 komentaras. Peržiūrėję komentarus bandėme suprasti, kaip žmonės naudojasi telefonais, kokias strategijas susikuria norėdami mažinti prie telefonų leidžiamą laiką ir kokios priežastys paskatino juos tokių strategijų imtis.

Pastebėjome, kad sąmoningai nuo telefonų atsiriboti žmonės nori dėl skirtingų priežasčių, ir nors turėti strategiją svarbu, norint iš tiesų pakeisti savo elgesį svarbiau turėti su savo (bei svarbių suinteresuotųjų šalių) vertybėmis ir motyvacija suderintą strategiją.

Telefonas

Tokias strategijas suskirstėme į keturias kategorijas:

— NORINTIEMS GERIAU IŠNAUDOTI LAIKĄ DARBE IR NAMUOSE

Maždaug 25 proc. 941 komentatorių teigė, jog nori mažiau laiko praleisti prie telefono, kad geriau atliktų tam tikrus vaidmenis, pavyzdžiui, darbuotojų, sutuoktinių arba tėvų. Jų strategijos: išvis neturėti telefono. Nesinaudoti mobiliaisiais duomenimis. Susirinkimuose išjungti telefono garsą. Laikyti telefoną nematomoje vietoje.

Kuri iš šių strategijų veikia geriausiai? Dauguma apie veiksmingumą kalbėjusių komentatorių teigė, kad geriausių rezultatų pasiekti padėjo strategija laikyti telefoną nepastebimoje vietoje.

— NORINTIEMS SUSIKURTI ASMENINĘ SKAITMENINĘ FILOSOFIJĄ

Maždaug 30 proc. komentatorių norėjo susikurti ir įgyvendinti asmeninę skaitmeninę filosofiją, nustatančią, kokį vaidmenį jų gyvenimuose turėtų atlikti technologija. Daugelio šių komentatorių naudotos strategijos buvo simbolinės – turėti paprastą telefoną, atliekantį tik elementarias funkcijas. Darbe naudotis tik fiksuoto ryšio telefonu. Įvesti griežtas taisykles ir rodyti pavyzdį kolegoms, partneriams ar vaikams.

Kuri strategija veikia geriausiai? Ši grupė teigė, kad labai didelę įtaką turi taisyklės. Kaip teigė vienas komentatorius: „Mano mobilusis telefonas yra puikus verslo įrankis – bet aš valdau jį, o ne jis mane.“

Naudotis telefonais paprasta, tačiau tai nereiškia, kad paprasta juos valdyti.
M. Russo, A. Ollier-Malaterre ir G. Morandin

— NORINTIEMS IŠVENGTI NEPAGEIDAUJAMO SOCIALINIO ELGESIO

Dar maždaug 25 proc. komentatorių teigė, kad nenori pasirodyti nemandagūs bendraudami su kitais ar prisidaryti gėdos, jei viešoje vietoje imtų skambėti telefonas arba jei užsimiršę imtų juo naudotis. Jų naudotos strategijos: el. paštą tikrinti prie kompiuterio, o ne naudotis programėle. Išjungti iššokančius pranešimus, kad nebūtų perspėjama apie kiekvieną atėjusią žinutę. Įvesti bausmes tiems, kas socialiniuose susirinkimuose pagaunami besinaudojantys telefonu (ši strategija buvo populiaresnė tarp jaunų žmonių).

Kuri strategija veikia geriausiai? Šioje kategorijoje vienos geriausios strategijos nebuvo. Tačiau labai veiksminga laikyta strategija išjungti iššokančius pranešimus, kad netrukdytų darbo ir socialiniuose susitikimuose. Komentatoriai teigė, ką ją taikydami jautė, jog geriau valdo savo telefonus. Be to, daugelis komentatorių tikino, kad paskutinioji strategija (skirti bausmes už naudojimąsi telefonu) – puikus būdas sukurti linksmą ir pozityvią atmosferą tarp draugų ir kolegų.

Telefonas

— NORINTIEMS DAUGIAU DĖMESIO SKIRTI ŠEIMAI IR ASMENINIAMS SANTYKIAMS

Šiek tiek mažiau negu 20 proc. komentatorių teigė, kad dėl savo įpročių naudotis telefonu nenori prarasti draugų, šeimos ir antrųjų pusių. Daugelis šios grupės komentatorių mažiau naudotis telefonu nusprendė paraginus šeimos nariams, pavyzdžiui, mažiems vaikams, norintiems, kad tėvai žaistų su jais, o ne su telefonais, arba partneriams, pasiskundusiems dėl kartu leidžiamo laiko kokybės. Vienas komentatorius pareiškė: „Man kelis kartus sakė, kad susituokiau su savo telefonu ir kad į aplinkinius nekreipiu dėmesio.“

Jų naudotos strategijos: sekti savo telefono naudojimo įpročius, kad geriau suprastų, kaip elgiasi. Reguliariai priminti sau, kas gyvenime svarbiausia, kam bendraujant reikia skirti daugiausiai dėmesio ir kokie pavojai kyla telefonu naudojantis nekontroliuojamai. Pasidalinti savo mintimis apie naudojimąsi telefonu su partneriais ir darbo komandomis, o tada geriausios strategijos ieškoti kartu.

Telefonas

Kuri strategija veikia geriausiai? Šioje kategorijoje komentatorių nuomonės apie veiksmingiausias strategijas išsiskyrė. Daugelis manė, kad sekti savo telefono naudojimo įpročius – veiksmingas būdas geriau suvokti, kaip iš tiesų elgiasi, ir iš šio suvokimo pasisemti motyvacijos keisti elgesį. Gilų ryšį su šeima turintiems komentatoriams padėjo priminti sau apie gyvenimo prioritetus.

Naudotis telefonais paprasta, tačiau tai nereiškia, kad paprasta juos valdyti. Minėtos strategijos paimtos tik iš vienos žmonių grupės, tačiau jose galima rasti paprastų ir daug pranašumų teikiančių būdų keisti elgesį. Gali būti, kad jums patiks ne visos strategijos, tačiau radę jums tinkamą žengsite pirmąjį žingsnį link tikslo telefonu naudotis rečiau. Jei siekiate tokio tikslo, pirmiausia užduokite sau klausimą kodėl – ir tik tada ieškokite geriausio kelio pirmyn.