Kas yra asmens duomenys?

Europos Komisija teigia, kad asmens duomenys yra bet kokia informacija, susijusi su gyvu asmeniu, kurio tapatybė yra nustatyta arba gali būti nustatyta. Skirtinga informacija, kuri surinkta kartu gali atskleisti konkretaus asmens tapatybę, taip pat yra asmens duomenys.

Su mirusiais asmenimis susijusi informacija iš esmės nėra laikoma asmens duomenimis, nes civilinėje teisėje mirę asmenys nelaikomi fiziniais asmenimis. Taip pat BDAR nėra taikomas informacijai kuri yra anoniminė, nes tuomet fizinių asmenų tapatybė negali arba nebegali būti nustatyta.

Tiesioginis ir netiesioginis fizinio asmens tapatybės nustatymas

Tiesioginio identifikavimo metu pažvelgus į tvarkomą informaciją galima atskirti asmenį nuo kitų asmenų, tas asmuo bus atpažintas (arba atpažįstamas). Vardas yra bene labiausiai paplitusi priemonė ką nors atpažinti, tačiau tai priklauso nuo konteksto. Nebūtina žinoti kažkieno vardą, jog būtų galima tiesiogiai atpažinti asmenį, gali pakakti kitų identifikatorių.

BDAR pateikia neišsamų identifikatorių sąrašą:

Vardas.
Identifikacinis numeris.
Vietos duomenys.
Internetinis identifikatorius (IP adresai, „slapukai“).
Kiti veiksniai, kurie gali identifikuoti asmenį – fiziniai, fiziologiniai, genetiniai, psichiniai, ekonominiai, kultūriniai ar socialinės tapatybės požymiai.

Turima informacija gali netiesiogiai identifikuoti asmenį, todėl ji gali būti asmens duomenys. Papildoma informacija, jau turima arba gauta iš kito šaltinio, gali būti panaudojama kaip identifikatorius, kuriuo remiantis galėtumėte atpažinti fizinį asmenį. Tam tikromis aplinkybėmis gali būti nedidelė hipotetinė galimybė, kad kažkas sugebės kokiu nors būdu rekonstruoti duomenis ir atpažinti asmenį, todėl labai svarbu įvertinti priemones ir technologinius pokyčius.

Kas yra specialios kategorijos asmens duomenys?

Specialiosios kategorijos duomenys yra ypač jautri fizinių asmenų asmeninė informacija, kurios atskleidimas galėtų smarkiai paveikti jų teises ir laisves. Neteisėtas tokių duomenų naudojimas gali netgi skatinti diskriminaciją.

Specialios kategorijos asmens duomenys:

Rasė ir etninė kilmė.
Politines pažiūros.
Narystę profesinėse sąjungose.
Religiniai ar filosofiniai įsitikinimai.
Lytinis gyvenimas ir seksualinė orientacija.
Genetiniai, biometriniai ar sveikatos duomenys.
Su apkaltinamaisiais nuosprendžiais ir nusikalstamomis veikomis susiję asmens duomenys.

Šie asmens duomenys yra laikomi neskelbtinais ir jiems yra taikomos specialios tvarkymo sąlygos.

Nesvarbu, kaip asmens duomenys yra saugomi: IT sistemoje, pasitelkiant stebėjimą vaizdo kameromis ar popierine forma. Visais šiais atvejais asmens duomenims taikomi BDAR nustatyti reikalavimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją