Pagalba atėjo jau 1941 m. rudenį

1941 m. rugsėjo 29 d., kai fašistinė Vokietija sėkmingai puolė visu frontu nuo Baltijos iki Juodosios jūros, Maskvoje prasidėjo tarptautinė antihitlerinė konferencija. Jos dienotvarkės tema buvo viena – kuo greičiau padėti Sovietų Sąjungai, kurios Raudonoji armija kasdien traukėsi 40–60 km. Dabar jau žinoma, apibendrina visą Vakarų sąjungininkų (daugiausia – JAV) prisidėjimą M. Soloninas, kad tos pagalbos 1941–1945 m. buvo suteikta 17,3 mln. tonų už 9,48 mlrd. dolerių (tuometėmis kainomis). O, įvertinant dar ir pačios SSSR teritorijoje sąjungininkų atliktus darbus bei suteiktas paslaugas, bendra lendlizo (angl. lend-lease) – JAV ir Didžiosios Britanijos karinių tiekimų programa Antrojo pasaulinio karo metu viršija 11 mlrd. dolerių. 

Tonos tonomis, doleriai – doleriais, o kas slypi už šių dviejų parametrų? Juolab kad pirmieji transportai su sąjungininkų pagalba pasiekė Murmanską jau 1941 m. vėlų rudenį, o anglai su amerikiečiais su Stalinu susitarė dėl tokios pagalbos dar liepą (reikia įvertinti vakariečių toliaregiškumą – jie labai greitai numatė, kuo baigsis Hitlerio žygis į Rytus prieš represijų ir teroro susilpnintą Raudonąją armiją).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)