Nesiliauja pranešimai, kaip kažkas kažkada nuspėjo, kad pasaulį ištiks koronaviruso epidemija ir teks save ir kitus saugoti po kaukėmis ar kitais būdais.

Pasaulyje ir Lietuvoje išplito italų dailininko Walterio Molino iliustracija, neva pavadinta „Gyvenimas 2022 metais“. Norima įteigti, kad šis žmogus dar 1962 metais numatė, kas mūsų laukia.

Vaizdavo futuristinį transportą

Ne, dailininkas neatspėjo, kad mus užklups šis virusas, o mes turėsime izoliuotis vienas nuo kito. Walteris Molino 1962 metais šią iliustraciją sukūrė norėdamas pavaizduoti, kaip atrodys gyvenimas ir transportas ateities perpildytuose miestuose. Čia jis pateikė savo įsivaizdavimą, kad žmonės ne vaikščios pėsčiomis, o važinės asmeninėmis motorizuotomis priemonėmis.

Ši iliustracija pasirodė 1962 m. gruodžio 16 d. italų savaitraštyje „La Domenica del Corriere“ ir buvo skirta iliustruoti straipsnį apie „Singoletta“ – futuristinę vieno asmens transporto priemonę.

Čia pateikiama pilna 1962 metų savaitraščio iliustracija, kurioje matyti, kad kalbama apie transportą mieste, o ne epidemijas.

Ir dar: niekur nėra nuorodos, kad šioje nuotraukoje turėtų būti rodomi 2022 metai. Iliustracijoje parodyta neapibrėžta ateitis be konkretaus laiko.

Italų iliustratorius mirė 1997 metais.

„Segway“ sensacija ir nesėkmės

Iš tiesų jo įsivaizduota transporto priemonė šiek tiek primena „Segway“, kurį žydų kilmės išradėjas Deanas Kamenas sukūrė 2001 metais. Įdomu, kad jo tėvas taip pat buvo iliustratorius, sukūrės daugybę komiksų knygų.

„Segway“ 2001 metais tapo tikra sensacija. Tačiau jis kainavo net 4950 JAV dolerių, daugeliui tai buvo per brangu.

Ne visiems sekėsi išmokti juo važiuoti, pasipylė nuotraukos, kaip žmonės krenta, bandydami išmokti naudotis segvėjumi. Plačiai pasklido nuotrauka, kaip buvęs JAV prezidentas George‘as W. Bushas 2003 metais nukrito nuo segvėjaus ir susižeidė.

2015 metais Pekine segvėjumi važiuodamas televizijos operatorius nugriovė Usainą Boltą, kuris bėgo pergalės ratą po 200 metrų bėgimo laimėjimo. Bėgikas tik nusijuokė, bet „Segway“ kompanijai tai buvo didžiulis smūgis. Vaizdą tiesiogiai matė milijonai TV žiūrovų.

Verslininkas pats žuvo

Britų verslininkas Jimi Heseldenas, kuris 2010 metais įsigijo „Segway“ kompaniją, praėjus 10 mėnesio po pirkinio žuvo, kai važiuodamas segvėjumi nukrito nuo uolos. Tada buvo pasklidęs gandas, kad pats išradėjas D. Kamenas žuvo tokiu būdu. 2015 metais „Segway“ įsigijo Kinijos kompanija „Ninebot“.

2002-2018 metais pasaulyje parduota apie 140 tūkstančių segvėjų. Nuo šių metų liepos 15 dienos „Segway“ nebegaminami. Kaip žinia, „Ninebot“ sėkminga gamina elektrinius paspirtukus.

Nepaisant visų nesėkmių, kai kuriuose pasaulio miestuose iki šiol siūlomos ekskursijos turistams su „Segway“.

Yra daugybė vaizdo įrašų, kas nutinka bandant išmokti naudotis segvėjumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)