JAV nėra populiaru „krūtinėmis dengti ambrazūras“, su granata mestis po tankų vikšrais. JAV kariams teigiama – „Tu neturi mirti už Tėvynę, Tu privalai padaryti, kad tavo priešas už ją mirtų“. Panašiai teigė ir žinomo Holivudo filmo „Lone Survivor“ herojus: „Tu mirsi už savo šalį, aš ruošiuosi gyventi už saviškę“ (angl. „You're gonna die for your country, I'm gonna live for mine“)

Todėl išauklėtiems propagandine „Aleksandro Matrosovo žygio dvasia“ (karys, uždengęs krūtine priešo kulkosvaidžio lizdą, nors tokia galimybė ekspertų vertinama skeptiškai) sovietukams nebuvo sunku suvirškinti peršamą mintį, kad amerikiečiai be „coca colos“ ir kramtomos gumos nelenda iš apkaso, heroizmas jų gretose neegzistuoja ir visas jų pergales lemia „bailus bombardavimas iš oro“.

Apie tokių teiginių kvailumą galima kalbėti ilgai, tačiau leiskite man kreiptis į istoriją:

„Final protective fire“ (sunkiųjų ginklų ugnis visai šalia užimamų pozicijų) arba „Broken arrow“ – (nuosavų pozicijų praradimas) du artimai susiję šaukiniai, kurie simbolizuoja kritinę situaciją, dažnai sietiną ir su asmeninio didvyriškumo pavyzdžiais.

Prancūzija. 1945

Garlin'as Conner'is, 7-os JAV pėstininkų divizijos eilinis, operacijų Šiaurės Afrikoje bei Italijoje metu atskleidė savo gerąsias narsaus ir sumanaus kario savybes, todėl 1945 m. Prancūzijoje jam, 3 Sidabrinių Žvaigždžių apdovanojimų savininkui, gulėti lovoje su šautine vokiečių snaiperio žaizda dubens srityje buvo tiesiog „fubar“*. Garlin'as pabėga iš ligoninės ir grįžta į savo batalioną. Jau sausio 24 d. du vokiečių pėstininkų batalionai, sustiprinti 6-iais „Tigrais“ pradeda Hossen'o miestelio puolimą. Reljefas neleidžia iš toliau stebėti puolančio priešininko ir Garlin'as pasisiūlo savanoriu artilerijos ugnies koreguotoju. (Apie artileriją rašiau čia). Nepaisant neužgijusios žaizdos jis nušliaužia 400 metrų, aplink sproginėjant sviediniams, ir randa patogią poziciją šlapdribos permerktame griovyje.

Garlin'as Conner'is

3 valandas jis užtikrina artilerijos paramą, tačiau kai vokiečiai prasibrauna 10 metrų iki jo pozicijos –ìškviečia ugnį į save.

Rašoma, kad paskutinis artilerijos smūgis kainavo priešui apie 50 žuvusiųjų ir prarastas viltis pralaužti amerikiečių gynybą. Tuo tarpu Garlin'as – liko gyvas.

Tai buvo 3-as, paskutinis jo sužeidimas II-jame pasauliniame kare, pelnęs jam 4-ją Sidabrinę žvaigždę, Purpurinę širdį ir (2018 m., jau po mirties)... Prezidento D.Trumpo rankomis įteiktą (atsiėmė našlė) aukščiausią karinį apdovanojimą – „Garbės Medalį“ (Medal of Honor. angl.).

Beje, kad tokių vėlyvų apdovanojimų, kuomet kariai gauna įvertinimą praėjus daug metų ar net dešimtmečių po įvykio, ne tiek ir mažai, paskaitysite netrukus.

Italija. 1944

Inžinierius John'as Fox'as į atsargos karininkų kursus užsirašė jau prasidėjus II Pasauliniam karui. Geri matematiniai gabumai, profesija ir baigti kursai įgalino Fox'ą tapti artilerijos karininku. „Bėda“ tame, kad John'as buvo juodaodis. (Apie tai rašiau čia).

Paskirtas į 92-ąją pėstininkų diviziją, kurią sudarė pagrinde afroamerikiečių kilmės asmenys ir kurios nariai pagal pilietinio karo tradicijas buvo vadinami „Bufalo kariais“, John'as pakliuvo į liepsnojančią Europą. 1944 m.gruodį prasidėjusi operacija „Wintergewitter“ nacių rankomis turėjo suduoti smūgį 92-jai divizijai.

Sommocolonijos kaimelyje užspeistus Italijos partizanus ir John'o dalinį atakavo gausios Italijos Alpių šaulių ir vokiečių kalnų pėstininkų pajėgos. Senovinėje varpinėje esantis Fox'as koregavo artilerijos ugnį ir paskutinės jo perduodamos koordinatės buvo bokštas, kuriame jis atliko paskutinę pareigą. Artileristai atsisakė šauti į saviškį, bet Fox'as iškvietė dalinio pulkininką ir trumpai nurodė „Šaukite!“ (Fire it! angl.). Apie 100 žuvusių priešų ir paaukota nuosava gyvybė.

Tik 1997 metais John'as Fox'as buvo apdovanotas Garbės Medaliu.

Australija. 1942

Paskutinioji istorija savo atomazgą pasiekė visiškai neseniai – 2020 metų pabaigoje, kuomet Australijos Premjero Scott Morrison‘o pastangomis, Teddy Sheean‘o artimiesiems buvo įteiktas Australijos Viktorijos Kryžius – aukščiausias šalies apdovanojimas.

Tedis buvo vienas iš keturiolikos vaikų sunkiai besiverčiančioje Tasmanijos fermerių šeimoje. Pasekęs 5-rių savo brolių pavyzdžiu, vaikinas stoja tarnauti kariuomenėn. Karališkajame Australijos Karo Laivyne, korvetėje HMAS Armidale, priešlėktuvinio pabūklo užtaisytoju.

1942-ųjų lapkričio 29-ąją laivas paliko Darvino uostą ir beveik iš karto buvo aptiktas japonų žvalgybinio lėktuvo. Tapo visiškai aišku, kad eilinė laivo įgulos užduotis bus komplikuota.

Jau po dviejų dienų danguje pasirodė devynių bombonešių ir 4-rių naikintuvų priešo formuotė.

Laivo anstatai buvo „nušienauti“ kulkosvaidžiais (apie juos rašiau čia), o į bortą smogė dvi paleistos torpedos. Pažeidimai buvo sunkūs ir HMAS Armidale ėmė sparčiai grimzti jūron. Kapitonas davė įsakymą palikti laivą ir dalis įgulos ėmė leisti gelbėjimosi plaustus į vandenį. Japonų Mitsubishi A6M3 Zero (apie juos rašiau čia) naikintuvų pilotai, supratę, kad jų auka pasmerkta, perkėlė dėmesį į gelbėjimo plaustus, kulkosvaidžių pliūpsniais taškydami juos tiesiog jūroje.

Teddy Sheean‘as

Teddy Sheean‘as, sužeistas į nugarą ir koją, nušliaužė prie savo 20 mm Oerlikon priešlėktuvinio pabūklo ir atidengė ugnį į dangų, liepęs draugams nedelsiant lipti į gelbėjimosi plaustus.

Tedis, bijodamas paleisti Oerlikono gaiduką, prisirišo savo diržu prie pabūklo ir netrukus nuo jo ugnies vienas japonų „Zero“ barstydamas skeveldras tėškėsi į jūrą, dar du priešo orlaiviai apsipylę dūmais skubiai pasuko žemyno link, o kiti atsitraukė per saugų atstumą, tačiau dėl kritiškai mažėjančio degalų kiekio taip pat pasiruošė trauktis. Išsigelbėjusi įgulos dalis teigė, kad net laivui visiškai panirus į vandenį kelias sekundes iš gelmės dar lėkė trasuojančios Teddy Sheean‘o pabūklo kulkos.

Tedis tapo Australijos nacionaliniu didvyriu, jam statyti paminklai, o vienas iš naujausios „Collins‘o“ klasės povandeninių laivų pavadintas jo garbei (vienintelis atvejis, kuomet Australijos karinis laivas vadinamas eilinio karo jūreivio vardu).

Po daugybės diskusijų, keleto nesėkmingų bandymų, praėjus beveik 78-riems metams po mirties, Tedžiui skirtas ir aukščiausias Australijos apdovanojimas.

Didvyriški poelgiai senaties neturi.

*fubar – iš vokiečių kalbos žodžio „furchtbar“ kilęs, II-ojo pasaulinio karo metu JAV karių vartotas žodis reiškiantis baisią, tiesiog „šūdiną“ situaciją. Angliškai dar verčiamas kaip „fucked up beyond all recognition“ – akronimas, iš esmės reiškiantis tą patį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)