Prisiglaudę po šiuo skėčiu, jie įgavo visišką kūrybinę nepriklausomybę ir į fanatizmą socialiniuose tinkluose linkusią fanų bendruomenę. Nepaisant to, jų statomas kinas pasižymi arthousinio meno elementais, neįprastais kraštinių santykiais, dažnai slogia atmosfera ir dažno menininko mėgstamomis abstrakčiomis žinutėmis ir metaforomis. Ne išimtis ir 2007 pasirodęs Davido Lowery filmas „Vaiduoklio istorija“ (A Ghost Story).

Nuo pat pirmų kadrų žiūrovą pasitinka jau minėtas, neįprastas kraštinių santykis, o juosta labiau primena lėtai besivystančią romantinę dramą. Toks Lowery pasirinkimas gali iškart daugumą žiūrovų atbaidyti, tačiau „Vaiduoklio istorija“ prašo šiek tiek kantrybės.

Ką aš čia žiūriu? – pagalvosite. Rooney Mara personažas 7 minutes ryja pyragą?! Casey Affleckas vaikšto su paklode ant galvos? Absurdas! Nesąmonė! Bet palaukit! – sakau. „Vaiduoklio istorija“ turi potekstę.

Taip, į filmą žvelgdami paviršutiniškai stebime laiku keliaujantį bičą, kurio kūną gaubia paklodė. Lowery į vaiduoklių fenomeną pažvelgė su didžiule ironijos ir sarkazmo gysla. Kartu, sutaupė nemažą sumelę, kuri būtų atseikėta už kompiuterinę grafiką. Sutikite, sprendimas ne tik absurdiškas, tačiau ir genialus.

Yra žmonių tikinčių, jog dvasia negali pereiti į pomirtinį gyvenimą, jeigu fiziniame pasaulyje vis dar turi neužbaigtų reikalų. Šį pasakymą filmo atžvilgiu galime suprasti tiesiogiai. Galbūt tiek ir užteks. „Vaiduoklio istorija“ – juosta apie neužbaigtus reikalus. Filme Lowery įkalina pagrindinį personažą laike, savotiškame paties susikurtame kalėjime. Jis klaidžioja, nesugebėdamas judėti toliau, kol paslaptinga gija, neištarti ar neišgirsti žodžiai jo sielą prirakina materialiame pasaulyje. Tačiau režisierius neria giliau. Prašo kapstytis.

„Vaiduoklio istorija“ – tai žmonių tarpusavio santykių alegorija. Tai filmas apie pabaigas ir naują pradžią. Apie išsiskyrimą ir užmiršimą. Apie judėjimą pirmyn. Apie savo pačių sukuriamus pančius, ramybės ir atsakymų paieškas, kurios mus paverčia klaidžiojančiais vaiduokliais. Pamiršk, paleisk ir judėk pirmyn mėgina pasakyti Lowery.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)