Artiomas Penkevičius: žinome depresyvią būseną

Amžius: 27. Tautybė: lietuvis. Mylimiausias miestas: Vilnius. Hobis: krepšinis. Moto: „Nebūk teisus. Būk tikslus.“ Geriausia gyvenime skaityta knyga: Joe Vitale’io ir Ihaleakalos Hew Leno „Jokių ribų“. Filmas: visos „Žvaigždžių karų“ dalys. Herojus: Kanye West.

– Vienas pirmųjų muzikinių jūsų projektų – 2013-aisiais susikūręs lengvos elektronikos trio „Glasshous“, kuriam priklausei tu, Edgaras ir dainininkė Marija Magdalena Šimkevič-Muza Magda. Kodėl „Glasshous“ nepavyko sukurti nė vieno hito, kuris „YouTube“ turėtų milijonines peržiūras?

– Tais laikais turėjom „Erasing You“, kurią suko ir „Power Hit Radio“, ir ZIP FM. Aišku, tai nebuvo milijoninis hitas (nuo publikavimo datos – 2013 m. spalio 15 d. – „Erasing You“ „YouTube“ perklausytas 40 su puse tūkstančio kartų, - aut. past.). Bet turėkim omenyje, kad tada „YouTube“ buvo visai kitoks, buvo visiškai kitokie peržiūrų skaičiai.

Buvo ir koncertų, bet realiai stipriai neišsisukom. Iš „Glasshous“ tikėjomės daugiausiai – manėm, kad projektas sprogs, kad bus super, kad visus užkariausim. Taip nenutiko, bet mes nenusivylėm ir nenuleidom rankų.

– „Glasshous“ vadybininku darbavosi Linas Aliukonis. SADBOI neturi jokios vadybos todėl, kad honoraras geriau dalijasi iš mažesnio žmonių skaičiaus?

– Ne dėl to. Mes ieškome vadybininko, kuris projektui atiduotų visą save. Pinigai ateis, bet svarbiausia – noras padaryti gerai, o ne iš karto tikėtis, kad tau bus sumokėta. Šią akimirką neturime tokio žmogaus.

– Peršasi mintis, kad buvot nepatenkinti L. Aliukonio darbu. Juk priešingu atveju dirbtumėt toliau.

– Su Linu esame geri draugai. Tam tikrais klausimais mūsų nuomonės skyrėsi, todėl susikūrus SADBOI nusprendėm tiesiog likti draugais. Nebuvo jokių konfliktų – paprasčiausias interesų nesutapimas ir tiek.

SADBOI

– SADBOI debiutavo 2018-ųjų sausio 30-ąją, kai į „YouTube“ įkėlėt „Femme Fatale (sukas aplink tave)“ – įrašą, kuris iki šiol surinkęs 44 su puse tūkstančio perklausų. Daina neišsisuko…

– Mūsų startas buvo sunkokas. Nuo išleidimo praėjus mėnesiui „Femme Fatale (sukas aplink tave)“ buvo surinkusi maždaug 10 tūkstančių perklausų. Man labai patiko šita daina, bet turėjau mažiausiai su ja susijusių lūkesčių. Įkėlėm ir tiek. Buvo mažai ir su SADBOI mano susietų vilčių – nebesitikėjau, kad sprogsim. Man tiesiog patiko kūrybos procesas ir mūsų dainos.

– Žiūrėjau 3 „YouTube“ esančius gyvus tavo ir Edgaro pasirodymus tiesioginiame ZIP FM eteryje. Gyvai jūsų vokalai skamba tikrai ne taip idealiai, kaip studijiniuose įrašuose. Kodėl?

– Būna, kad chebra tiesiog atvaro ir dainuoja į mikrofoną be jokių efektų, todėl skamba tikrai blogiau. Mes kiekvieną kartą stengiamės, kad gyvas pasirodymas skambėtų OK. Mano užduotis – pasirodyti kiek įmanoma geriau. Nesakau, kad gyvai atliekame geriausiai. Tai nereiškia, kad ateityje niekas nesikeis. Mano siekiamybė – kad gyvo pasirodymo vokalai skambėtų taip, kaip įrašuose.

– Yra 2 įėjimo į renginių rinką metodai. Pirmasis: surengti kuo įmanoma daugiau koncertų grojant nemokamai ir tikėtis, kad anksčiau ar vėliau išsisuksi ir organizatoriai mokės padorius honorarus. Antrasis: įrašyti hitą, kurio žodžius žino kas trečias tautietis, ir pradėti koncertuoti užsiprašius gerų pinigų. Kuriuo metodu pasinaudojote jūs?

– Antruoju. Kai pradėjome aktyvią koncertinę veiklą, „Mohito“ jau turėjo 3 milijonus perklausų. Taip savaime buvo išspręsta problema, o mes gavome argumentą negroti nemokamai.

– Feisbukinio SADBOI puslapio aprašyme apie jus radau tokius sakinius: „Jaunuoliai tarp 2h–5h ryto kontempliuojantys apie savo klaidas/jausmus arba kažkokius skausmingus išgyvenimus. Dažniausiai jų mintys priverčia juos būti nelaimingoje būsenoje neužmiegant visą naktį.“ (Citata netaisyta, - aut. past.) Brolau, skamba žiauriai depresyviai…

– Tai – rimtas prikolas su ironijos prieskoniu. Mes abu žinome aprašytą depresyvią būseną, bet dažniausiai iš to juokiamės.

Edgaras Koldaras: turime įrašų, kurių niekada nepublikuosime

Amžius: 28. Tautybė: lietuvis. Miestas: Vilnius. Hobis: krepšinis. Moto: „Gyvenk taip, tarsi tai būtų paskutinė tavo gyvenimo diena.“ Knyga: Ericho Frommo „Menas mylėti“. Filmas: Deniso Villeneuve’o „Gaisrai“. Herojus: Thomas Yorke’as.

– Tinklalapis „Urban Dictionary“ žodžių junginį „sad boy“ apibrėžia taip: „Tas, kuris dažnai nusiminęs dėl to, koks yra pasaulis. <…> Kartais gali juokauti apie savižudybę, bet realiai neketina to daryti.“ Šis apibrėžimas apie tave?

– Dalinai. Patiriu skirtingas būsenas. Viena jų – tokia, kuri apibrėžta pirmuoju sakiniu. Esu ekscentriškas – man būdinga ir depresuoti prie bedugnės, ir būti labai linksmu, kai pasaulis atrodo gražus. Depresyvi būsena gali padėti parašyti gerą gabalą, todėl kartais kurdamas forsuoju save užsidepresuoti. Rašau tikromis emocijomis. Niekada nerašau tik tam, kad rašyčiau. Nejuokauju apie savižudybę.

– Su „Femme Fatale (sukas aplink tave)“ susijęs klausimas – ir tau. Verčiant iš prancūzų kalbos „femme fatale“ reiškia „fatališka moteris“. Esi tokią sutikęs?

– Gyvenime sutikau 3 fatališkas moteris: su viena jų susitikinėjau, kita buvo mano mergaitė, o trečia – man artimas žmogus. Žinant mano charakterį, greičiausiai sutiksiu jų daugiau. Mano asmenybė tokias traukia. Kai rašiau „Femme Fatale (sukas aplink tave)“, pažinojau tik vieną fatališką moterį. (Juokiasi.)

Tokia moteris ir žlugdo, ir įkvepia. Ji pavojinga, jei esi psichologiškai silpnas. Tai, ar aš silpnas, ar stiprus, priklauso nuo to, kiek moteris fatališka. (Juokiasi.) Viena iš tų trijų buvo mane palaužusi – jaučiausi nelabai gerai, nenorėjau bendrauti su žmonėmis, krito apetitas… Tačiau kiekviena patirtis yra gerai.

SADBOI

– Kol kas didžiausias jūsų hitas „Mohito“, „YouTube“ paleistas praėjusių metų rugsėjo 5-ąją, surinko 4 su puse milijono perklausų. Gabalo priedainis toks: „Mohito“ su ledukais tirpsta tavo burnoje./ Čia taip daug gražių berniukų, bet kodėl tu čia viena?/ House’o beat’ai – juda kojos, negali daugiau sėdėt./ Tavo draugas alkoholis kviečia tave pajudėt.“ Iš esmės tai tavo tekstas skatina pakankamai stipraus alkoholinio kokteilio vartojimą!

– Suprantu, į kurią pusę lenki. (Šypsosi.) Kai pradėjome kurti dainas, tiesiog rašėme tai, kas mums patinka. Nemąstėme, kad influence’insime jauną auditoriją. Lyginant su tuo, ką buvome prikūrę, „Mohito“ tekstas nėra toks baisus dalykas. Esu pakankamai open-minded. Jei turėčiau trylikametę dukrą, tikrai leisčiau jai klausytis šios dainos. Deja, turime įrašų, kuriuose tiek keiksmažodžių, kad niekada jų nepublikuosime. (Juokiasi.)

– Vadinasi, „Mohito“ tekstas nėra raginimas tūsintis ir gerti?

– Nėra. Tai – tiesiog linksma daina su faina melodija. Žmonės niūniuoja ir tiek. Nemanau, kad „Mohito“ tekstas turi neigiamas pasekmes. Nemanau, kad klausydamiesi dainos vaikai mąsto apie alkoholį. Viskas priklauso nuo tėvų auklėjimo. Jie atsakingi už savo atžalas.

– Su atlikėja Marija Grabštaite, kuri prisistato kaip MAR!JA ir kaip AKA Maria, esate įrašę dainą „Nuo nulio iki mėnulio“, publikuotą gegužės 8-ąją. Lygiai taip pat vadinasi vasario 21-ąją išleistas pop rokerių „Biplan“ albumas ir titulinis jo kūrinys, kurio klipas „YouTube“ pasirodė balandžio 18-ąją. Ką apie identišką pavadinimą jums sakė biplanai?

– Tai – visiškai atsitiktinis sutapimas. Pavadinimą sugalvojome, kai „Biplan“ dar nebuvo paleidę „Nuo nulio iki mėnulio“. Kai jie išleido dainą ir albumą, su Artiomu ir Marija nusprendėme nekeisti pavadinimo. „Nuo nulio iki mėnulio“ – pagrindinė dainos frazė, kurią visi dainuoja koncertuose. Jei būtume ją keitę, būtų reikėję atsisakyti esminio kūrinio kabliuko.

Rugpjūčio 10-ąją Marijampolėje su biplanais pasirodėme tame pačiame koncerte. Prieš pasirodymą jautėsi įtampėlė. Aš jiems pasiūliau išgerti. Pradėjom bendrauti. „Biplan“ bosistas Seržas Grėjus (melomanams dar žinomas kaip Serge Grey, - aut. past.) prisiruošė ir klausia: „Tai kaip čia taip?“ Išsikalbėjom ir nukrito nepasitenkinimo širma. Aišku, suprantu ir juos. Būtų keista, jei kas nors įrašytų naują dainą, pavadintą „Mohito“.

Citata iš SADBOI pranešimo žiniasklaidai, išplatinto liepos 24 d.: „Tie, kas buvo mūsų vakarėliuose, matė, kokius juos padarome – ten apsilankę žmonės dar ilgai apie tai kalba“, – šypteli Edgaras Koldaras.“ Tai ką jie taip ilgai kalba? (A. Penkevičius juokiasi išgirdęs šį E. Koldarui adresuotą klausimą, - aut. past.)

Blemba, aš myliu Artiomą. (Juokiasi.) Visų pirma, kai rašėme šį pranešimą, reikėjo sukurti hype’ą. Reikėjo catchy frazės – drąsaus sakinio. Visų antra, vakarėliuose mes tikrai užkeliam vibe’ą. Šiuo atžvilgiu esame ganėtinai stiprūs. Per koncertus žmonės gerai išsitūsina, o po to kartu fotkinasi, rašo mums ir dėkoja.

– Sorry, bet aš tikrai nepatikėsiu, jei pasakysi, kad neturėjot nė vieno nenusisekusio koncerto.

– Esame surengę 20 pasirodymų. Visi koncertai vyksta, kaip sako rusai, na ura. Pasitaikė vienintelis koncas, į kurį susirinko mažai žmonių ir kuris buvo ramesnis. Kai kurie atėjusieji išvis mūsų nežinojo. Rašydamas neminėk miesto, kuriame vyko šis pasirodymas, pavadinimo. Mes į jį dar sugrįšime.

Į žinynus „Kas yra kas Lietuvoje“ įtrauktas šio interviu autorius Jaunius Čiulada yra 20 metų praktikos turintis žurnalistas, vyr. redaktorius ir kūrybininkas. Jis dirbo įvairiose žiniasklaidos grupėse – pradedant vadovavimu dienraščio „Lietuvos žinios“ (LŽ) žurnalui „LŽ gidas“ ir baigiant pokalbiais su A kalibro garsenybėmis tiesioginėje LRT radijo laidoje „Ryto garsai“. J. Čiulados pašnekovų sąraše – prezidentas Valdas Adamkus, šviesaus atminimo bardas Vytautas Kernagis, kultinis atlikėjas Andrius Mamontovas ir kiti. Šio žiniasklaidininko interviu išsiskiria nestandartiniais klausimais, sąmoningu subjektyvumu, (auto)ironija ir provokatyvumu.

Be to, Jaunius yra vienas feisbuko puslapio „SenMergė“ kūrėjų, lietuviškojo Eminemo REALity FictiON (REAL.F.ON) prodiuseris, grupės SEL ir reperės Kamilės Tumelytės-Camille hito „Neduok man jokio šanso“ teksto bendraautorius, dainininko Algimanto Soliario-Minalgos dainos „Saulę lūpomis užpūsk“ žodžių autorius bei nestandartinės urbanistinės mainstream pop punk poezijos kūrėjas, šiuo metu su žvaigždėmis įrašinėjantis pirmąją lietuvišką naujos kartos audio poezijos knygą „Anti.Gravitacija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją