Gyvenant mūsų klimato juostoje efektingomis vaistažolėmis turėtų būti būtent šių platumų augalai. Dabar pravartu prisiminti žolelių arbatas, kurias ruošė mūsų močiutės ir jau ne viena karta yra išbandžiusi šį būdą, kaip organizmą stiprinančią priemonę. Liepžiedžių arbata puikia padeda peršalus, o gauromečio arbatoje yra 6,5 karto daugiau vitamino C nei citrinoje. Čiobrelis gi vienas stipriausių natūralių antimikrobinių augalų, dėl to tai yra efektyvi priemonė, siekiant įveikti gerklės skausmus.

Žinoma, gyvenant šiuolaikinėje visuomenėje, kur mokslo ir technologijų pažangos lygis yra toks aukštas, o inovacijų vaistų industrijoje tiek daug, mes teikiame pirmenybę naujiems garsiai reklamuojamiems vaistams, o ne seniems, laiko patikrintiems receptams. Tačiau bet kokiu atveju apie vaisto efektyvumą galėsime kalbėti, kai praeis dešimtmečiai.

Pavyzdžiui, heroinas 1898 m. buvo pristatytas kaip vaistas nuo vaikiško kosulio. Jis buvo pozicionuojamas absoliučiai saugiu, nekeliančiu priklausomybės.

Terminą „heroinas“ farmacijos įmonė „Bayer“ vartojo kaip prekės ženklą. Iš pradžių vaistas buvo vartojamas kosuliui, gerklės skausmui, astmai ir tuberkuliozei gydyti. Tada jis buvo pradėtas vartoti kaip analgetikas. Heroino lašai buvo skirti kūdikiams, kad palengvėtų dantų skausmas. Žmonės, vartojantys heroiną, pastebėdavo energijos pliūpsnį ir pakilią nuotaiką. Tačiau medikams kilo įtarimų dėl priklausomybės nuo preparato, nes pacientai pirko indelį po indelio. Deja, kai gydytojai sutarė, kad heroinas yra pavojingas, buvo jau vėlu...

Kokainas irgi buvo plačiai reklamuojamas kaip vaistas nuo depresijos, dantų skausmo, kosulio ir impotencijos. Jaunas, dar niekam nežinomas austrų gydytojas Sigmundas Freudas įsimylėjo šiuos baltus miltelius. Taip įsimylėjo, kad 1884 m. jam paskyrė savo pirmąjį svarbų mokslinį darbą „Über Coca“. Septyniasdešimties puslapių analizė aprašė „stebuklingas“ kokaino savybes ir didžiulį jo potencialą gydant depresiją ir lytinę disfunkciją. Freudas taip pat teigė, kad kokainas gali padėti atsikratyti priklausomybės nuo morfino ir alkoholio. 1900 m. kokainas įėjo į penketuką populiariausių vaistų ir tik 1916 buvo uždraustas.

Ir šiais laikas dažnai girdime – „pavojingi vaistai buvo išimti iš prekybos“. Turbūt vaisto patikimumui svarbiausias cenzas turėtų būti jo ilgas laikas rinkoje.

Šaltą rudens vakarą geriant pačių surinktą vaistažolių arbatą, pravartu pagalvoti apie amžinas vertybes, tradicijas ir konservatyvų požiūrį, galbūt jose yra kur kas daugiau išminties nei vis greitėjančiame žmonijos progrese.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją