Svarbu suprasti, kad niekas nežino, ko norite, nebent jūs aplinkai tai komunikuojate – taigi kalbėkitės ir būsite išklausytos. Praėjo tos dienos, kai moterys buvo tik namų šeimininkės. Šiandien visame pasaulyje mirga antraštės apie sėkmingai versle dirbančias moteris. Štai kad ir ketvirtadienio rytais, Kaune restorane „Laurus“ vyrai viltingu žvilgsniu palydi keliolika moterų, kurios su šypsena, užtikrintai kaukšėdamos aukštakulniais renkasi į savo Galimybių klubo susirinkimą. Vyrai čia neįleidžiami, jie tik ir gali akimis nulydėti damas. Ir turbūt teko girdėti posakį: už kiekvieno sėkmingo vyro stovi moteris. Pažvelgus iš arčiau į šio klubo gyvenimą, drąsiai galiu pasakyti – už kiekvienos stiprios moters stovi dar stipresnė moteris.

„Kai pasiseka vienai, atsiveria galimybės ir kitai“, – tokiu šūkiu vadovaujasi Galimybių klubo steigėjos ir narės. Klubas išsiskiria savo išskirtinai moteriška auditorija. Sakoma, kad moters energetika devynis kartus stipresnė nei vyrų, galite įsivaizduoti kas vyksta, kai vienoje vietoje susirenka tiek daug pozityvios energetikos moterų. Nors čia renkasi veiklios moterys, turinčios savo verslus, užsiimančios įvairiomis veiklomis, tačiau ir veikliausiai moteriai kartais būna sunku ir reikia palaikymo, galų gale pagalbos einant link tikslų.

Minkštieji įgūdžiai ir emocinis intelektas gali būti pagrindinis moterų konkurencinis pranašumas versle. 2018 m. Atliktame tyrime, kurį paskelbė pasaulinė konsultacijų įmonė „Hay Group“, nustatyta, kad moterys pralenkia vyrus 11 iš 12 pagrindinių emocinio intelekto kompetencijų. Šios kompetencijos apėmė emocinę savimonę, empatiją, konfliktų valdymą, prisitaikymą ir komandinį darbą – visus būtinus įgūdžius efektyviam vadovavimui darbo vietoje.

Be to, moterys atstovauja didžiulę ekonominę galią ir teikia svarbią įžvalgą vartotojams. Manoma, kad moterys per metus išleidžia daugiau kaip 20 trilijonų dolerių visų išlaidų, o tai reiškia didesnę augimo rinką nei Kinija ir Indija kartu sudėjus. Moterys sudaro 85 proc. visų pirkėjų. Nepaisant to, tik 11 proc. kūrybinių reklamos režisierių yra moterys – palyginti su vos 3 proc. 2008 m. Kai „Boston Consulting Group“ atliko išsamų „moterų ekonomikos“ tyrimą, nenuostabu, kad moterys pastebėjo, kad rinkos yra neįvertintos ir nepakankamai išnaudojamos.

Turint omenyje moteriškos lyties atstovių galią, akivaizdu, kad moterys turi geriausias galimybes, asmeninę patirtį, pasinaudoti šia galimybe ir pateikti vertingą įžvalgą vartotojui. Naudodamiesi tiek vyrų, tiek moterų įžvalga, produktai ir paslaugos gali tapti labiau paklausūs, o verslas – pelningesnis. Nors dauguma vadovų sutinka, kad darbą turėtų gauti geriausias asmuo, nepriklausomai nuo lyties, tačiau yra pasakojimų, kuomet būtent lytis turėjo lemiamos įtakos darbuotojo pasirinkime.

Beje, moterims sekasi mažiau, kai deramasi dėl atlyginimo. Moterų nenoras reikalauti didesnio darbo užmokesčio dažnai nurodomas kaip veiksnys, lemiantis moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumą. „Glassdoor“ pateikus neseniai atliktą derybų dėl atlyginimo tyrimą, paaiškėjo, kad 68 proc. moterų priėmė jiems siūlomą atlyginimą, o beveik pusė apklaustų vyrų derėjosi prieš priimdami darbo pasiūlymą.

Moterys dažnai pačios imasi savo verslo, kur tik jos pačios sau vadovautų. Vienai versle sunku, todėl moterys neretai ieško bendraminčių. Galimybių klube jos yra drąsinamos, skatinamos siekti savo svajonių. Kaip sako viena iš Galimybių klubo mentorių Ugnė Juodytė verslo psichologijos magistrė, Geštalt psichoterapijos praktikė: „Kiekvienas žmogus pats gali siekti, veikti, bet su pagalba pokyčiai vyksta daug greičiau ir paprasčiau. Tai kaip vaikščiojimas su profesionaliu gidu po naują miestą: gidas jums gali sutaupyti daug laiko ir padėti aplankyti vietas, kurios yra įdomiausios, gali nuvesti trumpiausiu keliu. Arba parodyti erdves, apie kurias vieni net nebūtumėte sužinoję, nes jis tuos kelius jau praėjęs arba skyrė daug laiko ir energijos informacijos sužinojimui.“

Taip padedant viena kitai, galima greičiau tobulėti, siekti savo svajonių ir tikslų. Čia galioja kita matematika, nes šiame klube vienas plius vienas lygu ne du, o vienuolika. Čia garsiai pasakiusi, kad reikia x įmonės vadovo šilto kontakto, tu jį gauni iš karto, nes viena tavo bendražygių jau pažįsta tą x žmogų, ir tavimi pasitiki, todėl šiltas kontaktas garantuotas.

Ir negalvokite, kad jos tik išsipusčiusios damutės, besirūpinančios tik savimi. Jos yra žmonos, vaikų mamos, dažna jų turi 3 ir daugiau vaikų ir netgi kelis darbus. Šalia viso gyvenimo tėkmės, rutinos, maisto gaminimo, darželių, sirguliuojančių namiškių, jos sugeba išlaviruoti, kaip kokios profesionalios slalomo lenktynininkės, įšoka į trasą, spaudžia akseleratorių ir kadangi žino kur važiuoja ir turi puikią palaikymo komandą, drąsiai finišuoja vėl ir vėl, o jei kuriai nepasiseka, sodinasi šalia į savo bolidą ir moko savo pavyzdžiu.

Kas lieka vyrams? Ogi palaikyti, skatinti savo damą, nes kai moteris laiminga, tai ir vyro gyvenimas virsta nesibaigiančia pasaka ir vyrai gali siekti daugiau, nes už jų stovi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)