Yra sukurta sąmokslo teorija ir apie Fredį Merkurį – tiek apie jo gyvenimą, tiek apie mirtį. Šios sąmokslo teorijos kūrėja yra Mariam Achundova – Rusijos žydė, gan jauna mirusi nuo širdies smūgio 2012 metais. Ji parašė knygą „Fredis Merkuris. Pavogtas gyvenimas“. Šioje knygoje dėstoma neva tikroji legendinio muzikanto biografija, tačiau pateikti išgalvoti faktai neturi absoliučiai jokių įrodymų. Net ir pati autorė knygos įžangoje prisipažįsta, kad rašydama rėmėsi tik savo intuicija ir nuojautomis. Ji niekada nepažinojo nei paties Fredžio Merkurio, nei ko nors iš jo aplinkos. Nepaisant to, Mariam Achundovos sukurta sąmokslo teorija patikėjo milijonai žmonių, pati autorė sulaukė begalės pasekėjų.

Ši sąmokslo teorija teigia, kad Fredis Merkuris gimė apskritai ne Zanzibare, o Didžiojoje Britanijoje. Jo tėvas neva tai buvo karališkosios šeimos narys – karalienės Elžbietos II pusbrolis lordas Mautbatenas. Motina greičiausiai indė, su kuria lordas susipažino keliaudamas Indijoje. Karališkai šeimai tai nepatiko. Kadangi tarp šios šeimos narių yra masonų, buvo suorganizuota taip, kad faktas apie nesantuokinį vaiką neiškiltų į paviršių. Neva buvo sukurta nauja Fredžio biografija. Bulsaroms (Fredžio Merkurio tėvai – aut. past.) buvo sumokėta krūva pinigų, kad jie „vaidintų“ Fredžio tėvus. Achundova juos vadina „statistais“, „aktoriais“.

Kodėl daug kas patikėjo šia Achundovos išgalvota nesąmone? Tam pasitarnavo tas faktas, kad Fredis Merkuris ilgą laiką slėpė savo kilmę nuo plačiosios visuomenės, tikrąją tiesą žinojo tik draugai ir pažįstami, ji plačiai pasklido tik po dainininko mirties praėjus keleriems metams. Na, o ten, kur nežinia, ten yra palanki dirva visokioms sąmokslo teorijoms ir išsigalvojimams.

Achundovos sąmokslo teorija taip pat teigia, kad Fredis Merkuris nebuvo gėjus, jis neva buvo netgi vedęs ir turi vaikų, kuriuos neva įsivaikino jo sesuo. Muzikantas neva turėjęs taip pasielgti, kad apsaugotų juos nuo masonų keršto. Čia Achundova gerokai susipainiojo – knygos pradžioje ji buvo rašiusi, kad tėvai Džerė, Bomis ir sesuo Kašmyra apskritai nebuvo Fredžio artimieji. Savo žmoną Merkuris neva taip pat slėpęs dėl tos pačios priežasties – esą norėjęs apsaugoti. Taip pat išgalvota sąmokslo teorija skelbia, kad visi Merkurio mylimieji buvo tik jo draugai, sodininkai, kirpėjai, virėjai ir jie patys neva sugalvojo pasišildyti garsenybės spinduliuose, o visos nuotraukos su paskutiniuoju mylimuoju Džimiu Hatonu yra sufabrikuotos, kaip neva tai sufabrikuotos ir Fredžio vaikystės bei jaunystės nuotraukos su tėvais. Achundova įrodinėja, kad nuotraukas sufabrikuoti, sudėti kelis vaizdus į vieną yra labai lengva – iš čia ir neva gavęsis vaizdai, kur Merkuris su Hatonu stovi apsikabinę, bučiuojasi.

Freddie Mercury

Šiuo Achundovos išsigalvojimu, kad Fredis Merkuris nebuvo gėjus, daug kas patikėjo, nes legendinis dainininkas yra dalyvavęs fotosesijoje, kur su viena manekene vaidino jaunavedžius. Be to, dainininkas nebuvo linkęs viešinti savo asmeninio gyvenimo, jį kruopščiai su Mergelės zodiako ženklui būdingu pedantiškumu, slėpė nuo pašalinių akių. Taip jis elgėsi todėl, kad karjeros pradžioje ne kartą yra žiauriai nukentėjęs nuo žurnalistų, kurie nepraleisdavo progos iš jo išsityčioti. Be to, zoroastrizmo tikėjimas smerkė homoseksualumą, todėl Fredis nenorėjo skausmo suteikti savo šeimai. Todėl niekada nesiafišavo dėl orientacijos, nėra, bent jau viešumoje, ir jo intymių nuotraukų.

Minėtoji sąmokslo teorija teigia, kad Fredis Merkuris mirė neva ne nuo AIDS sukeltos pneumonijos, bet nuo vėžio. Neva paskutinėmis savo gyvenimo dienomis jis atrodė prastai todėl, kad onkologinė liga buvo pasiekusi paskutinę stadiją. Čia Achundova ima painiotis savo pačios išsigalvojimuose. Vienu metu ji pamiršta, ką iš pradžių rašė savo knygoje ir ima teigti, kad Fredis Merkuris buvo užkrėstas ŽIV tyčia – vėlgi neva tai masonų darbas. Dar kitoje savo knygos vietoje Achundova teigia, kad Fredis Merkuris apskritai nesirgo. Jis esą tiesiog buvo liesas, susigrąžino savo jaunystėje turėtą figūrą, nes laikėsi dietos ir nebesportavo, kad neaugtų raumenys.

Pamiršusi tai, ką rašė, Achundova porina apie tai, kad Merkuris sirgdamas nesirodė viešumoje ne dėl to, kad pats taip nusprendė, nenorėdamas neigiamo dėmesio, nenorėdamas pakenkti grupės „Queen“ sėkmei, o todėl, kad neva tai jį įkalino namuose patys artimiausi draugai tam, kad priverstų jį pasirašyti palankų jiems testamentą. Beje, tokio pobūdžio sąmokslo teorijos yra gajos, turime pavyzdžių ir Lietuvoje.

Achundova savo sąmokslo teorijoje teigia, kad Fredį Merkurį apšaukti gėjumi ir sugalvoti, kad jis mirė nuo AIDS buvo neva tai naudinga homoseksualų bendruomenei ir kovos su AIDS liga bendruomenėms – juk toks populiarus žmogus turėtų padidinti jų populiarumą.

Šioje sąmokslo teorijoje gausu išgalvotų faktų, kuomet yra pernelyg akivaizdus išsigalvojimas. Pavyzdžiui, kad albumai „The Great Pretender“ ir „Barselona“ pasirodė tik po dainininko mirties, nes esą buvo uždrausta juos išleisti. Arba kita nesąmonė – esą klipe „The Great Pretender“ filmuojasi ne pats Fredis Merkuris, o jo antrininkas, nes Achundovos teigimu, gink Dieve, jos mėgstamas artistas tikrai negalėtų filmuotis persirengęs moterimi.

Kodėl žmonės tiki sąmokslo teorijomis? Kaip jau buvo minėta, pati pagrindinė priežastis yra nežinomybė. Žmonės nori paaiškinimo, todėl ima kurti įvairias versijas. Jeigu pasirodo koks nors iškalbingas, labai tikintis savo idėjomis sąmokslo teoretikas, toks, kaip Achundova, jis gali suklaidinti milijonus žmonių. Visi pasaulyje esantys reiškiniai yra sudėtingi, turi itin raizgias priežastis, o sąmokslų kūrėjui viskas būna paprasta ir aišku, pateigia neva tai logiškas, bet itin paprastas, netgi itin primityvias išvadas, kurios žmogui, nepasižyminčiu kritiniu mąstymu, yra labai priimtinos. Sąmokslo teoretikai bet kokius faktus, kurie yra nepatogūs jų kuriamai sąmokslo teorijai, laiko nereikšmingais. Tuo tarpu bet koks sąmokslo teorijos vaizdinį patvirtinantis faktas pateikiamas kaip neabejotinai tikras ir patikimas. Štai aprašytosios sąmokslo teorijos skleidėjai tikina, kad M. Achundova nuo širdies smūgio mirė todėl, kad neva jai buvo pakišti nuodai, be pėdsakų sukeliantys infarktą. Taip esą ją neutralizavo masonai, kad nesiknaisiotų karališkos šeimos paslaptyse ir jos neatskleistų. Tiesiog žmonės bet kokiame sutapime gali pamatyti prasmę.

Nepasiduoti visokioms sąmokslo teorijoms padeda tik kritinis mąstymas, tad nebūkite pernelyg patiklūs. Sąmokslo teoretikai niekada nepateikia jokių įrodymų. Jų pasisakymuose visada galima rasti daugybę prieštaravimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)