Everman‘o vaikystė nebuvo rožėmis klota. Tėvai, pavilioti gamtos grožio, persikėlė į Spruce‘o salą šalia žemyninės Aliaskos dalies, tačiau santykių tai neišgelbėjo ir kūdikis Jason‘as liko vienas su mama. 46 kv. km. dydžio teritorijoje buvo vienas miestelis su 200 gyventojų, todėl motina iš salos išvyko ir galiausiai apsistojo visai netoli Sietlo.

Alkoholis, raminantys vaistai – to tikrai netrūko Jason‘o namuose, ko negalėtum pasakyti apie išsilavinimą, kultūrą ir maistą. Mokykloje jaunuolis susikūrė niūroko, užsidariusio, bet maištingo paauglio įvaizdį ir galiausiai, po bandymo susprogdinti mokyklos tualetą, buvo nukreiptas į emocijų valdymo terapinę grupę, kurioje pamažu pradėjo brazdinti gitarą.

Brazdinti sekėsi ir Jason‘as pamažu įsitraukė į kunkuliuojantį Sietlo muzikinį gyvenimą. Amerikietiško roko scenoje vis dar karaliavo „skudurinio roko“ atlikėjai su dažytomis lūpomis ir purentais plaukais, tačiau „Nirvanos“ vaidmenyje netruko įvykti nedidelė revoliucija ir tos revoliucijos dalimi tapo Jason‘as, tapęs grupės antruoju gitaristu.

606-iais doleriais prisidėjęs prie pirmojo „Nirvana“ singlo išleidimo ir dalyvavęs grupės turne, Jason‘as visgi nepritapo prie grupės – užsidaręs savyje jis nevengė išreikšti nuomonės muzikos atlikimo, techninio išpildymo klausimais ir tai lėmė konfliktus su kitais nariais, o ypač – su grupės siela ir lyderiu Kurt‘u Cobain‘u.

Išeiti ir grupės, kuri visai artimoje ateityje taps muzikiniu fenomenu ir nemažos dalies jaunimo kulto objektu, galbūt nėra labai malonu, bet Jason‘ui tai pavyko... du kartus.

Po „Nirvanos“ jaunuolis pakliuvo į „Soundgarden“ – muzikos grupę, kuri turėjo šlovę, kontraktą su įrašų leidybos kompanija, prodiuserius ir menedžerius. Turai po JAV bei Europą, tačiau Jason‘as... vėl nepritapo.

Vėliau sekė keletas mažiau žinomų projektų ir galiausiai muzikantas, jo žodžiais tariant, „nusprendė atlikti patį „nekiečiausią“ poelgį, koks tik gali būti, vertinant roko muzikanto požiūrio prasme“– užsirašė savanoriu į JAV kariuomenę. Kaip pats vėliau teigė viename teminiame pasirodyme publikai: „Pažįstamas, buvęs „Navy Seal“ (vienas iš JAV Specialiųjų pajėgų padalinių) narys šiek tiek papasakojo. Užkabino“.

26-rių J.Everman‘as buvo vienas vyriausių naujokų mokomajame dalinyje, o jo kolegoms 18-mečiams „Nirvana“ ir „Soundgarden“ buvo dievai, kurių dalis, štai, bėgiojo su jais pilna ekipuote ir rijo tas pačias poligono dulkes.

Trečią kartą būti išmestas Jason‘as visai netroško, todėl darbavosi iš peties. Pirmą kartą gyvenime vaikinas suprato, kad jo uždarumas ir paniurėlio būdas gali būti ne trukdis, o privalumas. Pasibaigus mokymams jis tapo 75-jo Reindžerių pulko 2-jo bataliono kariu, kiek vėliau perėjo į Specialiąsias Pajėgas.

Invazijos į Iraką metu Jason‘as buvo pačiame mūšių smaigalyje, vėliau sekė dvi misijos Afganistane kovojant su talibais.

Panašu, kad nekalbusis Jason‘as susitupėjo, apsilankė Tibete, vėl grįžo į Specialiąsias pajėgas, iš kurių 2006-aisiais išėjo į atsargą, pabaigė prestižinį Kolumbijos Universitetą, vėliau pratęsė studijas magistrantūroje. Šiuo metu su savo praktine patirtimi bei filosofijos ir karo istorijos diplomais dirba saugumo konsultantu.

Paklaustas, ar nesigaili, kad netapo „tikra“ žvaigžde, jis šypteli: „Punkrock‘as buvo gerai, bet kariuomenėje aš gavau iššūkius ir juos įveikiau. Tai sukelia džiaugsmą ir vidinį pasitenkinimą. Tik kariuomenėje šalia esančius draugus aš galėjau drąsiai pavadinti „broliais“, be jokios ironijos. Muzikoje man to trūko, o kariuomenėje aš tai gavau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)