Rumunija yra šalis Rytų Europoje. Toli nuo mūsų. Iki Rumunijos važiavome tris dienas su savo Opel Astra iš Vilniaus. Vakariečių įsivaizdavimu ta šalis beviltiška kaip ir Lietuva. Tik Rumunija baisesnė, nes turi vampyrų Transilvanijoje. Mes – tik netvirtai mūsų Hanibalą Lekterį. Bet bendrų bruožų Hanibalas Lekteris su Drakula turi.

Mes jau užlipome ant antrojo europietiškos sėkmės laiptelio, esame greta arba aukščiau graikų, portugalų. O rumunai kapanojasi Europos Sąjungos dugne. Dugne su bulgarais. Svetimi, egzotiški, kitokie, pažymėti fantastinių siaubingų būtybių – drakonų bei vampyrų – ženklu. Austro-Vengrijos, pačios keisčiausios imperijos, rudimentas. Ilgiausiai turkų Osmanų valdyta vieta Europoje.

Tačiau. Mes negalime apsimesti, kad Rumunija neegzistuoja. Rumunija sukėlė vieną įspūdingiausių XX amžiaus revoliucijų, kai pusė Europos išsivadavo iš Maskvos tironijos. Sušaudė savo Karpatų genijus Nikolaje ir Eleną. Diktatorių nuvertimas ir staigus sušaudymas suėdė visą tautos energiją. Po Čiaušesku poros sušaudymo Rumunijoje reikalai juda vangiai, rumunai pyksta ant savo korumpuotų ir be saiko vagiančių politikų. Iš nevilties rumunai net du kartus išsirinko prezidentu vokietį. Bet net tai nepadeda.

Tad vėl nešamos gėlės ant Čiaušesku kapo...

Rumunijoje blogai ir todėl rumunai emigruoja į Anglijos fabrikus, kur labiau patyrę emigrantai lietuviai jau tupi ant aukštesnio karjeros laiptelio. O išmintingi anglai nesivargina tiesiogiai vadovauti visiškai jiems nesuvokiamo mąstymo rumunams ir bulgarams fabrikuose. Tam yra gudresni lietuviai.

Rumunija

Vienas toks lietuvis, jau gerokai palipėjęs karjeros laipteliais Anglijos fabrike, pasakojo istoriją kaip įveikti rumunus. Bulgarai kažkokie švelnesni, gali juos įkalbėti greitai. O rumunai dažnai velnių priėdę. Drakulos tėvynainiai. Žiūri iš padilbų. Ir nežinai ką jis ten, niūrioje gumbuotoje kaukolėje, galvoja. Sunku su jais. Bet aš turiu gerą metodą. Per rūkymo pertraukėlę išsirenku patį revoliucingiausią rumuną, kuris paleistų automato šūvių seriją į Čiaušeskus, nesusimąstydamas nė sekundės. Išsitraukiu cigaretę ir, lyg neturėdamas ką veikti, sakau:

– Tris kartus buvau toje tavo Rumunijoje.

Rūstus rumunas net nesiteikia nustebti. Bosas meluoja, jis bando prisigerinti, kiekvienas rumunas žino, kad valdžia negalima pasitikėti. Todėl rumunas tik išleidžia penimo jautuko baubimo garsą, kuris rumunų kalba maždaug reiškia – melagis melavo, per tiltą važiavo.

– Pirmą kartą buvau Sigišoaroje. Patiko. Drakulos bokštas ir jaukus senamiestis.

– Mhm, – jau garsiau rūko rumunas.

Žino vieno Rumunijos miesto pavadinimą!

– Antrą kartą buvau kurorte prie Juodosios jūros, Euforie Sud. Labai patiko. Ir dar tas jūsų Techirgiol ežeras, kaip Izraelio Negyvoji jūra, tik be jokios reklamos. Fantastika. O dar fetiaskos vynas...

Drakuleskus atgyja:

– Tikrai buvai?! Koks velnias tave nešė į Rumuniją?!

– Na, pigu. Graži šalis, taip susiklostė.

– Graži šalis?! – rumunas užmiršta, kad laikas nukratyti nuo cigaretės galo pelenus.

Pelenai susikaupia cigaretės galiuke ir patys krenta. Nes rumuno galvoje sunkiai dėliojasi mintys. Jis spokso į bosą lietuvį. Tyko pasaloje kokią dar bombelę lietuvis išmes.

– Trečią kartą buvau jūsų madingiausiame kurorte Mamajoje. Nelabai patiko.

Rumunas baigia rūkyti cigaretę. Nueina atsargiai dėliodamas batus vieną po kito ir murmėdamas:

– Lietuvis. Tris kartus. Rumunijoje. Mamaja nepatiko.

Vladas Tepešas, pavarde Drakula, kuris vėliau pagarsėjo kaip kruviniausias Europos valdovas, priklausė tam pačiam Drakono arba Slibino ordinui kaip ir Vytautas Didysis. Ir patekti į tą ordiną galėjo tik galingas garbingas valdovas. Drakulos pavardė jam buvo duota, nes Vlado tėvas irgi priklausė Drakono ordinui.
R. Dima

Šitas kiečiausias fabriko rumunas paaiškina kitiems rumunams apie bosą-lietuvį ir visi fabriko rumunai nuo tada sveikinasi su bosu-lietuviu iš tolo, išsaugodami pagarbų trijų metrų atstumą. Žmogus iš kažkokios Lietuvos, kuris buvo tris kartus Rumunijoje. Mamaja jam nepatiko. O Sigišoara patiko.

Aš žinau vieną baisią paslaptį, kurios nežinojo gudrusis fabriko bosas. Tą žinią pasakius rumunams – anie sunkiai kvėpuoja ir nulenkę galvas lyg po giljotinos kirviu liūdnai pėdina į šoną. Drąsesni dar sušunka:

– Negali būti! Tu meluoji!

Bet apie baisią paslaptį paskutinėje šio teksto pastraipoje. Visada paskutinėje teksto pastraipoje slepiu esmę ir pagrindinę teksto mintį.

Keletas istorinių faktų. Mes, lietuviai, labai susiję su Drakula ir visa Rumunija.

Vladas Tepešas, pavarde Drakula, kuris vėliau pagarsėjo kaip kruviniausias Europos valdovas, priklausė tam pačiam Drakono arba Slibino ordinui kaip ir Vytautas Didysis. Ir patekti į tą ordiną galėjo tik galingas garbingas valdovas. Drakulos pavardė jam buvo duota, nes Vlado tėvas irgi priklausė Drakono ordinui.

Regimantas Dima

Istorinis Drakula sėkmingai priešinosi turkams osmanams. Tris kartus sugebėjo užimti savo šalies sostą. Popiežius galbūt net būtų suteikęs jam garbingą Athleta Christi – krikščionybės gynėjo – titulą, bet Vladas išliko nepataisomu stačiatikiu. Vladas sėdėjo vengrų kalėjime, buvo įkaitu turkų sultono rūmuose. Bet niekas nesugebėjo jo palenkti.

Sėkmingiausias mūsų karalius Steponas Batoras kilęs iš Transilvanijos kunigaikščių. Transilvanija – tai gražiausia Rumunijos vieta, miškai, kalnai ir puikiausios pilys. Batorai ir Drakulos iš tų pačių vietų. Viena iš Batorų giminės moterų išgarsėjo originaliai siekdama amžinojo grožio. Elžbieta Batori maudėsi savo tarnaičių kraujyje. Deja, šis metodas buvo neveiksmingas.
Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Aleksandro dvare diplomatu dirbo Drakula. Kitas aišku Drakula, ne mūsų herojus, bet iš tos pačios garbingos giminės.

Vlado Drakulos senelis Moldavijos vaivada Aleksandras Gerasis kovėsi Žalgirio mūšyje už mus. Daugybė įdomių faktų apie Rumunijos ir Lietuvos sąsajas.

Bet tvirtas rumunas iš fabriko laisvai atlaikytų šiuos faktus. Tačiau mes pamažu artėjame prie fakto, kuris nutrėkštų patį aršiausią rumuną. Vytauto Didžiojo sesuo Rimgailė buvo Moldavijos vaivados Aleksandro Gerojo žmona. O Aleksandras Gerasis buvo visos Rumunijos turizmo simbolio Drakulos senelis. Išgirdus tokią neįtikėtiną žinią rumunams išsiplečia akys, akių kampučiuose kaupiasi ašaros. Šitie lietuviai ir vėl pripėdavo į jų istoriją. Mintis daužosi rumuno galvoje kaip varpo šerdis į varpą. Kitos mintys išmuštos. Tuščia galvoje, tik vėl daužosi į kaukolės sienas ta pati mintis: Drakula yra lietuviško kraujo, kodėl po velnių? Ačiū Dievui rumunai temperamentingi ir kitos logiškos minties nesurezga. Tai ir jūs nesakykite rumunui, kad Rimgailė Drakulos senelio žmona buvo neilgai. Skyrybos su solidžia kompensacija. Pabandytų neduoti solidžios kompensacijos Vytauto Didžiojo seseriai...Šaunusis Moldavijos valdovas Aleksandras Gerasis turėjo keturias žmonas bei kelias papildomas meilužes. Vladas Tepešas Drakula kilo iš kitos žmonos, o ne iš Vytauto Didžiojo sesers Rimgailės. Bet rumunai po pirmos informacinės atakos paprastai jau nesusigaudo tokiose subtilybėse. Rumunai suvynioti kaip šilta vilna ir galite sukti iš jų virves.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)