Neburtininkauja

Pasakojimai apie stebuklingomis galiomis apdovanotus žmones gyvi nuo seniausių laikų, mituose, legendose, padavimuose, pasakojimuose veikia žyniai, orakulai, šventikai, ateities pranašautojai.

Akloji baba Nina primena aiškiaregę Vangą. Ji gyvena nuošalioje sodyboje, bendrauja su mirusiųjų dvasiomis. Po bendravimo ją apleidžia jėgos. Būdama akla, suranda žemėlapyje, kur rasti dingusį žmogų, nurodo ieškomą adresą. Teigiama, kad Baba Nina neburtininkauja, o tai ją skiria nuo kitų ekstrasensų, bent jau tų, kurie dalyvauja „Ekstrasensų mūšiuose“, – toks konkretus atsakymas jiems nebūdingas.

Jos aplinka labai realistinė: suolelis prie namo uždengtas dryžuotu iš medžiagos gabalų sudurstytu austu taku, kieme būriuojasi lankytojai, kartais susibara, kieno eilė eiti pas akląją. Su klientais moteris kalbasi lauke, nes įsileisti nepažįstamuosius vidun esąs blogas ženklas. Spėdama, kas nutiko lankytojui, moteriškė naudoja tam tikrą atributiką: džiovintas žoles, šaknis, nuovirus, grūdus, siūlų kamuoliuką. Tokie dalykai buvo naudojami kaimuose per kalendorines ir kitas šventes ateičiai spėti.

Kokių nors specifinių priemonių magiškiems veiksmams atlikti nėra. Ji nekalba apie demonus, nemini jų vardų. Kai jos paprašo meilės burtų, blogų užkalbėjimų, užkeikimų, ji griežtai atsisako. Akla aiškiaregė turi stipresnę negu daugumos nuojautą, yra perėmusi tautos gyvenimo patirtį, prietarus, kurie atsirado, stebint aplinką, žmonių elgesį ir elgesio bei įpročių pasekmes.

Kur gyvena baba Nina?

Panaršius internete galima rasti gausybę tinklalapių, kuriuose su žmonėmis bendrauja mistinių
istorijų herojė, pagalbą teikia jos anūkė. Viename jų pateikiama babos Ninos biografija. Ten rašoma, jog aiškiaregė gimė 1934 m. nedideliame Vakarų Rusijos kaimelyje netoli Kalugos. Ji gimė sveika (reginti) paprastoje kaimiečių šeimoje ir buvo trečias vaikas iš eilės. Antrojo pasaulinio karo metu baba Nina buvo dar vaikas – vos šešerių.

1942 metais jai nutiko siaubingas dalykas. Aštuonerių mergaitė pateko į nacių oro antskrydį, buvo sunkiai sužeista ir sumušta. Jos gyvybė kabojo tarp žemės ir dangaus. Tuomet įvyko neįtikėtinas stebuklas. Ją pagydė senelė, kuri anuomet buvusi kaimo žiniuonė. Pagrindiniai vaistai tuomet buvo vaistažolės ir maldos. Deja, veidas ir akys buvo taip stipriai pažeisti, kad visi tapo bejėgiai prieš visišką močiutės Ninos aklumą. Teigiama, kad būtent tada atsirado nuostabi dovana – gebėjimas pamatyti tai, ko nemato paprasti žmonės, ir padėti tiems, kuriems niekas negali padėti.

Pati baba Nina tik nuo 15 metų ėmė suprasti savo „dovaną“ – gebėjimą padėti žmonėms, o sulaukusi aštuoniolikos jau skaitė žmogaus likimą iš asmeninių daiktų ir nuotraukų. Padedant maldoms nuspėdavo likimus, žmonių sėkmes ar nesėkmes, patardavo asmeniniais ir šeimos reikalais, panaikindavo prakeiksmus, užkalbėjimus, iš ligos patalo prikeldavo iš pirmo žvilgsnio net beviltiškiausius ligonius. Rašoma, jog per visą savo gyvenimą baba Nina padėjo daugiau nei tūkstančiui žmonių. Sunku nuspėti, kur ji įgavo tiek daug jėgų, tačiau žiniuonė yra visiškai tikra, kad tai – jos likimas, tikroji žemiška misija: padės visiems iki paskutinio savo gyvenimo atodūsio.

Internetiniame portale pateikiamos sėkmės istorijos, klausimai, atsakymai ir skyrelis, kuriame galima užsisakyti aklosios amuletų, vienas tokių – pritraukiantis pinigus.

Patarimai ir ženklai

Taip pat internete gausu patarimų, aptariami geri ar blogi ženklai. Kas gali paneigti, jog tinklalapis ne viską išgalvojo? O gal dalis surinktos medžiagos tėra yra senelių išmintis, perduodama iš lūpų į lūpas? Štai keletas jų. Vyresnieji žmonės tiki: jei gimęs berniukas yra panašus į motiną, o mergaitė – į tėvą, tada vaiko laukia laimingas likimas. Gimusieji per jaunatį yra sėkmingi versle, gyvenime. Virš namų durų pakabinta pasaga – ne tik galingas talismanas, bet ir laimės magnetas. Manoma, kad ypatinga laimė nutinka tiems, kurie randa žirgo pasagą. Jos nešti į namus nebūtina. Galima spjauti į savo radinį ir mesti jį per kairį petį, tada laimė tvirtai prilips prie jūsų. Aiškiaregė sako, kad sudaužius gilią lėkštę visada pasiseka, todėl vestuvių ar jubiliejaus proga būtina numesti nuo stalo ir sudaužyti lėkštę, kad laimė apsigyventų Jūsų namuose. Vakare pamatytas voras neša džiugių žinių. Skruzdėlės namuose – turtas ir gerovė. Močiutė Nina sako, jog būtina įsiklausyti į sapnus, susapnuotus prieš savo gimtadienį, Naujuosius metus, Kalėdas ir Velykas. Jie turi ypatingą sakralinę prasmę. Ir jei tokiomis naktimis mirusieji artimieji apsireiškia, reikia išgirsti jų žodžius, pranašystes: jie duoda lemtingų patarimų, numato ateitį. Jei Naujųjų Metų išvakarėse pabarstysite druskos, kitais metais jus lydės sėkmė, o laimė lips ant kulnų. Kelyje sutikta moteris su pilnais kibirais neša sėkmę ir finansinę gerovę, pakeliui sutikta nėščia moteris – signalas apie netikėtą pelną. Jei kairysis delnas daug niežti ryte – nesivaržykite pradėti naujo verslo, jis tikrai bus sėkmingas, jūs pagerinsite savo finansinę padėtį. Horoskopai, numerologija, ateities spėjimai, veiksmai ir priemonės likimui pakeisti, meilės burtai – visa tai domina, patraukia žmones.

Bendraujant su būrėjais, ateities regėtojais, kerėtojais visada vyksta vidinė kova: protu sunku patikėti, jog kortos, kita magiška atributika galėtų keisti likimą, atskleisti ateities įvykius, tačiau aiškiaregio talentai veikia žmogaus jausmus, sukuria tam tikrą būseną, nuotaiką: blogos pranašystės baugina, atsiranda nenoras rizikuoti, geros – suteikia vilties, pasitikėjimo. Magijos veiksmai stebina, kelia smalsumą ir net turi kažkokią magišką trauką. Tiesa, tuo patiklumu kartais piktnaudžiaujama. Daug prietarų susiję su meile, santuoka, motinyste. Tikima, kad vaiko likimui įtakos turi gimimo laikas, taip pat – metas, kada nutraukiamas žindymas, ar pan.

Įtikinami dialogai

Kalbėdamasi su žmonėmis akloji aiškiaregė baba Nina akcentuoja, kad aiškiaregystė jai – duota malonė, ir tai, ką ji įžvelgia, priklauso nuo visatos galių sprendimo. Dažnai pataria neskubėti reaguoti į kokią nors nemalonią žinią, o palaukti, kol viskas savaime paaiškės, susitvarkys. Savitas savo verte įsitikinusio žmogaus kalbos tonas, pamokymai, vengimas įkalbinėti sukuria labai gyvą personažą. Konsultuojami žmonės barami už senų tradicijų nepaisymą, prietarų ignoravimą. Ji teigia, kad miegamasis negalįs būti be užuolaidų, viengungis neturėtų miegoti ant dviejų pagalvių, staltiesė turi būti gerai išlyginta, pinigai – įdėti į piniginę, kišenė – ne kiaura, jei nori turėti pinigų. Akloji draudžia valgyti maisto likučius iš kito žmogaus lėkštės. Tie pamokymai, matyt, – iš tautosakos rinkinių.

Analogiškais prietarais tiki ir Lietuvos vyresnės kartos žmonės: jei katė, svečiui atėjus, bėga iš trobos, tas žmogus nelinki nieko gero, jei kas nors, nusivilkęs rūbus, jų neišverčia ir bet kaip netvarkingai padeda, nebus nei turtingas, nei laimingas, aštrų daiktą dovanosi – greit susipyksite, prieš Velykas ar Kalėdas namai blogai sutvarkyti, kampuose yra šiukšlių – įsikurs piktų laumių. Jei kas nors įsiterpia tarp draugų – laimę ir santaiką nuneša. Sapnuoji batų porą – greit bus vestuvės. Sapnavai, kad šlavei namus, – kažką iš artimųjų iššluosi. Neik, nėščia būdama, į laidotuves – vaiko burna smirdės. Pavėlavai į laidotuves, pamatei karstą išnešant, – ilgo gyvenimo neturėsi. Pavogei gėlių nuo kapo – vidurnaktį mirusysis ateis jų prašyti.

Paslaptingų galių turinčios asmenybės – itin palanki kūrybos tema: pastatyta populiarių filmų apie Nostradamą („Žmogus, kuris matė rytdieną“), Kaliostrą („Kaliostro pilis“), Mesingą („Matau žmonių mintis“), apie dramatišką Vangelijos Pandevos Dimitrovos gyvenimą sukurtas dvylikos serijų serialas. Vladimiro Megre „Skambantys Rusijos kedrai“ ir kt. Serialo „Akloji“ žiūrovai stebėjosi, kodėl apie močiutę Niną pateikiama tiek mažai informacijos. Juk akivaizdu, kad tai – geranoriškas žmogus, o jos galios visiems labai praverstų. Pranašysčių išsiilgę entuziastai ėmė ieškoti aklos aiškiaregės. Ir rado dvi močiutes, labiausiai atitinkančias filme pavaizduotą akląją. Viena, vardu Valentina, gyveno Kirovo Čepecke, kita – kažkokiame mažame Kazachijos kaimelyje. Ji augino aštuonis vaikus, bet sugebėjo atlikti ūkio darbus, rando laiko gydyti žmones. Prie jos sodybos driekėsi lengvųjų mašinų virtinės. Tačiau nei viena, nei kita neatrodė pakankamai nusipelniusi rusiškosios Vangos vardo. Aklosios ieškojo Kalugos kaimeliuose, manydami, kad filmavimui buvo surasta arčiau gyvenanti aiškiaregė. Vėliau nutarta, kad filmo kūrėjus įkvėpė Baltarusijos žiniuonė Nina Salak, gyvenanti kaime Novyj Pogost. Ji nuo vaikystės jau pasižymėjo gebėjimais sugrąžinti sveikatą, užkalbėti daiktus, padėti bevaikėms šeimoms. Būdama dvidešimt penkerių, ištekėjo, susilaukė dukters Ninos, po kiek laiko gimė dar du vaikai.

Vyresnioji duktė neva turėjo ypatingų galių, bet jomis nesinaudojo. Žiniuonė mirė 2010 m, tačiau norintys susigrąžinti sveikatą dar vis lanko sodybą, nes tiki, kad šalia esantis šulinio vanduo užkalbėtas ir stebuklingas. Tiesa, yra ir kitokių pasakojimų. Manoma, kad režisierė sutiko aiškiaregę kelionėje elektriniu traukiniu, įsikalbėjo, ir pokalbis įkvėpė sukurti filmą. Dar pasakojama, kad filmavimo grupė kažkur vyko automobiliu ir automobilis lyg įkastas sustojęs prie kažkokios žiniuonės namų. Žiniuonė gražiai bendravo su filmavimo grupe, tik paprašė neskelbti, kur ji gyvena ir nenurodyti vardo bei pavardės.

Nuvilsiu, tai aktorė Irina Kravčenko

„Iš tikrųjų aklosios moters Ninos vaidmenį atliko Maskvos teatro „Vidinė vizija“ aktorė Irina Kravčenko“, – rašoma internetiniame portale www.grimuar.ru. Šis teatras ypatingas tuo, kad dalis aktorių jame yra silpnaregiai, kita dalis – regintys žmonės. Teatras padeda neregiams aktoriams socializuotis ir atsiverti kūrybai. Irina Kravčenko čia vaidina beveik 30 metų. Nuo vaikystės ji turėjo regėjimo problemų po traumos ir dabar moteriai paskirta pirmoji negalios grupė. Irina Pavlovna nuo mažens svajojo patekti į teatrą ir, nors tėvai uždraudė jai tapti aktore, įstojo į mėgėjų grupę. Irina Pavlovna yra ištekėjusi, augina keturis sūnus ir dukrą. Visi didžiuojasi savo motina, bet jos vaikai savo gyvenimo su teatru nesiejo. Jaunutė mergina, kuri seriale visada yra šalia aklosios babos Ninos, daugelio laikoma aiškiaregės anūke, asistente. Jos tikrasis vardas yra Jelena Mitiukova. Tai – aukštosios teatro mokyklos auklėtinė, taip pat aktorė.

Kai žmogų prislegia sunki bėda, slogi nuotaika, neviltis, bevaisės išeities paieškos skatina bandyti keisti situaciją, pasitelkus mistiką, tada, kai racionaliomis pastangomis jau nusivilta. Kerėjimai, prakeikimai, apžavėjimai, atėję iš gilios senovės, žinomi ir vis dar žmonių praktikuojami. Taigi serialas „Akloji“ suteikia įkvėpimo ir sukčiams, kurie internetu prekiauja amuletais, užkalbėtais daiktais, netgi babos Ninos siūlų kamuoliukais. Horoskopai, numerologija, ateities spėjimai, veiksmai ir priemonės likimui pakeisti, meilės burtai – visa tai domina, patraukia žmones. Bendraujant su būrėjais, ateities regėtojais, kerėtojais visada vyksta vidinė kova: protu sunku patikėti, jog kortos, kita magiška atributika galėtų keisti likimą, atskleisti ateities įvykius.

Mistinės istorijos veikia žmogaus jausmus, sukuria tam tikrą būseną, nuotaiką: blogos pranašystės baugina, atsiranda nenoras rizikuoti, geros – suteikia vilties, pasitikėjimo. Magijos veiksmai stebina, kelia smalsumą ir net turi kažkokią keistą trauką. Deja, tuo patiklumu kartais piktnaudžiaujama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)