6 porcijoms reikės:

  • 300 g. cukinijos (57 kcal)
  • 2 kiaušiniai (126 kcal)
  • 100 g. rudojo cukraus (373 kcal)
  • 40 g. kakavos (132kcal)
  • 30 g. lengvai kepintų žemės riešutų (182 kcal)
  • 20 g. avižų sėlenų (75 kcal)
  • 1 a. š. kepimo miltelių (5 kcal)
  • žiupsnelis druskos


Papuošimui:

  • 10 g. juodojo šokolado gabalėlio (50 kcal)
  • 50 g. aviečių (30 kcal)


Pirmiausia nuplautus kiaušinius išplakame kartu su cukrumi, kol masės tūris šiek tiek padidėja.

Tuomet kitame inde iki miltų susmulkiname lengvai kepintus žemės riešutus.

Jei parduotuvėje tokių riešutų neradote, lengvai juos galite pasikepinti patys. Tam atlikti yra keli būdai: 1) lengvai ant silpnos kaitros, vis pamaišant, pakepinti riešutus keptuvėje; 2) kepti juos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Na, o jei skrudintais riešutais jau pasirūpinote, keliaujam toliau.

Mums reikia susmulkinti riešutus iki miltų. Tai galima padaryti rankinio smulkintuvo ar kavamalės pagalba. Jei vis dėlto šių priemonių neturite, galite pasinaudoti muštuku. Šiuo atveju – tereikia riešutus įdėti į maišelį arba uždengti maistine plėvele ir gerai patrupinti muštuku tol, kol jie virs į miltus.

Tuomet žemės (ar kitų riešutų, jei esate jiems alergiški) miltus, kakavą, avižų sėlenas, kepimo miltelius ir druską beriame į cukraus bei kiaušinių masę. Viską gerai išmaišome. Na ir galiausiai – slaptasis ingredientas, pyragą paversiantis sveikesniu – jos didenybė cukinija. Ją sutarkuojame smulkia, bet ne bulvių tarkiams skirta trintuve. Jei cukinija jauna, galima ją tarkuoti su visa žievele, nebent jūsų namuose yra žmonių, kurie labai nemėgsta cukinijų, tokiu atveju – geriau žievę nuskusti, taip cukinija taps mažiau pastebima. O jei turite didelę cukiniją, teks ne tik nuskusti žievę, bet ir pašalinti sėklas. Taigi, sutarkuotą cukiniją dedame į gražią, jau paruoštą kakavinę masę.

Kepimo popieriumi padengiame kepimo formą. Aš naudojau 16 centimetrų skersmens, bet puikiai tinka ir stačiakampė, kekso kepimo forma. Į taip paruoštą formą pilame tešlą. Pyragą dedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35-40 minučių, naudojant kepimo režimą viršus/apačia su vėjeliu.

Iškepusį pyragą atsargiai atskiriame nuo kepimo popieriaus. Dar karštą pyragą puošiame trupintu juodu šokoladu (jį galima lengvai sutrupinti peiliu) bei šviežiomis ar šaldytomis avietėmis.

Derinys tiesiog nuostabus! Sodrus šokolado skonis ir aviečių gaivumas puikiai dera tarpusavyje. Pyragas tirpsta burnoje ir norisi dar. Bet tai ne bėda, nes pyragas be miltų, turintis mažai kalorijų ir praturtintas lietuviško daržo karaliene cukinija. Todėl drąsiai galite pasimėgauti ir antra porcija! Juk visame pyrage yra tik 1030 kalorijų. Be to, šio pyrago ragavę žmonės negalėjo patikėti, kad jame yra cukinijų. Net ir tie, kurie nesižavi cukinijomis, valgė pyragą pasimėgaudami ir kartojo ne vieną kartą.

Gardus, maistingas ir purus kakavinis pyragas be miltų
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)