Čia pateikiamos tik kai kurios populiariausios, žinomiausios šunų veislės, nors iš viso jų yra apie pusę tūkstančio. Skaitytojas dar turi turėti omenyje tai, kad veislė iš esmės čia siejama būtent su Zodiako ženklu, o ne su žmogumi, gimusiu po tuo ženklu, todėl tiesiogiai tapatinti savo ir šuns charakteristikų nevertėtų.

AVINAS

Šuns veislė – vokiečių aviganis. Tai Vokietijoje kilusi veislė, kuri jau egzistavo VII amžiuje – tik kailio spalva buvo kur kas šviesesnė, o XVI a. šuo įgavo dabartinį pavidalą. Iki XIX a. pabaigos jo pagrindinė paskirtis buvo ganyti avis ir ginti jas nuo plėšrūnų. Vėliau pradėti naudoti tarnybinėms reikmėms. Su Avino charakteristika šią veislę sieja begalinis energingumas, drąsa, ištvermė, aktyvi gynybinė reakcija, jaudri nervų sistema, puikus raumenynas, natūraliausiai išreikšti instinktai. Tai tarsi kovotojo tipas, ne veltui vokiečių aviganiai dažnai naudojami karinėms, pasienio bei policijos reikmėms. Šiam šuniui būtina didelė fizinė apkrova bei aktyvi veikla – tuomet šuo pasijunta savo stichijoje.

Asiociatyvi nuotr.

JAUTIS

Šuo – rotveileris. Šios veislės ištakos – Rotveilerio miestas, esantis pietų Vokietijoje. Viduramžiais buvo naudojami šernų medžioklėje. Vėliau jie padėdavo perginti į muges gyvulius, saugodavo bei įkinkyti į vežimėlius perveždavo krovinius. Prieš I pasaulinį karą atskleistos jų tarnybiniams šunims būdingos savybės. Su Tauro ženklu būtų sietinos šios rotveilerio ypatybės: ryžtingumas, drąsa, ištvermė, stabili psichika, rami nervinė veikla, užslėptas geraširdiškumas, paslaugumas, puikūs fiziniai duomenys, muskulingumas, stambūs kaulai, tvirti ir sunkūs šuoliai. Iš tiesų tai šunys, kurie dirbo ir gali dirbti kaip tikri jaučiai.

DVYNIAI

Šuo – erdelterjeras. Tai apie 1853 m. Anglijoje išvesta veislė, kurios gyslomis teka šiurkščiaplaukio Jorkšyro kolio, Anglijos skaliko ir bulterjero kraujas. Dvynių ženklas siejamas su ryšiais, komunikacija, transporto priemonėmis, tad šios veislės šunys prieš I pasaulinį karą tarnavo šalia geležinkelių. Karo metais jie buvo puikiausi ryšininkai, ieškantys sužeistųjų bei nešiojantys žinutes. Šis šuo ir dabar sugeba vedžioti akluosius. Erdelterjerai yra išmoningi, gerai prisitaiko prie aplinkos sąlygų, nepaprastai mėgsta bendrauti, trykšta gyvenimo džiugesiu, myli vaikus. Jų judesiai laisvi, lengvi, nes ir patys yra lengvo kūno sudėjimo.

Asiociatyvi nuotr.

VĖŽYS

Vėžio šuo – niufaundlendas. Šios veislės kilmė siejama su Kanados šiaurės vakarų pakrantėmis, kuriose iš įvairių šalių atplaukiusių laivų šunys sumišo su vietiniais, indėnų, šunimis ir baskų aviganiais. Šios kraujomaišos rezultatu tapo niufaudlendas. Vardas, be abejo, kilęs nuo Niufaudlendo salos. Šuo yra siejamas su vandens stichija, kaip ir Vėžio ženklas. Daugelis puikiai žino, kad tai kuo puikiausi žvejų, skęstančiųjų gelbėtojų pagalbininkai, taigi puikūs plaukikai. Su Vėžio ženklu juos sieja begalinis prieraišumas prie namų, vidinis sutelktumas, ramumas, kuo puikiausias mokėjimas bendrauti su vaikais, masyvumas, savotiškas nerangumas.

LIŪTAS

Šį Zodiako ženklą atitinka šuo dogas. Jokiam kitam Zodiako ženklui, išskyrus Liūto, šios veislės negali priskirti. Tai šunų karalius, kaip ir Liūtas yra Zodiako valdų karalius. Dabartinių dogų protėviai yra skitų genties šunys. Maždaug nuo XVII a. ėmė keistis dogų paskirtis: iš medžioklinių bei kovinių šunų jie tapo didikų palydovais žygiuose ir iškylose. Tai aristokratiškai jautrus, elegantiškas, raumeningas, stiprus, gracingas, pasitikintis savim, dėmesingas, nepasitikintis svetimaisiais, globėjiškas, ištikimas, prisirišęs prie vaikų ir silpnesniųjų šuo.

MERGELĖ

Mergelėmis laikomos vakarų Sibiro laika arba eskimų šuo. Tai prie sunkių gyvenimo sąlygų pripratęs šuo, kurio gyvenimiška patirtis leidžia susirasti maisto pačiam. Su Mergelės ženklu labiausiai šios veislės šunis sieja nepaprastas darbingumas, kada darbas tampa pagrindine egzistavimo forma. O darbo laikai iš tiesų yra pakankamai, nes dažnai reikia traukti sunkiai pakrautas rogutes, saugoti namus nuo laukinių žvėrių. Pažymėtinas būtų ir savotiškas šunų asketiškumas, begalinis atsidavimas tarnybai.

Asiociatyvi nuotr.

SVARSTYKLĖS

Svarstyklės – tai škotų aviganis (kolis). Šios veislės šunys buvo žinomi jau XIII a. Be abejo, jų išvaizda nuo dabartinės, t.y., išvestos XVIII a. pabaigoje Škotijoje, gerokai skyrėsi. Tai vienas gražiausių šunų, kai kurių laikytas ir grožio etalonu. Šių šunų turėjo Anglijos karalienė Viktorija. Tai nepaprastai mėgstantis bendrauti, geraširdiškas, ištikimas, protingas, lengvai dresuojamas, elegantiško stoto, lengvų kaulų, todėl ir lengvų, laisvų judesių šuo.

SKORPIONAS

Šuo – bulterjeras. Ši veislė yra kilusi iš šunų, kuriais dėl pramogos buvo pjudomi jaučiai. Dabartinės išvaizdos šuo buvo išvestas kryžminant anglų buldogą su terjeru. Bulterjeras yra nepaprastai ištvermingas, atkaklus, nepavargstantis, mažai reaguojantis į sužeidimus, drąsus, greitas, judrus, puikiai moka ginti. Be reikalo jis nesivelia į peštynes, bet reikalui esant gali nugalėti ir kur kas didesnį priešininką. Tai yra puikus sargas, kuris astrologine prasme gali iš tiesų pasielgti skorpioniškai, t.y. įsileisti į saugomą vietą įsibrovėlį ir jo iš tenai neišleisti.

Asiociatyvi nuotr.

ŠAULYS

Šaulio šuo – dobermanas. Tai mokesčių inspektoriaus L.Dobermano išvesta veislė. Jis norėjo išvesti idealiai tinkantį keliauti kartu su juo šunį, kuris turėtų būti ne per daug didelis, bet ir nemažas, drąsus, budrus ir nepalaužiamas. Jau šioje trumpoje informacijoje slypi su Šaulio ženklu siejami motyvai – tarnavimas teisingumui, kelionės bei budrumas ir drąsa. Dobermano kūne teka pinčerio, rotveilerio ir Mančesterio terjero kraujas. Pati dobermano išvaizda yra tokia grakšti, tvirta ir aptaki, kad jis kaip šaulio siųsta strėlė gali žaibiškai lėkti į priekį. Tai taip pat labai nuotaikingi, tvirto charakterio atstovai, todėl jų dresūra turi būti labai subtili.

OŽIARAGIS

Šuo – ryzenšnauceris. Tai visų šnaucerių karalius, pirmą kartą parodoje demonstruotas 1909 m. Miunchene, o 1925 m. ši veislė Vokietijoje buvo pripažinta tarnybine. Tai tikrai tarnybai pasirengęs šuo, visuomet budrus, atrodo, tik duok jam darbo, ir jis bus patenkintas. Kitos svarbios šio šuns savybės: liesas muskulingumas, energingumas, ištikimybė, patikimumas, ištvermingumas ir aistringas temperamentas, neleidžiantis pasiduoti.

VANDENIS

Šio ženklo šuo – anglų seteris. Šios veislės protėviu laikomas Seting – spanielis, kuris XVI a. buvo naudojamas kurapkų bei putpelių paieškoms. Na o anglų seterį išvedė E.Laverakas XIX a. Tai nepaprastai draugiškas, mielas ir protingas šuo, kuris gali kartais pakerėti originaliais poelgiais. Šeimininkui su šuniu rasti kontaktų nesunku, jeigu elgiasi su juo pagarbiai ir švelniai. Seteris mėgsta dideles erdves, todėl laikant kambaryje būtina ilgai su juo vaikščioti bei šiek tiek pabėgioti. Anglų seteris išsiskiria pakankamai originalia ir labai patrauklia išvaizda.

ŽUVYS

Šuo – senbernaras.Jo protėviai – Moloso dogai, veisti senovės Romoje. Vardą šis „gerasis dėdulė“ gavo iš Sen Bernaro vienuolyno, įsikūrusio Šveicarijos Alpėse. Turbūt daugelis žino, kad tai nepakartojami kalnuose pasiklydusių ar sušalusių žmonių gelbėtojai, „šventieji šunys“, apie kuriuos sklando legendos ir tikri pasakojimai. Įžymusis gelbėtojas buvo šuo Baris, išgelbėjęs net 40 žmonių. Paryžiuje jam pastatytas paminklas. Senbernaro geraširdiškumą atskleidžia jo gilios, kiek liūdnokos ir išmintingos akys. Tai šuo, kuris, atrodo, visuomet svajoja – tik iki jo minčių mums kaip iki Neptūno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)