Apie sovietų KGB veiklą praėjusio šimtmečio septintojo dešimtmečio viduryje ir apie meilę, kilusią tarp sovietų kontržvalgybos agentės ir aukšto rango NATO pareigūno, 1986 metais buvo sukurtas kino filmas „Žmogaus „Mersedese“ dosjė“. Pagrindinius vaidmenis atliko lietuvių teatro ir kino aktorius Regimantas Adomaitis, sukūręs Belgijos žvalgybos pareigūno bei NATO slaptųjų tarnybų pulkininko vaidmenį, o agentės Olgos – aktorė Liudmila Čiursina.

Sovietų spec. tarnybų operacija buvo tik vienas iš variantų

„KGB vadovybė leido panaudoti faktus, bet iškėlė kelias sąlygas, – pasakojo vienas filmo autorių ir buvęs KGB užsienio žvalgybos bendradarbis Leonidas Kolosovas „TV Center“ televizijai. – Kai rašiau scenarijų, man Lubiankoje pasakė: „Meilė meile, bet svarbiausia, kad filme būtų pabrėžta, jog žmogus išdavė savo tėvynę. Bet tik dėl to, kad jis labiau mylėjo SSRS kaip didžiausią kovotoją pasaulyje už taiką.“

Išgalvota filmo pabaiga patiko ir tuomečiam SSRS KGB pirmininkui Jurijui Andropovui. „Kitokios šios istorijos baigties ir negalėjo būti. Antraip, mūsų draugai ir priešai nuspręs, kad meilė yra stipresnė už vieną profesionaliausių slaptųjų tarnybų pasaulyje. Žmogiškumas – gera savybė, bet jis turi būti sutvirtintas jėga. Tegul kol kas viskas būna kaip filme. Bet kada nors paaiškės visa tiesa“, – pasakė Andropovas siaurame rate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)