Tad šiemet tenka laistyti viską, ką anksčiau protingi daržininkų leidiniai ir visokie jūtubo kanalų kūrėjai rekomenduodavo nelaistyti: bulves, svogūnus. Tačiau sutikite – vandens resursai ne begaliniai, net „Vilniaus vandenys“ jau išplatino pranešimą spaudai, kuriame rekomenduoja nešvaistyti vandens ir naudoti jo tiek, kiek reikia. Ūkininkai gaus išmokas už sausros periodu nudžiūvusius pasėlius. O eilinis daržininkas su sausra turi kovoti savarankiškai ir ieškoti kažkokių gudrių sprendimų. Aš tokį sprendimą žinau – tai mulčiavimas. Dalis bulvių, kurias mulčiavau šiaudais, auga sau ir nekreipia dėmesio į jokias sausras. Jeigu dar nežinote, kas yra tas mulčias, kokia jo nauda augalams ir koks jis būna, kviečiu skaityti toliau.

Gamtinės žemdirbystės filosofija

Mulčias ir mulčiavimas nėra kažkoks labai naujas atradimas. Net ir pas močiutes galėjai matyti vaizdelį – tarpulysviai nukloti šviežiai nupjauta žole. Šiltnamiai ir dažniausi jų gyventojai pomidorai mulčiavimą dar labiau išpopuliarino. Naujas mulčio populiarumo etapas mūsų šalyje nutiko prieš kokius 7–8 metus. Visi susidomėjo gamtine žemdirbyste. Vienas iš jos populiarintojų buvo a. a. Saulius Jasionis. Jis išleido kelias knygas, iki šiol feisbuke yra jo vardo grupė, kur žmonės dalijasi savo patirtimi, ieško sprendimų.

Kai tik pradėjau daržininkauti, iš karto susižavėjau gamtinės žemdirbystės filosofija. Teko dalyvauti ir keliuose Jasionio seminaruose. Net buvau pasidariusi nedidelį darželį iš vadinamųjų banguotųjų lysvių. (Jeigu įdomu, kas tai, rekomenduoju susirasti Jasionio knygas).

Mane gamtinė žemdirbystė papirko, nes buvo žadama, kad nereikės ravėti, laistyti, tręšti. Ir, jeigu reikėtų nupiešti gamtinę žemdirbystę „išpažįstantį“ daržininką, tai būtų kėdėje pavėsyje snaudžiantis žmogus, apkibęs šiaudais.

Mulčiavimo naudos

Gamtinės žemdirbystės pagrindas – mulčiavimas. Kaip rašė S. Jasionis, tikrąjį derlingumą užtikrina šviežios augalų liekanos dirvos paviršiuje ir jas skaidantys dirvos mikroorganizmai. Gamtinė žemdirbystė nepakenčia lysvių, kur matosi žemė. Todėl ant jos krauna mulčią, ir kiekvienas jūsų pasodintas augalėlis lyg apgaubtas patalų auga žolėje, šiauduose ar kitame mulčiaus sluoksnyje.

Jasionis buvo įsitikinęs, kad lysvių mulčiavimas dėl to, kad nebūtų piktžolių ir kad neišdžiūtų dirva, – tai tik antrinė nauda. Pagrindine mulčio paskirtis – augalų maitinimas. Jis išskyrė dar kelias funkcijas (citata iš S. Jasionio knygos „Gamtinė žemdirbystė“):

· saugo dirvą nuo temperatūros svyravimų;

· sukuria augalams palankų drėgmės režimą;

· sukuria sąlygas gyventi naudingiems mikroorganizmams, nuo kurių veiklos tiesiogiai priklauso augalų sveikata, atsparumas ir maistinė vertė;

· sukuria sąlygas gyventi naudingiems vabzdžiams, kurie neleidžia išplisti sodo ir daržo kenkėjams;

· gerina dirvos struktūrą.

Dėl punkto apie naudingus vabzdžius, tai čia galiu paliudyti savo pavyzdžiu. Kasmet turiu porą driežiukų. O driežas lysvėse – didelė gamtos dovana. Jis per dieną suėda tiek, kiek sveria, ir dar daugiau, galima sakyti, driežo skrandis be dugno. Geresnės kenkėjų kontrolės nesugalvosi.

Geriausias mulčias – šiaudai

Kitų šalių autoriai, parengę knygų apie daržininkystę, naudoja skirtingus mulčius ir vardija jų pritaikymo būdus. Karlas Plobergeris, knygos „Inteligentiško tinginio sodas“ autorius, krūmams siūlo naudoti medienos mulčią mažiausiai dešimties centimetrų sluoksniu. Gėlėms, daržovėms ir žoliniams daugiamečiams augalams jis siūlo naudoti rupų kompostą arba karštai kompostuotą spygliuočių žievę. Manau, kad tokių mulčių jau teks ieškoti prekybos centruose. Jeigu jūsų lysvės nedidelės, pakaks kelių 10–20 l talpos maišų. Jeigu lysvių turite daugiau – tai gali būti nemažos išlaidos.

Mano mėgstamiausia autorė Linda Tilgner, kurios knygą „Tingaus daržininko gudrybės“ dažnai atsiverčiu, rašo, kad tie, kas mulčiuoja, retai laisto daržoves. Ji įvardijo dar kelis mulčiavimo privalumus:

· po stipraus lietaus nesusidaro balos ir nesuplūkiamas dirvožemis;

· apsaugo šliaužiančias daržoves: pomidorus, melionus, agurkus ir aguročius nuo tiesioginio sąlyčio su dirvožemiu, todėl mažesnė puvinio tikimybė;

· palaiko vienodą dirvožemio temperatūrą – jis būna vėsesnis karštomis dienomis vasarą ir šiltesnis šaltomis pavasario ir rudens naktimis;

· padeda daugintis sliekams.

· kai mulčius supūva, dirvožemis pasidaro puresnis ir derlingesnis.

L. Tilgner rašo, kad medžio pjuvenos, lapai, medžio drožlės turi mažai azoto, todėl ji siūlo prieš juos klojant palaistyti dirvą mėšlo ištrauka. Ir pagal ją, mulčiumi gali būti ir kavos tirčiai, ir pušų spygliai (ypač tinka šilauogėms), ir net seni laikraščiai be iliustracijų. Jasionis gi buvo šieno arba šiaudų gerbėjas. Ir visi, kas žavėjosi jo skleidžiama gamtine žemdirbyste, išmoko lysvėse auginamas daržoves mulčiuoti šiaudais.

Laistymui – ne

Šienas iš tikrųjų yra nuostabus mulčias daržovėms. Ir jo galima nebrangiai „susiveikti“, nors su tuo nesutiks viena mano lysvės kaimynė. Ji užsakė šiaudų kitkų (čia kai šiaudai suvynioti ne į rulonus, o suspausti į tokius kvadratėlius) ir paklojo už jas bei jų atvežimą apie 50 eurų. Šiaip viena šiaudų kitka ar rulonas kainuoja nuo 5 eurų.

Prieš porą metų iš ūkininko gavau vieną ruloną šiaudų, tai tuometį savo kokių 5 arų darželį buvau visą nuklojusi. Šiaudų rulonų kaina kyla dėl transporto išlaidų. Kai kurie ūkininkai ima brangiau už vieną ruloną, teko matyti ir 20 eurų kainą, bet tuomet jau skelbia, kad veža nemokamai. Bet jei sugebate rasti ūkininkų, kurie jums parduoda naminių sūrių ar kiaušinių, tai rasite ir tokių, kurie parduos šiaudų.

Panašu, kad karščiai taps nuolatiniu reiškiniu mūsų šalyje ir šioje planetoje, todėl galite iš anksto apsirūpinti mulčiavimo medžiagomis, kad kitais metais nereikėtų leisti tam pinigų.

Mulčią galima užsiauginti patiems. Tam tinka greitai augančios, geriausia giliašaknės žolės, jos sukaupia daugiau mineralų iš gilesnių dirvos sluoksnių. Tai yra liucerna, lubinai, rytiniai ožiarūčiai. Rinkite žolę, kai šienaujate kiemą ir kompostuokite ją kur nors po stogeliu.

Nepalikite savo darže „nuogos“ žemės – mulčiuokite aplink augalus, mulčiuokite tarpulysvius ir jums nereikės prisiminti laistymo. Dėl mulčiaus augalai bus stiprūs, sveiki, nes pamaitinti. Jie neišdžiūs, nes nebus ištroškę, mulčias išlaikys drėgmę.

Tad maukšlinkitės kepures ant savo galvų ir eikite mulčiuoti daržo, kad paskui galėtumėte ramiai suptis hamake iki rudens, kai reikės rinkti derlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)