Taip pat sakoma, kad didžioji dauguma valdančiųjų yra makiaveliškos asmenybės. Juk kas nori įsitvirtinti valdžioje, tas turi būti tam tikru atžvilgiu veidmainis. Jis (arba ji) esą turėtų „pataikauti žmonėms arba juos pavergti“, bet kuriuo atveju, „niekada nebus lojalus, jei tai prieštaraus jo interesams“. Toks žmogus „visada ras svarią priežastį sulaužyti duotą pažadą“. Tačiau visada reikia išlaikyti puikų įvaizdį ir rodyti save malonų, ištikimą, gailestingą, nuoširdų ir tvirtą tikėjime, nes „visi mato, koks atrodai esąs, ir tik nedaugelis žino, koks esi“.

Niccolò Machiavelli (1469–1527), kurio citatas ką tik skaitėte, buvo diplomatas, valstybės sekretorius ir vienas iš įtakingiausių veikėjų mažoje Florencijos valstybėje. Jo knyga „Valdovas“ parašyta kaip savotiškas gudraus, skrupulų neturinčio valdovo vadovas, iki šiol laikoma visų galios politikos instrukcija.

Psichologijos mokslas taip pat perėmė šį terminą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją