Dabar technologijos sparčiai vystomos žmonių fantazijų link, pasaulis tampa keistas. Kyla realių ir esminių klausimų apie mūsų santykį su technologijomis, kai jie pereina į robotikos sritį. Dabartiniai sekso robotai skatina moterų seksualinės ir bendros autonomijos nepaisymą, normalizuoja išprievartavimo kultūrą.

Kas yra sekso robotas?

Sekso roboto pagrindinė panaudojimo funkcija yra lytinio pasitenkinimo suteikimas žmogui, kurį galima prilyginti sekso žaislui. Tai yra daiktas, skirtas žmogaus lytinių organų stimuliacijai. Tuomet galima apibendrinti, jog sekso robotas yra robotas, skirtas lytiškai santykiauti su žmonėmis. Tačiau šiuolaikiniai sekso robotai gali suteikti ne tik seksualinę stimuliaciją, bet ir išprovokuoti žmonių emocijas.

Sekso robotai yra pažangios sekso lėlės, kurios ne tik geba užsiimti seksu, bet ir bendrauti su žmonėmis ir atlikti tam tikrus judesius. Šie robotai yra neįtikėtinai pažangios sekso lėlių versijos. Iš išorės jos gali atrodyti kaip įprastos „aukštos klasės“ sekso lėlės, bet viduje naudojamos pažangios technologijos, turinčios dirbtinį intelektą. Paprastai robotai galvoje, toje pačioje vietoje, kur turėtų būti žmogaus smegenys, turi kompiuterio lustą. Šis lustas leidžia sekso robotams apdoroti duomenis, kalbėtis su jų savininku ir daryti visa kita, kas susiję su dirbtiniu intelektu.

Dabartinių rinkoje gaminamų sekso robotų techninė specifikacija

Didžioji dauguma sekso robotų yra pritaikyti vyrų fantazijai. „Realbotix“ ir „RealDoll“, vieni iš rinkoje pirmaujančių sekso lėlių gamintojų, praneša, kad 90 procentų parduodamų sekso robotų yra moteriškos lyties, o dauguma jų klientų yra vyrai. Yra keletas išimčių, nes kai kurios įmonės gamina vyriškos lyties sekso robotus ir net transvestitus, o kai kurie jų klientai yra moterys. Šiuolaikiniai gaminami sekso robotai gali turėti:

  • Nerūdijančio plieno skeletą.
  • Minkštą, elastingą odą, pagamintą iš modifikuotų termoplastinių elastomerų medžiagos.
  • Pritaikomą prie kliento poreikių plaukų, akių ir odos spalvą, lytinius organus, krūtinę.
  • Kūno temperatūrą, kaip ir žmogus, 37 laipsnius, ir kūno jutiklius, reaguojančius į prisilietimą ir garsą.
  • Programinę įrangą ir prieigą prie interneto.
  • Galimybę pasirinkti skirtingus „asmenybės“ tipus, pvz. seksualus, malonus, drovus, draugiškas, naivus ir intelektualus.


Žmonių sąveikos su sekso robotais tipai

Sekso robotas gali būti laikomas socialiniu robotu dėl charakteristikos, apibrėžiančios ją. Yra įvairių sąveikos su socialiniais robotais tipų:

  • Vizualus. Robotas gauna informaciją iš aplinkos naudojant kameras, kurios naudoja kompiuterinio vaizdo apdorojimo būdus.
  • Balso. Robotas gauna informaciją iš aplinkos naudojant mikrofonus ir garsiakalbius, bendravimas vyksta apdorojant kalbą ar neverbalinius garsus.
  • Lytėjimo. Žmogus sąveika su robotu vyksta paliečiat jo paviršių. Robote yra įrengti tarpiniai jutikliai arba kontaktiniai mikrofonai, kurie reaguoja į vartotojo prisilietimą. Šiuos jutiklius galima įstatyti į strategines roboto vietas, tokias kaip galva, krūtinė ar galūnės.
  • Kognityvinis ir emocinis. Robotas gali suprasti tam tikrus procesus ir elgesį bei prisitaikyti prie aplinkos dinamikos, pavyzdžiui, išreikšti ir suvokti emocijas.


Sekso robotų kūrėjas Matt McMullen teigia, kad sekso robotas nėra lėlė su pora judančių dalių, nes sekso robotai turi atitikti tam tikrą autonomijos lygį, sugebėti pats bendrauti su vartotoju. Toks robotai lytinio akto metu gali reaguoti garsu bei veido išraiškomis.

M. McMullen suprojektavo sekso robotą pavadinimu „Harmony“, kuris turi siaurą juosmenį, didelę krūtinę, šiltą odą ir lytinius organus, kuriuos galima išimti ir išplauti. Taip pat teigiama, kad sekso robotas lytinių santykių metu patiria orgazmą. Sekso robotas „Harmony“ turi vieną iš kelių „RealDoll“ asmenybės rinkinių. Panašiai kaip „Siri“ ar „Alexa“, šią „asmenybę“ lemia dirbtinio intelekto programinė įranga. Vartotojas „asmenybę“ atsisiunčia į išmaniojo telefono programą, kuri belaidžiu būdu jungiasi prie garsiakalbių. Sekso robotas bendraudamas su vartotoju žino jo mėgstamą maistą, filmus ir muziką bei sugeba priversti jį juoktis ir prisiminti gimtadienį. Naujasis sekso robotas yra laikomas geriausiu asmeniniu kompanionu, siūlančiu atsitiktinius pokalbius.

Kaip ir visais kitais XXI amžiaus gyvenimo aspektais, seksas turi didelę įtaką technologijoms. Šiuo metu sekso robotai vis dar yra pradinėje gamybos stadijoje, tačiau netolimoje ateityje jie neabejotinai palies mases žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją