Jos viskam tinkamos, todėl pasidžiaukime vasara: imkime derlių, rinkime ir džiovinkime vaistinius augalus, tręškime, ruoškime atsargas žiemai, kad ir tada, kai trūks saulės, galėtume pasigardžiuoti vasaros spalvomis ir kvapais.

O nuo rugpjūčio 5 d. ir vėl ruoškitės sėjai. Vasara dar nesibaigė, antram žalumynų derliui užauginti saulės ir šilumos dar užteks.

Tokį patarimą daržininkams ir sodininkams duoda profesionali astrologė Lilija Banaitienė. Pasak astrologės, geriausias laikas sėjai – rugpjūčio 5, 7, 15, 16 ir 17 dienos. Įvairių rūšių ridikai, ridikėliai po trijų – keturių savaičių bus užaugę. Gerai rugpjūtį augs ir gūžinės bei lapinės salotos, krapai, kalendra. Jiems sėti pačios geriausios yra rugpjūčio 10, 11 ir 12 dienos.

Vėlyviesiems kopūstams sodinti tiktų rugpjūčio 15, 16 ir 17 dienos, tačiau ar antroje mėnesio pusėje pasėtos ir pasodintos daržovės spės užaugti, priklausys nuo, koks bus ruduo – ilgas ir šiltas, ar darganotas ir vėsus.

Rugpjūtį pagrindinis darbas – nuimti jau užaugintą derlių. Šparaginėms pupelėms skinti, ankstyvoms bulvėms nukasti, svogūnams nurauti palankiausios bus rugpjūčio 10, 11 ir 12 dienos, o vaisius rinkti astrologė L. Banaitienė rekomenduoja 5, 7, 15 ir 17 dienomis. Šios dienos yra pats geriausias laikas konservuoti, virti, džiovinti ir kitaip žiemai paruošti užaugintą derlių.

Šią vasarą lietaus netrūko, todėl daržuose bujoja ne tik daržovės, bet ir piktžolės. Jei norite, kad daržas ar gėlynai ilgiau būtų švarūs, piktžoles ravėkite per Delčią – rugpjūčio 12–16 dienomis.

Mėnulio kalendorius

Mėnuliui visai sudilus tinka naikinti kenkėjus, purenti žemę, ruošti žemių mišinius. Delčia – tinkamas laikais žolei pjauti, ypač jei norima, kad ji lėtai augtų. „Kirpkite“ savo veją rugpjūčio 15 – 16 dienomis, kai Mėnulis svečiuosis Vėžio ženkle. Nupjauta veja atžels tanki, lėtai augs, o žolės net nereikės surinkti – žemė ją pasiims pati.

Tačiau per Delčią nereikėtų augalų persodinti Tuo metu skysčiai augaluose teka žemyn– augalai poilsiauja, jų gyvybinės galios silpnos, todėl nereikėtų judinti augalų šaknų.

Spartus augimas prasidės stojus Jaunačiai, nuo rugpjūčio 19 d. Tuo metu labai palanku augalus persodinti, ypač tuos, kurie turi nedidelę šaknų sistemą, bet gausią lapiją. Kuo arčiau pilnatis, tuo prasčiau augalai prigyja.

Jei šį mėnesį dar suskubsite genėti vasarą per ilgus ūglius išleidusias obelis, kriaušes ir kaulavaisius, tai reikėtų tą daryti rugpjūčio 25–29 d. Tomis dienomis geriausias laikas augalams tręšti.

Sodininkai žino, jog kiekvieną mėnesį yra dienų, kai geriau nekišti rankų prie žemės ir nieko nedaryti augalams. „Šį mėnesį tokios atsargos reikėtų laikytis 18, 20, 21, 22 ir 30 dienomis.

Profesionali astrologė Lilija Banaitienė linki sodininkams gero derliaus ir gražios vasaros pabaigos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)